RISE Project, caravane cinematografic şi seva de mesteacăn

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
RISE Project, caravane cinematografic şi seva de mesteacăn jpeg

● Tribulaţiile unor vampiri moderni (Noua Zeelandă, 2014, Jemaine Clement, Taika Waititi), cîştigătorul Trofeului „Lună plină“ şi al Premiului Publicului la Festivalul de la Biertan. Un film fantastic, puţin horror, radiografie socială, plin de umor şi imaginaţie. Care reuşeşte să reabiliteze imaginea altfel prea stereotipă şi idilică a vampirilor din alte producţii comerciale. (Iaromira Popovici)

● Eram singur şi fericit (Editura Polirom, 2014), volumul care cuprinde opt povestiri semnate de Pawel Huelle, a fost prima mea întîlnire cu scriitorul polonez contemporan. Are un sound special, un amestec de candoare şi de cruzime bine dozat şi îşi construieşte poveştile ca pe nişte pînze de păianjen. (Ana Maria Sandu)

● Pentru o vară palpitantă, urmăriţi atent şi insistent investigaţiile celor de la RISE Project (www.riseproject.ro). Cum ar fi, de pildă, „Liderul legionarilor, tranzacţii cu prinţi şi prelaţi, «Moartea naturală» bîntuie adăposturile pentru cîini sau Armele Rusiei traficate în Ucraina prin rakeţii moldoveni“. (Luiza Vasiliu)

● Urmăriţi, pe unde veţi fi fiind, „întrecerea“ caravanelor cinematografice. Caravana Metropolis e acum la Constanţa şi va poposi în curînd în Parcul „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti (începînd din 3 august). Caravana Filmelor NexT tocmai se pregăteşte să porneram singuească prin opt oraşe (Braşov, Alba Iulia, Oradea, Deva, Tîrgu Mureş, Piatra Neamţ, Iaşi, Galaţi). Poate-poate reînvaţă oamenii să meargă la cinematograf, astfel încît să ieşim din starea actuală, în care un film văzut de cîteva zeci de mii de spectatori e considerat „succes“, şi nici măcar cele mai tari blockbustere din lume nu prea bat suta de mii... (Mircea Vasilescu)

● Între 1 şi 3 august are loc, în Bucureşti, a doua ediţie a Festivalului Strada Armenească, organizat de către Comunitatea Armeană din România, în parteneriat cu ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti. Timp de trei zile, în curtea interioară a Bisericii Armeneşti vor avea loc concerte de muzică şi spectacole de dans, ateliere de caligrafie şi diferite expoziţii, vizitatorii avînd acces şi la arta culinară armeană, dar şi la shopping, îmbiaţi fiind de bazarul amenajat pe Strada Armenească. (Stela Giurgeanu)

● Dicţionarul enciclopedic ilustrat, cu cele două volume – „Dicţionarul limbii române din trecut şi de astăzi“, de I.-Aurel Candrea, şi „Dicţionarul istoric şi geografic universal“ de Gh. Adamescu, într-o ediţie anastatică îngrijită şi prefaţată de I. Oprişan, la Editura Saeculum I.O. Ar  fi suficient să amintim aici că lucrarea, cuprinzînd peste 6000 de desene, gravuri şi hărţi, îşi păstrează valoarea documentară, dar şi estetică, ca obiect tipărit. În domeniul vocabularului limbii române, Candrea îşi sprijină traseul etimologic pe aproximativ 425.000 de extrase din scrieri din diverse epoci şi zone ale ţării, iar Gh. Adamescu face referire la geografia şi istoria provinciilor României Mari, cu împărţirea administrativă interbelică şi cu heraldica judeţelor. Dar iată şi o mostră: „usnă; marginea de sus a unei oale: Şi’n d’usna paharului / Scrisă-i viţa vinului“, sau despre Ada-Kaleh aflăm, între altele: „Locuitorii sînt turci; se ocupă cu vînzarea tutunului şi cu pescuitul.“ Asta era valabil în 1931, la apariţia ediţiei princeps. Cu atît mai mare interesul pentru cititorul de azi. (Ruxandra Mihăilă)

● Îmi face plăcere să consemnez festivaluri „tinere“, chiar dacă nu cred că o să ajung, dar sună bine. Aşadar, Airfied Festival – Pilot Edition, între 1 şi 3 august, pe aerodromul Măgura Cisnădie (lîngă Sibiu), o combinaţie între demonstraţii aviatice, zboruri de agrement, salturi cu paraşută şi… muzică electronică. Şi, tot de pe 1 august, ROland Jazz Festival, ediţia a treia, la Sîngeorz Băi, Bistriţa Năsăud. (Adina Popescu)  

● Ian MacEwan, Operaţiunea Sweet Tooth (traducere de Dan Croitoru, Editura Polirom, 2014). Un roman cît o sută de romane. O lecţie de literatură. Şi o pseudoistorie a literaturii. (Matei Martin)

● Este produsă în Ucraina şi se vinde la sticlă mică de 0,33l, dar şi la sticlă mare de 1l. Uneori, cu adaos de suc de mere sau de lămîie, ori cu infuzie de mentă, dar mie cel mai mult îmi place simplă. Sevă de mesteacăn. „96,95 % sevă ecologică de mesteacăn; fără zahăr“ – scrie pe etichetă. Eu am dat de ea într-un minimarket. E mai bună decît apa. Zici că bei copac. (Marius Chivu)

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.