Rostogol merge acasă, NBA, Platforma 9 3/4
● Turneul campionilor de la Londra îi reunește, ca de fiecare dată, pe primii opt tenismani ai lumii. Numai că, de data asta, printre primii opt disponibili (fiindcă Rafael Nadal, de pe locul opt ATP, nu participă) apar figuri noi, ca austriacul Dominic Thiem sau francezul Gaël Monfils. Iar dintre obișnuiții acestui turneu, nu doar Rafael Nadal lipsește, ci și Thomas Berdych sau David Ferer. Nici Roger Federer nu participă, fiindcă și-a suspendat activitatea competițională pînă la sfîrșitul anului pentru a se reface și nici nu mai e între primii opt clasați. Chiar dacă nici la dublu nu participă vreun român anul acesta, spectacolul merită urmărit. Turneul începe duminică 13 noiembrie. (Andrei Manolescu)
● Magazinul Harry Potter de pe Platforma 9 3/4 din gara King’s Cross, în Londra. De unde poți cumpăra căni, bufnițe, tricouri, șepci cu Cercetașii și Viperinii, baghete şi boabe de fasole magice, precum și păpuși cu spiridușul Dobby, printre altele. (Iaromira Popovici)
● Dacă vineri sînteți prin Cluj, mergeți, de la ora 14, la minunata librărie Book Corner Librarium („la Vali“, pentru cunoscători), la lansarea cărții pentru copii a Lavinei Braniște Rostogol merge acasă. Din carte veți afla cum o barză în pragul pensionării, dar cu experiență vastă în cîmpul muncii, mai poate să și greșească la „livrarea coletului“. Și uite-așa, purcelușul Rostogol, în loc să ajungă acasă, se pomenește în aventura vieții lui. O carte amuzantă care se citește pe nerăsuflate. (Adina Popescu)
● A început un nou sezon NBA. Iubitorii de baschet spectaculos, cum numai în America se joacă, pot să se bucure nocturn, foarte nocturn, din nou. Meciurile NBA se transmit la noi în direct (adică la ore de sacrificiu în România) pe canalele de sport Dolce. Pînă acum, campioana en titre, Cleveland Cavaliers, cu formidabilul LeBron James, este neînvinsă. (Sever Voinescu)
● Mînăstirea Sămurcăşeşti, la doar 15 km de centrul Capitalei, în comuna Ciorogîrla. Monument istoric cu multiple semnificaţii, mînăstirea a fost ctitorită de vornicul Constantin Samurcaş şi soţia sa, Zinca Samurcaş, la anul 1808, iar în 1847, clucerul Alexandru Samurcaş, nepot de frate şi fiu adoptiv al ctitorului, desăvîrşeşte statutul administrativ al lăcaşului de cult. Trecînd prin numeroase, dar temeinice etape de restaurare şi reconsolidare, biserica îşi impune măreţia într-un spaţiu primitor şi deplin îngrijit, iar la interior păstrează fresca pictată de Gheorghe Tattarescu şi Gheorghe Popescu, restaurată de pictorul Ion Taflan şi, ulterior, de pictoriţa Gabriela Ştefăniţă. Colecţia muzeală a mînăstirii adăposteşte o serie de obiecte de cult cu valoare de patrimoniu. Iată nu puţine din motivele pentru care o vizită în zonă este grabnic binefăcătoare, la care se adaugă un amănunt chiar important: maxitaxi 458, care te lasă în poarta mînăstirii, chiar circulă! (Ruxandra Mihăilă)
Foto: wikimedia commons