„Noi vorbim, nu gîndim“, „Bărbatul care a dat foc comunismului“, „Ultima Thule“

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
„Noi vorbim, nu gîndim“, „Bărbatul care a dat foc comunismului“, „Ultima Thule“ jpeg

● Cartea de poezii a lui Sorin Vieru, Ultima Thule (Humanitas, 2015), cu desenele autorului şi texte însoţitoare de Ion Mureşan, Şerban Foarţă şi Ioan Es. Pop – o carte care pentru mine, una, a fost de-a dreptul o revelaţie: „Zîmbetul interior / mi se vădeşte tot mai mult / pe faţa lucrurilor. // Noi trecem, noi trecem, / spun ele, / veşnic migrăm… / De ce am rămîne?“ („Zîmbetul interior“). (Iaromira Popovici)

● Noi vorbim, nu gîndim. Nouă antologie de perle româneşti de Radu Paraschivescu (Editura Humanitas). De fapt, e mai mult decît o antologie de perle. Este un rezumat al prostiei care ne înconjoară şi ţine morţiş să se autoexprime. De exemplu, din vorbirea lui Dumitru Dragomir: „Citeşti azi, citeşti mîine, citeşti poimîine, te apucă pandaliile, fratele meu!“ (Mircea Vasilescu)

● Chiar dacă e autoreclamă, recomand încă o dată Clubul Dilema veche de joi, 28 mai, ora 19, la CreArt. În primul rînd pentru întîlnirea (inedită şi care nu are loc în fiecare zi) cu Dorli Blaga, care, la 85 de ani, este mult mai mult decît un „personaj“ remarcabil de film documentar, e o personalitate cu atitudine, îşi păstrează vii spiritul şi dilemele, a trăit cea mai mare parte a istoriei noastre recente, cu toate contradicţiile ei, şi ştie s-o povestească, să o interpreteze, cu umor şi profunzime. (Adina Popescu)

● După 25 de ani de la căderea comunismului, Kolektivul TotNoi (proiect semnat de artista Irina Mihaiu, care a lucrat împreună cu ceramista Georgiana Cozma) îi readuce în vieţile noastre pe cei doi dictatori, Elena şi Nicolae Ceauşescu. De data asta, ei au devenit obiecte de design cît se poate de funcţional: solniţe, piperniţe şi puşculiţe. O exorcizare ironică şi nişte fantome ale trecutului mai zîmbăreţe decît în amintirile noastre. Altfel spus, nimic nu se uită, totul se transformă. Găsiţi micile sculpturi şi la Cărtureşti. Le puteţi lua acasă sau faceţi-le cadou. O să fie, cu siguranţă, apreciate. (Ana Maria Sandu)

● 25 de ani şi cîteva sute de partide (Baroque Books & Arts, 2015). Cristian Preda a făcut un inventar al coaliţiilor, partidelor, partiduleţelor şi partiduşoarelor care au bîntuit viaţa politică a României din 1990 încoace. E un demers necesar. Dar şi o întreprindere amuzantă. Puteţi citi această carte ca pe o istorie a efemerului. (Matei Martin)

● Albumul monografic dedicat arhitectului român Edmond van Saanen-Algi (1882-1938) va fi lansat marţi, 2 iunie, de la ora 18,30, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“, Corp Dacia. Arhitect, decorator, compozitor, dramaturg, desenator şi pictor, Edmond van Saanen-Algi este o personalitate de prim rang a lumii artistice a primei jumătăţi a secolului al XX-lea, care îşi pune amprenta pe centrul Bucureştiului prin două clădiri-simbol: Palatul Academiei de Studii Economice şi Palatul Telefoanelor. Al doilea volum din colecţia „Arhitecţi de neuitat“, albumul, realizat de istoricii de artă drd. Oana Marinache şi dr. Gabriel Badea-Păun, poartă semnătura graficianului Cristian Gache. Invitaţi speciali: dr. Gabriel Badea-Păun şi John Chrissoveloni. (Ruxandra Mihăilă)

● Un jurnal de călătorie de la 1840, tradus pentru prima dată la noi, care arată o Transilvanie de sfîrşit de secol XIX în toată splendoarea ei multiculturală: Transilvania şi locuitorii ei. Volumul I, jurnal de călătorie scris de, pe atunci, tînărul istoric şi eseist francez Auguste de Gérando (traducere de Laurenţiu Malomfălean şi Marius Mitrache, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2014). Prefaţa de la 1847 începe astfel: „Autorul acestei cărţi a locuit în ţara pe care o descrie. Ajuns într-un ţinut nou, i-a observat moravurile, i-a studiat civilizaţia; a cercetat evenimentele istorice cărora le-a servit drept scenă, toate rangurile, într-un cuvînt, care puteau să-l facă demn de a fi cunoscut. I s-a părut că Transilvania, atît de mică pe harta Europei, merita să i se acorde atenţie, datorită bogăţiei extraordinare a solului, fizionomiei şi caracterului locuitorilor…“ (Marius Chivu)

● Ştefan Mako a publicat recent „Procesul“ (casajurnalistului.ro/procesul), un text frisonant despre abuzurile poliţiei, lumea parcagiilor, mecanismele fricii şi ale puterii. O poveste cît se poate de reală şi documentată şi simţită pe propria-i piele, care te ţine cu sufletul la gură mai ceva ca un policier. Luiza Vasiliu ne face cunoştinţă cu un personaj cu o mie de feţe în „Bărbatul care a dat foc comunismului“ (casajurnalistului.ro/barbatul-care-a-dat-foc-comunismului). Publicat în foileton, textul vorbeşte despre incredibila viaţă a lui Valentin Hurduc, disidentul din Otopeni, şi despre cum istoria mare poate fi răsturnată, uneori, de fantezia/nebunia unui om. (Ana Maria Sandu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.