„Orașul vulnerabil“, B-Fit in the Street, Outernational Days

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
„Orașul vulnerabil“, B Fit in the Street, Outernational Days jpeg

● Artiști pe catalige, spectacole de magie și street dance, mascote și acrobați, „creaturi“ cyborg gigantice, muzicieni, numere de circ, dansuri acrobatice, proiecții de lumini. Altfel spus, B-Fit in the Street, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, între 1-30 iulie. Ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București vine cu o paletă impresionantă – 40 de reprezentații susținute de trupe românești și internaționale, nouă țări participante, 300 de artiști care vor evolua în zece zone-cheie ale Capitalei. (Ruxandra Mihăilă)

● Din articolul „Orașul vulnerabil“, semnat de Georgiana Ilie și apărut în numărul 28 din Decât o Revistă, ne putem face o idee despre cît de ascuțită e sabia cu care trăim deasupra capului. Citiți-l! Se estimează că, la un cutremur mare, în București vor muri cam 6500 de oameni doar de la impact (în ’77 au murit 1500). Fiindcă în capitală există peste 2350 de clădiri cu risc seismic. (Ana Maria Sandu)

● Trei festivaluri esenţiale în vara asta: 1) Outernational Days va avea loc în Grădina Uranus şi la The Ark din Bucureşti (7-9 iulie) şi va aduce trupe/muzicieni din Kenya, Niger, Turcia, Senegal, Liban, dar și din Europa ori SUA. Vor mai fi şi DJ seturi tematice, discuții, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme documentare subsumate conceptului „outernational“, termen relativ nou folosit în muzicologie, care se referă la genuri actuale, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele occidentale, un fel de underground altoit pe forme hibride de world music; 2) festivalul de film istoric din Cetatea Rîşnovului (28 iulie – 6 august) a ajuns la a noua ediţie şi promite filme artistice şi documentare, expoziţii, dezbateri, concerte, cărţi. Zece zile pline cu evenimente unul şi unul. Mai multe la www.ffir.ro; 3) Smida Jazz Festival (25-27 august) din Parcul Naţional Apuseni este fratele mai mic al Gărînei şi promite concerte foarte bune (Bugge Wesseltoft, GoGo Penguin şi Tingvall Trio, printre alţii), plus evenimente literare. Mai multe la www.smidajazz.ro. (Marius Chivu)

● Pe 28 iunie a început BIFF, Bucharest International Film Festival. Ține pînă duminică, în sala „Elvira Popescu“ a Institutului Francez. Și chiar dacă BIFF nu e ca TIFF, e sigur că are filme bune, ca de obicei. În program figurează The Secret Scripture (2016) cu Vanessa Redgrave, Rooney Mara și Omar Sharif jr. sau Road to Mandalay (2016), o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar. Lucian Pintilie își va lansa o nouă ediție a cărții sale Bricabrac și va fi prezentat și filmul său din 2006 Tertium non datur. (Andrei Manolescu)

● Reiau recomandarea lui Matei Martin din numărul trecut și vă îndemn și eu să vedeți neapărat Jurnalul lui Robinson Crusoe, un musical după Insula de Gellu Naum, la Teatrul Odeon (regia Mihai Măniuțiu, cîntece de Ada Milea, decor de Adrian Damian, coregrafie de Andrea Gavriliu). În stagiunea asta, doar vineri, 30 iunie, de la ora 19. Dați un regat pentru un musical! (Dan Stanciu)

Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.