Orwell, Observatorul Astronomic, Cheever și Naum

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Orwell, Observatorul Astronomic, Cheever și Naum jpeg

● George Orwell, Jurnale (traducere din engleză şi note de Vali Florescu, după o ediţie îngrijită de Peter Davison, Editura Polirom, 2010). Tot ce-am citit mai straniu în domeniul memorialisticii: două jurnale – unul, strict domestic, de o minuţie gospodărească (ouă, păsări, legume, flori, meteo) înnebunitoare, alternînd cu un altul, politic, social, al evenimentelor care au dus la război, din timpul războiului şi după, inclusiv boala şi spitalul, de o precizie la fel de uimitoare. La cîte ştii despre inteligenţa şi talentul lui Orwell, devine apăsătoare întrebarea: Ce se ascunde în această „construcţie“?. „Doar“ pasiunea vieţii? (Radu Cosaşu) 

● Sîmbătă am fost la Observatorul Astronomic din Bucureşti. Unde am rîs de m-am prăpădit. E acolo un astronom foarte haios care îţi prezintă planetele şi restul într-un fel de zici că eşti la stand-up comedy, de pe un laptop cu un program foarte şmecher (programul prezentărilor aici, pe site-ul Observatorului: http://www.astro-urseanu.ro/calatorie-univers.html). Şi apoi te urci pe terasă şi te hlizeşti şi tu în direct la ele. Hai, mergeţi, e super-tare! (Cristian Ghinea) 

● Probabil cel mai bun povestitor american contemporan: John Cheever, Povestiri – integrala prozei scurte, traducere de Ciprian Şiulea, Editura Polirom. (Marius Chivu) 

● Gellu Naum, Opere I. Poezii, Editura Polirom, 2011, 800 p., ediţie îngrijită şi prefaţă de Simona Popescu. În sfîrşit! (Luiza Vasiliu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

GettyImages 113491138 jpg
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
Pe 1 iulie 1940, târgul Dorohoiului a fost martorul unui masacru greu de imaginat. O unitate a armatei române, umilită și intoxicată cu propagandă antisemită, s-a dezlănțuit ucigând zeci de evrei nevinovați, devastând și dedându-se la atrocități.
FCSB (Sportpictures) jpg
Reacții după Supercupă. Dan Petrescu, absent de la premiere: „I s-a făcut rău”
FCSB a ridicat, sâmbătă, Supercupa României deasupra capului.
Eszter Tompa Kontinental 25 film still (1) jpeg
Eszter Tompa, actriță: „La școală aveam o prietenă româncă și colegii maghiari aruncau cu pietre în mine din cauza asta“
Problemele interetnice din România, abordate și în cel mai recent film al lui Radu Jude, „Kontinental ’25“, fac parte din realitatea cotidiană a protagonistei, actrița Eszter Tompa, care toată viața a trebuit să le gestioneze.
Mihai Viteazul - Michael the Brave - pictură de Nicholas Relics Foto Adevărul
6 iulie: Mihai Viteazul s-a intitulat într-un hrisov „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei"
La 6 iulie 1885, Louis Pasteur folosea pentru prima dată vaccinul antirabic. Tot într-o zi de 6 iulie s-au născut academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, fostul președinte american George W. Bush sau actorul Sylvester Stallone.
image png
Corina Dănilă a fost căsătorită cu un celebru prezentator TV. De ce s-a sfârșit mariajul lor: „Cred că l-am păcălit și eu pe el”
Corina Dănilă, una dintre cele mai iubite actrițe românești, a avut parte de o căsnicie eșuată. Primul soț al acesteia a fost prezentatorul TV Valentin Moraru, însă relația lor nu a funcționat.
apa pixabay (2) jpg
Lista restaurantelor și spațiilor publice din România care oferă gratuit apă de la robinet
Accesul gratuit la apă potabilă devine vizibil și în România. O hartă lansată recent indică spațiile: restaurante, cafenele, instituții publice, în care poți primi un pahar cu apă de la robinet, fără să comanzi altceva. Proiectul aduce în prim-plan o obligație legală aplicabilă din aprilie 2024.
La Bourgogne, ca  1895 jpg
O tragedie mai mare decât pe Titanic. Dezastrul naval în care copiii și femeile au fost lăsați să moară după ce au fost loviți și înjunghiați
Unul dintre cele mai sfâșietoare dezastre navale din istorie a avut loc în luna iulie a anului 1898. Sute de pasageri au murit după ce nava de pasageri în care se aflau, s-a scufundat. Cu o cruzime ieșită din comun bărbații de pe vapor s-au salvat abandonând femeile și copiii.
horoscop financiar 1 webp
Zodia care își dă un restart total! O așteaptă o viață plină de lux și opulență, astrele i-au pregătit tot ce e mai bun
Urmează o perioadă plină de prosperitate, reușite și noi capitole în viața unei zodii din horoscopul european. Astrele i-au pregătit cele mai frumoase surprize care îi vor marca tot restul vieții.
FCSB CFR Cluj (Sportpictures) jpg