Recomandări cool pentru o vară fierbinte

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Recomandări cool pentru o vară fierbinte jpeg

E vară. E al naibii de cald. Pentru nefericiţii care n-au plecat încă în vacanţa, singura soluţie ca să scape de caniculă e sa stea în casă. Partea proastă e că aceasta nu e tocmai cea mai buna modalitate de a-ţi petrece timpul. Iată cîteva recomandări pentru zilele urmatoare.


De toate, inclusiv copaci

Vineri, 20 iulie, în grădina de la Green Hours (greenhours.ro), îi puteţi asculta live pe Maria Răducanu şi pe chitaristul Krister Jonsson. Vara, mie în grădina de la Green Hours îmi place cel mai mult. Pe lîngă muzică bună, live sau de pe disc, au acolo de toate, inclusiv copaci.

Marius Chivu 


Muzici acustice

Miercuri, 25 iulie, e seară de fado, tango, blues & more cu Maria Răducanu la Ceainăria Serendipity (serendipity-tea.ro), pentru ca seara următoare, joi, 26 iulie, să fie dedicată serenadelor, tarantelelor şi vilanelelor – voce Pilare Diaz Romero, chitară acustică – Maxim Belciug. Tot la Ceainăria Serendipity şi tot într-o joi, dar pe 2 august, Jonathan David, cîntăreţ şi compozitor britanic, oferă alte muzici acustice, pentru ca pe 15 august, de Sf. Marie, Maria Răducanu să revină cu cîntece din folclorul românesc.

Radu Rădescu, organizator de întîmplări muzicale 


O formă capricioasă de poezie

Vineri, 27 iulie 2012, de la ora 18:30, la recent inaugurantul Centru Cultural Alternativ (str. Dianei nr. 4, zona Rosetti), are loc o nouă ediţie a evenimentului „Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie“, unde vor fi invitaţi pentru lecturi şi discuţii poeţii Laura Dan, Mugur Grosu şi Radu Niţescu. Tot la Centrul Cultural Alternativ, şi tot într-o vineri, dar pe 31 august, de la ora 20, se va desfăşura seara de lectură şi poetry performance susţinută de Chris Tănăsescu (poetul grupului Margento) şi invitaţii săi. Seara de poezie „Nights in White Satin“ îşi ia drept moto versurile formaţiei The Moody Blues: „Nights in white satin, never reaching the end, / Letters I’ve written, never meaning to send. / Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore“, încercînd să ofere publicului un mic tablou din poezia contemporană.

Andra Rotaru, scriitoare 


Psychegrafie

Librăria Bastilia propune în această vară o serie de ateliere de scris terapeutic pentru toţi cei care vor să înlocuiască metoda clasică a psihoterapiei cu scrisul. Participanţii la întîlnirile intitulate Psyhegrafie vor avea ocazia să scrie diferite tipuri de texte şi să ia parte la exerciţii concepute pe baza acestora. Exerciţiile de autoexprimare au scopul de a formula şi de a explora gînduri, sentimente şi comportamente personale pentru a dobîndi schimbarea terapeutică. În Psyhegrafie este foarte importantă autenticitatea exprimării şi nu calitatea de scriitor: Nu o să impunem reguli în scris, nici măcar gramaticale.

Una dintre întîlniri include discuţii cu doi scriitori, Octavian Soviany, un scriitor deja consacrat, şi Livia Ştefan, un autor care tocmai a publicat prima carte. Ce doi vor vorbi despre experienţa lor personală cu scrisul ca „autoterapie’’.

Vara este un moment potrivit ca să faci ceva pentru starea ta de bine, chiar şi studiile „unor cercetători americani“ încearcă să demonstreze că nivelul serotoninei, hormonul fericirii, scade în acest anotimp. Atelierul se va deschide cu un preview pe 19 iulie şi va continua timp de patru şedinţe săptamînale, a cîte 2 ore (pe 26 iulie, 2 august, 9 august si 16 august). Mai multe informaţii, la www.librariabastilia.ro

Iulia Stoian, psiholog şi psihoterapeut 


Cinema în aer liber

Caravana Metropolis aduce în România un concept popular peste hotare, încă de la începutul secolului trecut – filmul în aer liber –, împreună cu cel mai mare ecran gonflabil din România, de 120 m2, înalt cît două etaje de bloc, şi un proiector digital de 17 000 de lumeni, care are puterea de a reinventa imaginaţia. În ţara noastră, cinematografele în aer liber şi grădinile de vară au dispărut după anul 1989; există chiar oraşe fără cinematograf, iar, în contrast, numărul spectatorilor s-a dublat. Caravana de film în aer liber îşi propune să acopere pofta de film a românilor, într-un spaţiu neconvenţional, şi să creeze o atmosferă aparte pentru cinefili, dar şi pentru persoanele care caută o idee mai puţin comună de a-şi petrece serile de vară, cu prietenii, în răcoare, sub cerul liber.

Primul sezon al Caravanei Metropolis se va desfăşura între 10 iulie şi 16 septembrie 2012. Şase zile din şapte, de marţi pînă duminică, de la ora 21h30, doritorii vor avea posibilitatea să participe la proiecţiile de film ce vor avea loc în Bucureşti, Centrul Vechi, lîngă Hanul lui Manuc (24-29 iulie) şi Parcul Titan (14 august – 02 septembrie), dar şi în Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova. Selecţia cuprinde zece filme pentru toate gusturile şi vîrstele, producţii internaţionale şi româneşti, apreciate la festivaluri internaţionale de film, precum Cannes, Berlin, Sundance, Veneţia. Lista completă de filme şi programul detaliat al caravanei pot fi găsite pe site-ul nostru http://caravana.metropolisfilm.ro/ 

Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic al Festivalului Kinodiseea şi creative executive la Metropolis Film


SubReal, Electroputere şi organisme modificate genetic

● Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) prezintă o retrospectivă a grupului SubReal. Este probabil pentru prima dată cînd se adună la un loc toate minunile ieşite din laboratoarele acestui grup de artişti. Aveţi acolo o bună bucată din istoria recentă povestită cu har şi cu umor. Fondat la începutul anilor ’90 de Călin Dan şi Dan Mihălţianu, cărora li s-a alăturat apoi şi Iosif Kiraly, grupul SubReal şi-a propus în primul rînd un program cu miză politică: inventarierea „rămăşiţelor comuniste“ din societatea românească aflată în tranziţie.

Ei tratează cu ironie acidă mai toate reflexele (post)comuniste şi naţionaliste, clişeele şi angoasele acelor ani nebuni. O să vedeţi imagini cu Alimentare goale, o întreagă serie dedicată „Draculaland“, nenumărate lucrări dedicate relaţiei cu statul şi biserica; dar şi fotografii cu lucrări produse în cadrul burselor şi rezidenţelor din străinătate. Cînd am fost acolo, o domnişoară profesoară încerca să le explice unor puşti ce e acela un artist. Apoi le-a spus ce e o operă de artă. După care le-a povestit micuţilor că artiştii ăştia de-acum nu fac doar tablouri sau sculpturi, ci şi instalaţii. O instalaţie e compusă din mai multe obiecte care funcţionează autonom, dar şi împreună. Artistul propune o formă de interacţiune etc. Şi, arătînd cu degetul spre un grup de obiecte ready-made, i-a întrebat: „Cine a făcut această instalaţie?“. Răspuns prompt, din partea unei fetiţe cîrlionţate: „Instalatorul“. Probabil că autorii s-ar fi amuzat teribil să-i urmărească pe copii cum zburdă printre instalaţiile lor. E un performance în sine – un spectacol care dă sensuri noi operei de artă iniţiale.

SubReal e poate cel mai activ grup de artişti din România – iar expoziţia retrospectivă de acum e cel mai extins bilanţ de pînă acum al operei lor încă foarte actuale. Dacă acesta nu e un argument suficient ca s-o vizitaţi, vă mai dau unul: aerul condiţionat funcţionează ireproşabil, aşa că MNAC e locul ideal ca să vă petreceţi o după-amiază de vară!

● Club Electroputere (CEP) se mută la Bucureşti. E, de fapt, o nouă filială a acestei mici „întreprinderi“ artistice fondate în fostul club al sindicatelor de la Craiova de Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu. Club Electroputere organizează periodic expoziţii de artă şi a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2011, cu proiectul intitulat „Romanian Cultural Resolution – documentar“. La Bucureşti, CEP propune un proiect de educare şi informare despre arta contemporană pentru publicul larg, intitulat „Dictando“. Artişti români şi străini sînt invitaţi să propună un model de copertă pentru diferitele tipuri de caiete şcolare ce corespund disciplinelor de studiu. (Îi găsiţi la Căminul Artei, pe strada Biserica Enei nr. 16.)

● Dacă tot vă frămîntă discuţia despre organismele modificate genetic, dacă tot vă e teamă de mutaţii şi complicaţii de acest fel, mergeţi să vedeţi expoziţia de grafică şi instalaţie a lui Dan Beudean „What We Do Is Secret“. O să constataţi că pînă la urmă există o ordine în toate. Creaturile hibride pot fi şi frumoase! (La Zorzini Art Gallery, str. Thomas Masaryk nr. 31.)

Matei Martin

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

tudor chirila facebook jpg
Tudor Chirilă - 12 întrebări pentru alegători și un mesaj: „Alegeți dezastrul cel mai mic”
Într-o postare virală pe Facebook, actorul și cântărețul Tudor Chirilă îi îndeamnă pe români să iasă la vot, chiar dacă majoritatea candidaților la președinție sunt, în opinia sa, „o rușine”.
Rabinul Zvi Kogan/ FOTO: chabad.org
Cadavrul rabinului Zvi Kogan, găsit în Emiratele Arabe Unite. Israelul vorbește despre un act terorist antisemit
Cadavrul rabinului Zvi Kogan din Emiratele Arabe Unite a fost găsit. Zvi Kogan dispăruse de joi, iar cercetările au fost coordonate de Mossad, agenția de informații israeliană.
Recep Tayyip Erdogan si Rutte FOTO fb Recep Tayyip Erdogan jpg
Ce se așteaptă de la întâlnirea dintre Erdogan și noul șef al NATO, ce va avea loc la Ankara
Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, va dezbate, luni, 25 noiembrie, ultimele evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul vizitei sale la Ankara.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie puternică economic. O Românie cu o voce puternică în lume”
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exercitat dreptul de vot. Acesta a susținut că a votat pentru „o Românie în care românii să aibă un trai decent”.
Alina Gorghiu foto arhiva personala jpeg
Alina Gorghiu, acuzată că a încălcat legea electorală. Răspunsul dat de ministrul Justiției
Potrivit BEJ Argeş, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a continuat să facă în mediul online campanie electotală pentru, după încheierea perioadei în care se putea face acest lucru.
ludovic orban jpg
Ludovic Orban acuză o dezinformare în ziua alegerilor: „Este o minciună gogonată. Nu mă votați pe mine”.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis un mesaj românilor, duminică dimineață, la scurt timp după ce a votat. El a acuzat o dezinformare la adresa sa și
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
„Să nu cumva să mă votaţi”. Mesajul lui Ludovic Orban pentru simpatizanții săi, în fața secției de votare
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la ieșirea din secția de votare, că nu s-a votat pe sine, ci pe o altă candidată de pe buletinele de vot. Acesta își îndeamnă susținătorii să facă aceeași alegere.
ianis hagi platformax jpg
Reacția antrenorului lui Rangers după ce Ianis Hagi a jucat o repriză în remiza cu Dundee
Internaționalul român, aproape să aducă victoria echipei sale.
banner cotabiță 1 2 2 2 2 png
Momentele muzicale de neuitat din cariera lui Gabriel Cotabiță. În 1986, a avut prima apariție la Mamaia, iar în 2023 ultima, pe aceeași scenă
De la prima apariție la Mamaia, din 1986, la ultima, pe aceeași scenă, în 2023, Gabriel Cotabiță a oferit publicului din România momente de neuitat.