„Perú Amazónico“, Ultimul căldărar, Ascuns în transparenţă

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
„Perú Amazónico“, Ultimul căldărar, Ascuns în transparenţă jpeg

● Putem transforma o stradă într-o grădină de idei? Putem deschide noi spații publice în orașele noastre? Putem să cerem mai mult verde? Tema Street Delivery din acest an, între 9 şi 11 iunie, este „Grădini posibile“. Ne vedem acolo. (Cristina Ştefan)

● Achuar, Amarakaeri, Ashaninka, Awajún, Bora, Kandozi, Kuhama-Kukamiria, Machiguenga, Matsés, Shawi, Shipibo, Yánesha, Yagua, Tikuna, Wampís şi Yaminahua – aşa se cheamă grupurile etnice din bazinul peruan al Amazonului documentate în fotografiile expoziţiei „Perú Amazónico“. Deschisă la Institutul Cervantes din Bucureşti (bd. Regina Elisabeta 38), expoziţia reuneşte 18 fotografi cunoscuţi şi va fi deschisă pînă la 30 iunie. (Marius Chivu)

● Revista Arta propune cititorilor un incitant dosar tematic curatoriat de Cristina Bogdan, pe tema „Hibrizi“: „Hibriditatea se referă la intervenții și moduri de organizare care într-un fel sau altul sînt asimilate noțiunii de artă contemporană, în special prin procesul de lărgire a limitelor acestei discipline, și care provin din domenii care nu sînt în mod tradițional artistice.“ În această secțiune semnează unii dintre cei mai interesanți artiști și teoreticieni români: Alina Popa, Florin Flueraș, Irina Gheorghe, Ion Dumitrescu, Adriana Gheorghe, Ștefan Tiron, V. Leac, Bogdan Lypkhan, Mihnea Mihalache-Fiastru, un călător cunoscut sub pseudonimul Șmirghel, Livia Pancu, Marta Jecu, Ovid Pop, Mihai Pecingine, Georgiana Cojocaru și teoreticianul principal al grupării Kinema Ikon, Gheorghe Săbău. Proiecte recente, asumate de Paul Covaci, Sasha Meret şi Mitoş Micleuşanu, completează sumarul deosebit de atractiv și divers al acestui recent apărut număr dublu (24 – 25/2017) al prestigioasei publicații. (Ruxandra Mihăilă)

● După acest Bookfest, un lucru e clar. Au apărut atît de multe cărți și atît de diferite, încît e imposibil să nu găsești ceva care să ți se potrivească mănușă. Fac o listă scurtă: la Editura Polirom – Florin Iaru, Sînii verzi, Lucian Dan Teodorovici, Cel care cheamă cîinii, Bogdan-Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Alex Tocilescu, Imperiul pisicilor, Bogdan Coșa, Ultraviolență, Adrian Georgescu, Exitus, Mihai Radu, Extraconjugal, Andrei Crăciun, Aleea Zorilor; la Editura Humanitas – Ioana Nicolaie, Pelinul negru, Ioana Bâldea Constantinescu, Nautilus; la Editura Nemira: Iulian Tănase, Aventurile lui Sacha în Castelul fermecat, Cosmina Moroșan, Beatitudine (eseu politic), Doina Ioanid, Cele mai mici proze. (Ana Maria Sandu)

● În perioada 15-16 iunie, caravana Docuart ajunge și la București. Pelicule premiate la Bucureşti Docuart Fest 2016 vor fi proiectate, cu intrare liberă, la Cinema Muzeul Țăranului. Puteţi vedea, între altele, documentarul Ultimul căldărar, realizat de prietenii noştri Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu. Programul complet pe caravana.docuart.ro. (Cristina Ştefan)

● Ascuns în transparenţă de Pavel Vereş şi Robert Şerban este mai mult decît o carte de poezie şi mai mult decît un album de grafică: este un obiect bibliofil conceptual de o rară eleganţă, care mixează poemele lui Robert Şerban cu grafica digitală a lui Pavel Vereş. O sută de pagini de splendoare. Ca şi cum fiecare dintre cele două arte n-ar fi fost deja un lux! (Marius Chivu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.