Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave jpeg

● „Between hegemony and mistrust. Representative democracy in the Internet era.“ Un articol scris de Nadia Urbinati (profesoară de ştiinţe politice la Columbia University), publicat pe www.eurozine.com. Porneşte de la două exemple de revizuire a Constituţiei (vă sună familiar subiectul?...). În Ungaria, majoritatea parlamentară a schimbat 22 de articole, unele limitînd anumite drepturi şi libertăţi, iar Viktor Orbán a „calmat“ îngrijorările spunînd: „Poporul e preocupat de facturi, nu de Constituţie.“ În Islanda, după criza financiară, societatea civilă (nu vreun partid, nu vreo comisie parlamentară!) a iniţiat o amplă consultare publică privind revizuirea Constituţiei, iar în final, un consiliu constituţional format din 25 de persoane şi ales prin vot universal a aprobat proiectul, după un dialog cu cetăţenii (inclusiv pe Twitter şi Facebook). Citiţi articolul şi apoi gîndiţi-vă cu cine seamănă România, cu cine vrea să semene şi cu cine îşi permite să semene. (Mircea Vasilescu)

● Domnişoara Poimîine şi joaca de-a timpul, de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu – o carte de copii care nu e numai pentru copii, precum mai toate cărţile deştepte în domeniu. Care are meritul de a face din nişte biete adverbe de timp, aparent abstracte şi neînsufleţite, nişte personaje simpatice şi dinamice. Totul pe fundalul unei prezentări grafice fermecătoare. (Iaromira Popovici)

● Pe 25 martie, Eurosport va difuza primul episod din Ronnie Show – un serial despre jocul de snooker, prezentat de multicampionul mondial Ronnie O’Sullivan. (Stela Giurgeanu)

● „Biserica din cimitir este veche şi stricată. Oamenii îşi doresc ceva nou, frumos şi «la modă». Ceva care, cred ei, le-ar face cinste. Ar putea să îngrijească biserica cea veche, ca pe un om bătrîn, care te-a crescut, te-a învăţat, te-a ajutat. Să o cureţe, să o repare, să ceară restaurarea ei. În loc să facă asta, ei lasă biserica în paragină. Cu mulţi bani, ei ridică o biserică nouă, care, cel mai adesea, e cu mult mai puţin frumoasă decît cea bătrînă. În plus, biserica cea nouă nu poate povesti nimic despre istoria lor... La fel se întîmplă şi cu casele“ – Adriana Scripcariu, Patrimoniu cultural. Judeţul Braşov, Şcoala Agatonia, 2013. Un manual pentru disciplină opţională, recomandat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul de Etnografie Braşov; apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, se dovedeşte deosebit de util şi adulţilor, sau în special lor. (Ruxandra Mihăilă)

● Miercuri, 26 martie, începe cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Recomand apăsat O zi din viaţa lui Nick Cave, Upstream Color, Uriaşul cel egoist, Poveştile noastre, Murdărie, The Stone Roses: Made of Stone. S-ar putea să fie singura şansă de-a vedea aceste filme pe ecran mare în România. Pentru mai multe informaţii, intraţi pe www.b-iff.ro (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Nebraska în seara de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Regizorul Alexander Payne, preşedintele juriului anul trecut, a zis două vorbe pe scenă înainte de proiecţie. E genul de film care te face să rîzi şi să plîngi în egală măsură. Alb-negru, cu un aer asumat retro, povestea din Nebraska pare banală. Dar felul în care recuperează timpul o face spectaculoasă. Nu e nimic eroic în călătoria unui tată aflat la apusul vieţii şi a fiului său care încearcă să îi facă un ultim hatîr. Ci doar multă umanitate. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu i-aţi văzut anul trecut la Festivalul Dilemei vechi de la Alba-Iulia, ei bine, vineri, 28 martie, Fanfara Ciocârlia vin în Bucureşti să concerteze la Palatul Ştirbei/Club Eden, Calea Victoriei nr. 107. Luaţi bilete din timp, căci palatul nu e atît de încăpător. (Marius Chivu)

● Joi, 20 martie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară dedicată poetului Mircea Ivănescu, cu Gabriel Liiceanu şi Al. Cistelecan, cu ocazia apariţiei volumului Mircea Ivănescu – versuri. Şi după poezie, merge un jazz – Taissia & Friends, la Energiea, de la 21,30 – „Bucăţi de vis“. (Adina Popescu)

● Vineri, 21 martie, începe turneul „Pianul călător“. Horia Mihail interpretează Mozart. În Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Urmăriţi-l pe călător! Programul complet al turneului se găseşte la pianulcalator.ro. (Matei Martin)

● Flori de Spin este o creaţie 100% Alexandrina Hristov, de la versuri şi compoziţie, pînă la orchestraţie. Albumul conţine atît melodii mai vechi, deja cunoscute publicului – precum „Oraşul Umbre“, „Pijamale reci“, „Flori de spin“ şi „Spre sud“, cea mai recentă –, cît şi piese nou-nouţe. Le puteţi asculta pe toate în data de 5 aprilie, la Sala Radio, cînd are loc lansarea oficială. (Cristina Ştefan)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.