Recomandări cool pentru o vară fierbinte

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Recomandări cool pentru o vară fierbinte jpeg

E vară. E al naibii de cald. Pentru nefericiţii care n-au plecat încă în vacanţa, singura soluţie ca să scape de caniculă e sa stea în casă. Partea proastă e că aceasta nu e tocmai cea mai buna modalitate de a-ţi petrece timpul. Iată cîteva recomandări pentru zilele urmatoare.


De toate, inclusiv copaci

Vineri, 20 iulie, în grădina de la Green Hours (greenhours.ro), îi puteţi asculta live pe Maria Răducanu şi pe chitaristul Krister Jonsson. Vara, mie în grădina de la Green Hours îmi place cel mai mult. Pe lîngă muzică bună, live sau de pe disc, au acolo de toate, inclusiv copaci.

Marius Chivu 


Muzici acustice

Miercuri, 25 iulie, e seară de fado, tango, blues & more cu Maria Răducanu la Ceainăria Serendipity (serendipity-tea.ro), pentru ca seara următoare, joi, 26 iulie, să fie dedicată serenadelor, tarantelelor şi vilanelelor – voce Pilare Diaz Romero, chitară acustică – Maxim Belciug. Tot la Ceainăria Serendipity şi tot într-o joi, dar pe 2 august, Jonathan David, cîntăreţ şi compozitor britanic, oferă alte muzici acustice, pentru ca pe 15 august, de Sf. Marie, Maria Răducanu să revină cu cîntece din folclorul românesc.

Radu Rădescu, organizator de întîmplări muzicale 


O formă capricioasă de poezie

Vineri, 27 iulie 2012, de la ora 18:30, la recent inaugurantul Centru Cultural Alternativ (str. Dianei nr. 4, zona Rosetti), are loc o nouă ediţie a evenimentului „Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie“, unde vor fi invitaţi pentru lecturi şi discuţii poeţii Laura Dan, Mugur Grosu şi Radu Niţescu. Tot la Centrul Cultural Alternativ, şi tot într-o vineri, dar pe 31 august, de la ora 20, se va desfăşura seara de lectură şi poetry performance susţinută de Chris Tănăsescu (poetul grupului Margento) şi invitaţii săi. Seara de poezie „Nights in White Satin“ îşi ia drept moto versurile formaţiei The Moody Blues: „Nights in white satin, never reaching the end, / Letters I’ve written, never meaning to send. / Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore“, încercînd să ofere publicului un mic tablou din poezia contemporană.

Andra Rotaru, scriitoare 


Psychegrafie

Librăria Bastilia propune în această vară o serie de ateliere de scris terapeutic pentru toţi cei care vor să înlocuiască metoda clasică a psihoterapiei cu scrisul. Participanţii la întîlnirile intitulate Psyhegrafie vor avea ocazia să scrie diferite tipuri de texte şi să ia parte la exerciţii concepute pe baza acestora. Exerciţiile de autoexprimare au scopul de a formula şi de a explora gînduri, sentimente şi comportamente personale pentru a dobîndi schimbarea terapeutică. În Psyhegrafie este foarte importantă autenticitatea exprimării şi nu calitatea de scriitor: Nu o să impunem reguli în scris, nici măcar gramaticale.

Una dintre întîlniri include discuţii cu doi scriitori, Octavian Soviany, un scriitor deja consacrat, şi Livia Ştefan, un autor care tocmai a publicat prima carte. Ce doi vor vorbi despre experienţa lor personală cu scrisul ca „autoterapie’’.

Vara este un moment potrivit ca să faci ceva pentru starea ta de bine, chiar şi studiile „unor cercetători americani“ încearcă să demonstreze că nivelul serotoninei, hormonul fericirii, scade în acest anotimp. Atelierul se va deschide cu un preview pe 19 iulie şi va continua timp de patru şedinţe săptamînale, a cîte 2 ore (pe 26 iulie, 2 august, 9 august si 16 august). Mai multe informaţii, la www.librariabastilia.ro

Iulia Stoian, psiholog şi psihoterapeut 


Cinema în aer liber

Caravana Metropolis aduce în România un concept popular peste hotare, încă de la începutul secolului trecut – filmul în aer liber –, împreună cu cel mai mare ecran gonflabil din România, de 120 m2, înalt cît două etaje de bloc, şi un proiector digital de 17 000 de lumeni, care are puterea de a reinventa imaginaţia. În ţara noastră, cinematografele în aer liber şi grădinile de vară au dispărut după anul 1989; există chiar oraşe fără cinematograf, iar, în contrast, numărul spectatorilor s-a dublat. Caravana de film în aer liber îşi propune să acopere pofta de film a românilor, într-un spaţiu neconvenţional, şi să creeze o atmosferă aparte pentru cinefili, dar şi pentru persoanele care caută o idee mai puţin comună de a-şi petrece serile de vară, cu prietenii, în răcoare, sub cerul liber.

Primul sezon al Caravanei Metropolis se va desfăşura între 10 iulie şi 16 septembrie 2012. Şase zile din şapte, de marţi pînă duminică, de la ora 21h30, doritorii vor avea posibilitatea să participe la proiecţiile de film ce vor avea loc în Bucureşti, Centrul Vechi, lîngă Hanul lui Manuc (24-29 iulie) şi Parcul Titan (14 august – 02 septembrie), dar şi în Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova. Selecţia cuprinde zece filme pentru toate gusturile şi vîrstele, producţii internaţionale şi româneşti, apreciate la festivaluri internaţionale de film, precum Cannes, Berlin, Sundance, Veneţia. Lista completă de filme şi programul detaliat al caravanei pot fi găsite pe site-ul nostru http://caravana.metropolisfilm.ro/ 

Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic al Festivalului Kinodiseea şi creative executive la Metropolis Film


SubReal, Electroputere şi organisme modificate genetic

● Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) prezintă o retrospectivă a grupului SubReal. Este probabil pentru prima dată cînd se adună la un loc toate minunile ieşite din laboratoarele acestui grup de artişti. Aveţi acolo o bună bucată din istoria recentă povestită cu har şi cu umor. Fondat la începutul anilor ’90 de Călin Dan şi Dan Mihălţianu, cărora li s-a alăturat apoi şi Iosif Kiraly, grupul SubReal şi-a propus în primul rînd un program cu miză politică: inventarierea „rămăşiţelor comuniste“ din societatea românească aflată în tranziţie.

Ei tratează cu ironie acidă mai toate reflexele (post)comuniste şi naţionaliste, clişeele şi angoasele acelor ani nebuni. O să vedeţi imagini cu Alimentare goale, o întreagă serie dedicată „Draculaland“, nenumărate lucrări dedicate relaţiei cu statul şi biserica; dar şi fotografii cu lucrări produse în cadrul burselor şi rezidenţelor din străinătate. Cînd am fost acolo, o domnişoară profesoară încerca să le explice unor puşti ce e acela un artist. Apoi le-a spus ce e o operă de artă. După care le-a povestit micuţilor că artiştii ăştia de-acum nu fac doar tablouri sau sculpturi, ci şi instalaţii. O instalaţie e compusă din mai multe obiecte care funcţionează autonom, dar şi împreună. Artistul propune o formă de interacţiune etc. Şi, arătînd cu degetul spre un grup de obiecte ready-made, i-a întrebat: „Cine a făcut această instalaţie?“. Răspuns prompt, din partea unei fetiţe cîrlionţate: „Instalatorul“. Probabil că autorii s-ar fi amuzat teribil să-i urmărească pe copii cum zburdă printre instalaţiile lor. E un performance în sine – un spectacol care dă sensuri noi operei de artă iniţiale.

SubReal e poate cel mai activ grup de artişti din România – iar expoziţia retrospectivă de acum e cel mai extins bilanţ de pînă acum al operei lor încă foarte actuale. Dacă acesta nu e un argument suficient ca s-o vizitaţi, vă mai dau unul: aerul condiţionat funcţionează ireproşabil, aşa că MNAC e locul ideal ca să vă petreceţi o după-amiază de vară!

● Club Electroputere (CEP) se mută la Bucureşti. E, de fapt, o nouă filială a acestei mici „întreprinderi“ artistice fondate în fostul club al sindicatelor de la Craiova de Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu. Club Electroputere organizează periodic expoziţii de artă şi a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2011, cu proiectul intitulat „Romanian Cultural Resolution – documentar“. La Bucureşti, CEP propune un proiect de educare şi informare despre arta contemporană pentru publicul larg, intitulat „Dictando“. Artişti români şi străini sînt invitaţi să propună un model de copertă pentru diferitele tipuri de caiete şcolare ce corespund disciplinelor de studiu. (Îi găsiţi la Căminul Artei, pe strada Biserica Enei nr. 16.)

● Dacă tot vă frămîntă discuţia despre organismele modificate genetic, dacă tot vă e teamă de mutaţii şi complicaţii de acest fel, mergeţi să vedeţi expoziţia de grafică şi instalaţie a lui Dan Beudean „What We Do Is Secret“. O să constataţi că pînă la urmă există o ordine în toate. Creaturile hibride pot fi şi frumoase! (La Zorzini Art Gallery, str. Thomas Masaryk nr. 31.)

Matei Martin

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.