„Orașul vulnerabil“, B-Fit in the Street, Outernational Days

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
„Orașul vulnerabil“, B Fit in the Street, Outernational Days jpeg

● Artiști pe catalige, spectacole de magie și street dance, mascote și acrobați, „creaturi“ cyborg gigantice, muzicieni, numere de circ, dansuri acrobatice, proiecții de lumini. Altfel spus, B-Fit in the Street, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, între 1-30 iulie. Ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București vine cu o paletă impresionantă – 40 de reprezentații susținute de trupe românești și internaționale, nouă țări participante, 300 de artiști care vor evolua în zece zone-cheie ale Capitalei. (Ruxandra Mihăilă)

● Din articolul „Orașul vulnerabil“, semnat de Georgiana Ilie și apărut în numărul 28 din Decât o Revistă, ne putem face o idee despre cît de ascuțită e sabia cu care trăim deasupra capului. Citiți-l! Se estimează că, la un cutremur mare, în București vor muri cam 6500 de oameni doar de la impact (în ’77 au murit 1500). Fiindcă în capitală există peste 2350 de clădiri cu risc seismic. (Ana Maria Sandu)

● Trei festivaluri esenţiale în vara asta: 1) Outernational Days va avea loc în Grădina Uranus şi la The Ark din Bucureşti (7-9 iulie) şi va aduce trupe/muzicieni din Kenya, Niger, Turcia, Senegal, Liban, dar și din Europa ori SUA. Vor mai fi şi DJ seturi tematice, discuții, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme documentare subsumate conceptului „outernational“, termen relativ nou folosit în muzicologie, care se referă la genuri actuale, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele occidentale, un fel de underground altoit pe forme hibride de world music; 2) festivalul de film istoric din Cetatea Rîşnovului (28 iulie – 6 august) a ajuns la a noua ediţie şi promite filme artistice şi documentare, expoziţii, dezbateri, concerte, cărţi. Zece zile pline cu evenimente unul şi unul. Mai multe la www.ffir.ro; 3) Smida Jazz Festival (25-27 august) din Parcul Naţional Apuseni este fratele mai mic al Gărînei şi promite concerte foarte bune (Bugge Wesseltoft, GoGo Penguin şi Tingvall Trio, printre alţii), plus evenimente literare. Mai multe la www.smidajazz.ro. (Marius Chivu)

● Pe 28 iunie a început BIFF, Bucharest International Film Festival. Ține pînă duminică, în sala „Elvira Popescu“ a Institutului Francez. Și chiar dacă BIFF nu e ca TIFF, e sigur că are filme bune, ca de obicei. În program figurează The Secret Scripture (2016) cu Vanessa Redgrave, Rooney Mara și Omar Sharif jr. sau Road to Mandalay (2016), o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar. Lucian Pintilie își va lansa o nouă ediție a cărții sale Bricabrac și va fi prezentat și filmul său din 2006 Tertium non datur. (Andrei Manolescu)

● Reiau recomandarea lui Matei Martin din numărul trecut și vă îndemn și eu să vedeți neapărat Jurnalul lui Robinson Crusoe, un musical după Insula de Gellu Naum, la Teatrul Odeon (regia Mihai Măniuțiu, cîntece de Ada Milea, decor de Adrian Damian, coregrafie de Andrea Gavriliu). În stagiunea asta, doar vineri, 30 iunie, de la ora 19. Dați un regat pentru un musical! (Dan Stanciu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

3 png
Un schelet de dinozaur lung de 22 de metri, vândut la licitație în Franța
Un schelet de dinozaur lung de 22 de metri, vândut la licitație în Franța
bm jpg
Ce conține ce mai mare donație din istoria British Museum
Ce conține ce mai mare donație din istoria British Museum
1c (1) jpg
Fosilele unui crocodil marin, vechi de 10 milioane-12 milioane de ani, descoperite în Peru
Paleontologii peruani au prezentat miercuri la Lima fosilele rare ale unui exemplar tânăr de crocodil marin, vechi de 10 milioane - 12 milioane de ani, descoperite în deşertul Ocucaje, considerat cel mai mare cimitir de fosile din lume ce datează din Miocen,
medicul beatrice mahler jpeg
Beatrice Mahler semnalează un potenţial pericol medical: Boala X. „Românii trebuie protejați, iar haosul nu înseamnă protecție”
„Nu este un joc și nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție.”
banner dana budeanu png
FOTO. Cum arată bradul de Crăciun al Danei Budeanu. Nu, nu are nici globulețe, nici beteală!
Febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă a cuprins deja vedetele din showbiz-ul românesc, iar Dana Budeanu nu a făcut excepție.
banner oana lis png
Oana Lis, în scaun cu rotile. Ce mesaj a transmis soția lui Viorel Lis
Oana Lis și-a șocat fanii cu o postare pe rețelele de socializare în care apare așezată într-un scaun cu rotile. Nu, din fericire, soția fostului edil al Bucureștiului nu a pățit nimic, însă a dorit să privească viața dintr-o altă perspectivă.
vin fiert jpg
Rețeta ideală pentru vin fiert ca la carte. Când trebuie să adaugi scorțișoara, ca să nu iasă cu gust amar
Vinul fiert este una dintre băuturile clasice ale iernii, perfectă pentru serile reci, alături de prieteni sau familie. Este un simbol al sărbătorilor, al confortului și al aromelor specifice sezonului.
Teodora voinescu FOTO facebook jpg
Cea mai rapidă cititoare din lume e româncă. Secretul care o ajută să termine un roman în 34 de minute
O profesoară de română din Brașov a devenită cea mai rapidă cititoare din lume la Campionatul Mondial de Citit Viteză, desfășurat în weekend, la Istanbul, unde a parcurs 130 de pagini în 34 de minute.
Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic
Destinul tragic al lui Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic în România
Pentru revista Historia citesc în fine tot eseul academicianului Valeriu Pasat despre Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la București.