Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave jpeg

● „Between hegemony and mistrust. Representative democracy in the Internet era.“ Un articol scris de Nadia Urbinati (profesoară de ştiinţe politice la Columbia University), publicat pe www.eurozine.com. Porneşte de la două exemple de revizuire a Constituţiei (vă sună familiar subiectul?...). În Ungaria, majoritatea parlamentară a schimbat 22 de articole, unele limitînd anumite drepturi şi libertăţi, iar Viktor Orbán a „calmat“ îngrijorările spunînd: „Poporul e preocupat de facturi, nu de Constituţie.“ În Islanda, după criza financiară, societatea civilă (nu vreun partid, nu vreo comisie parlamentară!) a iniţiat o amplă consultare publică privind revizuirea Constituţiei, iar în final, un consiliu constituţional format din 25 de persoane şi ales prin vot universal a aprobat proiectul, după un dialog cu cetăţenii (inclusiv pe Twitter şi Facebook). Citiţi articolul şi apoi gîndiţi-vă cu cine seamănă România, cu cine vrea să semene şi cu cine îşi permite să semene. (Mircea Vasilescu)

● Domnişoara Poimîine şi joaca de-a timpul, de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu – o carte de copii care nu e numai pentru copii, precum mai toate cărţile deştepte în domeniu. Care are meritul de a face din nişte biete adverbe de timp, aparent abstracte şi neînsufleţite, nişte personaje simpatice şi dinamice. Totul pe fundalul unei prezentări grafice fermecătoare. (Iaromira Popovici)

● Pe 25 martie, Eurosport va difuza primul episod din Ronnie Show – un serial despre jocul de snooker, prezentat de multicampionul mondial Ronnie O’Sullivan. (Stela Giurgeanu)

● „Biserica din cimitir este veche şi stricată. Oamenii îşi doresc ceva nou, frumos şi «la modă». Ceva care, cred ei, le-ar face cinste. Ar putea să îngrijească biserica cea veche, ca pe un om bătrîn, care te-a crescut, te-a învăţat, te-a ajutat. Să o cureţe, să o repare, să ceară restaurarea ei. În loc să facă asta, ei lasă biserica în paragină. Cu mulţi bani, ei ridică o biserică nouă, care, cel mai adesea, e cu mult mai puţin frumoasă decît cea bătrînă. În plus, biserica cea nouă nu poate povesti nimic despre istoria lor... La fel se întîmplă şi cu casele“ – Adriana Scripcariu, Patrimoniu cultural. Judeţul Braşov, Şcoala Agatonia, 2013. Un manual pentru disciplină opţională, recomandat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul de Etnografie Braşov; apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, se dovedeşte deosebit de util şi adulţilor, sau în special lor. (Ruxandra Mihăilă)

● Miercuri, 26 martie, începe cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Recomand apăsat O zi din viaţa lui Nick Cave, Upstream Color, Uriaşul cel egoist, Poveştile noastre, Murdărie, The Stone Roses: Made of Stone. S-ar putea să fie singura şansă de-a vedea aceste filme pe ecran mare în România. Pentru mai multe informaţii, intraţi pe www.b-iff.ro (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Nebraska în seara de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Regizorul Alexander Payne, preşedintele juriului anul trecut, a zis două vorbe pe scenă înainte de proiecţie. E genul de film care te face să rîzi şi să plîngi în egală măsură. Alb-negru, cu un aer asumat retro, povestea din Nebraska pare banală. Dar felul în care recuperează timpul o face spectaculoasă. Nu e nimic eroic în călătoria unui tată aflat la apusul vieţii şi a fiului său care încearcă să îi facă un ultim hatîr. Ci doar multă umanitate. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu i-aţi văzut anul trecut la Festivalul Dilemei vechi de la Alba-Iulia, ei bine, vineri, 28 martie, Fanfara Ciocârlia vin în Bucureşti să concerteze la Palatul Ştirbei/Club Eden, Calea Victoriei nr. 107. Luaţi bilete din timp, căci palatul nu e atît de încăpător. (Marius Chivu)

● Joi, 20 martie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară dedicată poetului Mircea Ivănescu, cu Gabriel Liiceanu şi Al. Cistelecan, cu ocazia apariţiei volumului Mircea Ivănescu – versuri. Şi după poezie, merge un jazz – Taissia & Friends, la Energiea, de la 21,30 – „Bucăţi de vis“. (Adina Popescu)

● Vineri, 21 martie, începe turneul „Pianul călător“. Horia Mihail interpretează Mozart. În Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Urmăriţi-l pe călător! Programul complet al turneului se găseşte la pianulcalator.ro. (Matei Martin)

● Flori de Spin este o creaţie 100% Alexandrina Hristov, de la versuri şi compoziţie, pînă la orchestraţie. Albumul conţine atît melodii mai vechi, deja cunoscute publicului – precum „Oraşul Umbre“, „Pijamale reci“, „Flori de spin“ şi „Spre sud“, cea mai recentă –, cît şi piese nou-nouţe. Le puteţi asculta pe toate în data de 5 aprilie, la Sala Radio, cînd are loc lansarea oficială. (Cristina Ştefan)

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.