Orchestra Titanic, Înapoi în iarnă, Albrecht Dürer

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Orchestra Titanic, Înapoi în iarnă, Albrecht Dürer jpeg

● Unsprezece povestiri despre relaţia dintre un tată şi fiul său, certurile dintre soţi şi bîrfele de la birou, activiştii eco, admiraţia unui poet pentru un mare scriitor – adică Tot spaţiul dintre gîndurile mele, volumul de debut al lui Bogdan Răileanu, apărut recent la editura Polirom. (Cristina Ştefan)

● „Co-lecţia de ştiinţă“ de la Editura Publica este una dintre colecţiile mele favorite, aşa că recomand aici, în bloc, mai multe titluri, unul mai interesant şi mai util decît altul, fără să le mai trec autorii, pe care oricum nu-i cunoaştem, căci sînt cercetători, specialişti de nişă sau jurnalişti popularizatori ai ştiinţei: Cuprind mulţimi – Miliardele de microbi din noi şi felul în care ne modelează viaţa; Celelalte minţi. Caracatița şi evoluţia vieţii inteligente; Scurtă istorie a tuturor. Ce poveşti spun genele noastre; Călătoria în timp. O istorie; Fata de laborator. O poveste despre plante, ştiinţă şi dragoste; 10 materiale minune şi poveştile lor incredibile sau Viaţa secretă a copacilor – cum comunică, ce simt. Cărţi de ştiinţă pentru toate gusturile, competenţele şi curiozităţile! (Marius Chivu)

● Cînd teancul de cărți noi care așteaptă e mare, cînd afară e un praf de zăpadă, cînd aveți o grămadă de lucruri de făcut, ca să nu vă mai gîndiți la nimic, deschideți O mie și una de nopți. Și, vorba personajelor, dacă povestea ar fi scrisă „cu acul pe colțul dinlăuntru al ochiului, spre a fi văzută de toți, ar fi o învățătură pentru cel ce ar cerceta-o cu luare aminte!“ (Ana Maria Sandu)

● Expoziția „Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris“ – cea mai remarcabilă serie grafică din Europa, pe tema imaginarului religios medieval, deschisă la Palatul Brukenthal, pînă la sfîrșitul lunii februarie. Sînt expuse 14 gravuri din seria de tinerețe a artistului – „Apocalipsa lui Ioan“ (publicate în 1498 și republicate în 1511), și 7 gravuri din seria „Marea Pasiune a lui Hristos“ (1511). Gravurile provin dintr-o colecție a Muzeului Orășenesc din Gdansk (Stadtmuseum Danzig). „Astfel de serii grafice de mare valoare sînt deținute de cele mai importante muzee și biblioteci din lume și, în original, sînt foarte rar prezentate în străinătate, precum în cazul acestei expoziții ce constituie un eveniment de importanță deosebită“, afirmă Alicja Andrzejewska-Zajac, curator (Muzeum Narodowe w Gdansku/Muzeul Orășenesc din Gdansk). Dr. Alexandru Sonoc este curator din partea Muzeului Național Brukenthal. (Ruxandra Mihăilă)

● Orchestra Titanic, noul spectacol de la TNB, în regia lui Felix Alexa, un spectacol ca o gravură pe un bob de orez. Minuțios, complicat și delicat. Genul de spectacol la care abia aștepți să mai găsești bilete ca să-l revezi. (Stela Giurgeanu)

● Culese din Balcani – Festival internațional de film antropologic vă invită în fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună la proiecții speciale de film documentar. Așadar, filmele care au rulat pe parcursul celor trei ani de festival, cu accent pe documentarele românești, vor putea fi văzute/revăzute de public, iar acolo unde se poate, la sfîrșitul proiecțiilor, vor exista discuții cu regizorii/antropologii/etnologii care le au realizat. Luni, 29 ianuarie, la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, filmul documentar Aniversare, în regia lui Claudiu Mitcu, un portret al unui bătrîn de 91 de ani care trăiește într-un sat izolat de munte. (Adina Popescu)

● Înapoi în iarnă, la Unteatru, cu Alexandru Ion şi Cosmina Stratan, în regia Andreei Borţun – un spectacol despre căutări identitare şi moşteniri de familie, puternic marcat de tranziţia perpetuă a României şi protestele politice recente. (Cristina Ştefan)

Foto: Orchestra Titanic, Florin Ghioca

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Vladimir Putin FOTO Profimedia
Novorusia, proiectul care ar deveni realitate? Dacă da, este casus belli? Pentru cine?
Astăzi, peste câteva ore, se vor încheia referendumurile organizate sub amenințarea armelor în cele patru provincii Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Fane Văncică reținut de polițiști pe 27 septembrie 2022 FOTO Inquam / George Călin
A fost reținut Fane Văncică, interlopul filmat când își bătea amanta
Poliția Capitalei l-a reținut pe interlopul Fane Văncică, la aproape o lună de la apariția pe rețelele de socializare a unui videoclip în care își bătea amanta.
Proiect terminal Aeroport Timişoara
Baza aeriană Boboc, conectată la Autostrada Moldovei printr-un nod rutier. Va avea și un terminal civil
Perspectiva construirii unui terminal civil la baza aeriană Boboc, din județul Buzău, prinde contur. Urmează proiectarea unui nod rutier între autostrada A7 și aerodromul militar.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.