ÔÇ×Noaptea pre┼čedin┼úilorÔÇť, Avishai Cohen Trio ┼či maratonul de filme horror de la TCM

30 octombrie 2014
ÔÇ×Noaptea pre┼čedin┼úilorÔÇť, Avishai Cohen Trio ┼či maratonul de filme horror de la TCM jpeg

ÔŚĆ O nou─â ÔÇô mare ÔÇô dilem─â. ├Än Germania, copyright-ul pentru Mein Kampf expir─â ├«n 2015. Cu alte cuvinte, lucrarea lui Hitler ar putea fi republicat─â de orice editor. De aici, dilema: ar trebui sau nu s─â fie republicat─â? Sascha Feuchert, expert ├«n literatura Holocaustului ┼či vicepre┼čedinte al PEN Clubului german, crede c─â e vital─â reeditarea ├«ntr-o edi┼úie critic─â. Charlotte Knobloch, fost vicepre┼čedinte la World Jewish Congress, crede c─â nu. Am├«ndoi s├«nt de acord c─â textul e abominabil, dar argumenta┼úia lor e diferit─â. Citi┼úi dialogul dintre cei doi (ap─ârut ini┼úial ├«n revista Index on Censorship) pe www.eurozine.com: ÔÇ×Should HitlerÔÇÖs Mein Kampf be republished?ÔÇť (Mircea Vasilescu) 

ÔŚĆ ├Äncepe Festivalul de Muzic─â Veche Bucure┼čti. Concertele au loc la Palatul Cotroceni, la Biserica Anglican─â ┼či la Palatul Bragadiru. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat la http://www.earlymusic.ro. (Matei Martin) 

ÔŚĆ Week-end-ul viitor ne a┼čteapt─â un mix interesant de horror ┼či alegeri preziden┼úiale. N-avem ce-i face, Halloween se num─âr─â deja printre obiceiurile ÔÇ×localeÔÇť. Dac─â vre┼úi s─â ├«ncuraja┼úi aceast─â s─ârb─âtoare ÔÇ×de importÔÇť, de altfel simpatic─â, pute┼úi merge s├«mb─ât─â, 1 noiembrie, la Dianei 4, la un atelier de sculptat dovleci. Dovleacul se aduce de acas─â sau se cump─âr─â de la locul faptei. Iar duminic─â, dup─â ce a┼úi votat, v─â recomand un show live ├«n spiritul Divertis, continuat ├«n varianta Distractis ÔÇô ÔÇ×Noaptea pre┼čedin┼úilorÔÇť, 100 de minute de comedie, satir─â politic─â ┼či parodie muzical─â. De la ora 19, la Cinema Pro. (Adina Popescu)

ÔŚĆ Domnul Radu Cosa┼ču scrie un text fermec─âtor despre domnul Cehov, ├«n cel mai recent num─âr din Observator cultural. Iat─â un fragment: 

ÔÇ×O, Boje moi, ai avut un farmec ├«n tot ceea ce-ai scris
(să fie farmecul decisiv în artă, mai presus de mesaj?),
├«nc├«t ai ├«mbl├«nzit ┼či ai omenit
inima lui de fiar─â ÔÇô cum a numit-o Yudina, pianista incoruptibil─â,
al cărei concert de Mozart i-a stat de veghe, pe patefon, în ultima lui comoţie cerebrală.
Gîndind în terorizantele standarde ale Importanţei,
este de neînţeles cum, în orice bibliotecă, stai în primul rînd,
├«ntre Tolstoi ┼či Dosto,
deloc strivit de ei,
f─âr─â s─â fi scris un roman monumental, crucial, cople┼čitor etc. etc.ÔÇť  ÔÇô ÔÇ×Cehov (+1904) la 2014ÔÇť (Ana Maria Sandu) 

ÔŚĆ Cei care l-au v─âzut pe Avishai Cohen concert├«nd la G─âr├óna sau la Sala Radio anul trecut ┼čtiu la ce s─â se a┼čtepte de la contrabasistul israelian. Pe 6 noiembrie, tot la Sala Radio, concert Avishai Cohen Trio, unul dintre ultimele concerte speciale ale anului. (Marius Chivu) 

ÔŚĆ Pe 31 octombrie, maratonul de filme horror de la TCM ├«ncepe de la ora 16, cu Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931) ┼či ┼úine p├«n─â ├«n zorii zilei urm─âtoare, ajung├«nd la Dracula, clasicul din 1958 (de la 5 diminea┼úa). (Stela Giurgeanu) 

ÔŚĆ Nu uita┼úi c─â vineri, 31 octombrie, ├«ncepe Festivalul de Muzic─â de Camer─â Sonoro, aflat deja la a IX-a edi┼úie (incredibil de repede a trecut timpul). Anul acesta, concertele vor ┼úine p├«n─â pe 11 noiembrie, la Bucure┼čti, ┼či apoi, de pe 14 p├«n─â pe 17 noiembrie se vor muta la Cluj ┼či la Ia┼či. Vin  instrumenti┼čti de elit─â, care au mai fost sau care n-au mai fost invita┼úi la acest festival, ┼či continu─â tradi┼úia s─âlilor frumoase ├«n care se c├«nt─â. Nu le mai enum─âr, fiindc─â le g─âsi┼úi pe site-ul festivalului. (Andrei Manolescu)

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.