„Noaptea preşedinţilor“, Avishai Cohen Trio şi maratonul de filme horror de la TCM
● O nouă – mare – dilemă. În Germania, copyright-ul pentru Mein Kampf expiră în 2015. Cu alte cuvinte, lucrarea lui Hitler ar putea fi republicată de orice editor. De aici, dilema: ar trebui sau nu să fie republicată? Sascha Feuchert, expert în literatura Holocaustului şi vicepreşedinte al PEN Clubului german, crede că e vitală reeditarea într-o ediţie critică. Charlotte Knobloch, fost vicepreşedinte la World Jewish Congress, crede că nu. Amîndoi sînt de acord că textul e abominabil, dar argumentaţia lor e diferită. Citiţi dialogul dintre cei doi (apărut iniţial în revista Index on Censorship) pe www.eurozine.com: „Should Hitler’s Mein Kampf be republished?“ (Mircea Vasilescu)
● Începe Festivalul de Muzică Veche Bucureşti. Concertele au loc la Palatul Cotroceni, la Biserica Anglicană şi la Palatul Bragadiru. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat la http://www.earlymusic.ro. (Matei Martin)
● Week-end-ul viitor ne aşteaptă un mix interesant de horror şi alegeri prezidenţiale. N-avem ce-i face, Halloween se numără deja printre obiceiurile „locale“. Dacă vreţi să încurajaţi această sărbătoare „de import“, de altfel simpatică, puteţi merge sîmbătă, 1 noiembrie, la Dianei 4, la un atelier de sculptat dovleci. Dovleacul se aduce de acasă sau se cumpără de la locul faptei. Iar duminică, după ce aţi votat, vă recomand un show live în spiritul Divertis, continuat în varianta Distractis – „Noaptea preşedinţilor“, 100 de minute de comedie, satiră politică şi parodie muzicală. De la ora 19, la Cinema Pro. (Adina Popescu)
● Domnul Radu Cosaşu scrie un text fermecător despre domnul Cehov, în cel mai recent număr din Observator cultural. Iată un fragment:
„O, Boje moi, ai avut un farmec în tot ceea ce-ai scris
(să fie farmecul decisiv în artă, mai presus de mesaj?),
încît ai îmblînzit şi ai omenit
inima lui de fiară – cum a numit-o Yudina, pianista incoruptibilă,
al cărei concert de Mozart i-a stat de veghe, pe patefon, în ultima lui comoţie cerebrală.
Gîndind în terorizantele standarde ale Importanţei,
este de neînţeles cum, în orice bibliotecă, stai în primul rînd,
între Tolstoi şi Dosto,
deloc strivit de ei,
fără să fi scris un roman monumental, crucial, copleşitor etc. etc.“ – „Cehov (+1904) la 2014“ (Ana Maria Sandu)
● Cei care l-au văzut pe Avishai Cohen concertînd la Gărâna sau la Sala Radio anul trecut ştiu la ce să se aştepte de la contrabasistul israelian. Pe 6 noiembrie, tot la Sala Radio, concert Avishai Cohen Trio, unul dintre ultimele concerte speciale ale anului. (Marius Chivu)
● Pe 31 octombrie, maratonul de filme horror de la TCM începe de la ora 16, cu Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931) şi ţine pînă în zorii zilei următoare, ajungînd la Dracula, clasicul din 1958 (de la 5 dimineaţa). (Stela Giurgeanu)
● Nu uitaţi că vineri, 31 octombrie, începe Festivalul de Muzică de Cameră Sonoro, aflat deja la a IX-a ediţie (incredibil de repede a trecut timpul). Anul acesta, concertele vor ţine pînă pe 11 noiembrie, la Bucureşti, şi apoi, de pe 14 pînă pe 17 noiembrie se vor muta la Cluj şi la Iaşi. Vin instrumentişti de elită, care au mai fost sau care n-au mai fost invitaţi la acest festival, şi continuă tradiţia sălilor frumoase în care se cîntă. Nu le mai enumăr, fiindcă le găsiţi pe site-ul festivalului. (Andrei Manolescu)