NexT, "11 expoziţii, 17 artişti, un an", „Bucureştii ce se duc“

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
NexT, "11 expoziţii, 17 artişti, un an", „Bucureştii ce se duc“ jpeg

● Ştiu că a mai fost recomandată aici cartea asta, dar merită din plin s-o mai recomandăm o dată: Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! de Richard P. Feynman. Celebrul fizician îşi povesteşte experienţele, descoperirile şi farsele pe care le-a făcut de-a lungul vieţii. E de-a dreptul terapeutic să constaţi cum funcţionează o minte briliantă, neîncorsetată de prejudecăţi, reguli stupide, limite ideologice sau alte prostii. Legenda unui fizician ca Feynman pare să fi fost întrecută, în secolul al XX-lea, doar de cea a lui Albert Einstein. (Andrei Manolescu)

● Impresionantul (foto)reportaj Oamenii cailor, publicat în numărul din martie al revistei National Geographic, scris de celebrul David Quammen (unul dintre scriitorii mei americani preferaţi) despre caii în cultura amerindienilor de azi: culturi, tradiţii, rase, legende şi foarte multe poveşti incredibil de frumoase. (Marius Chivu)

● Redescoperiţi „Bucureştii ce se duc“. ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) organizează, între 29 martie şi 13 aprilie, un „traseu cultural“ prin fosta mahala Flămînda: se pleacă de la Piaţa Unirii şi se merge prin zona Dealul Patriarhiei – str. Ienăchiţă Văcărescu – str. Principatele Unite – str. Olimpului – Piaţa Concordiei – Calea Şerban Vodă – str. Bibescu Vodă. Traseul cuprinde „istorii şi poveşti despre primele linii de tramvai din Capitală, despre covrigării, despre rîul Dîmboviţa, despre grădinile din Bucureşti, despre drumul pe care au intrat în Capitală zeci de domnitori fanarioţi, poveşti despre personalităţile de temut ale mahalalei, despre viaţa din timpul nopţii prin marginea oraşului Bucureşti, devenită astăzi centrul Capitalei, dar şi despre meşteşugarii şi comercianţii de cartier din timpurile trecute ale oraşului.“ Detalii pe www.arcen.info. (Mircea Vasilescu)

● Îmi cer scuze, dar am de făcut cel puţin o recomandare pe zi: joi, 27 martie, Mike Watt (basistul de la Iggy Pop & The Stooges) cîntă în Control; vineri, 28 martie, Fanfara Ciocârlia cîntă în Eden; sîmbătă, 29 martie, Magnolia lui Paul Thomas Anderson e proiectată pe ecran mare la Cinema Studio (ora 13, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti); duminică, 31 martie, ora 19, documentarul O zi din viaţa lui Nick Cave, proaspăt premiat la Sundance, poate fi văzut în proiecţie unică, tot la Cinema Studio, iar de săptămîna viitoare încep festivalurile Jazz in Church şi NexT. Avem treabă. (Luiza Vasiliu)

● „11 expoziţii, 17 artişti, un an“ – aşa sună proiectul maraton de artă pe care îl propune Galeria „Art Yourself“ (Str. Nicolae Ionescu nr. 11). Pînă pe 29 martie, mai puteţi vedea „Impressed and Depressed“, care îi reuneşte pe artiştii: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruţa Cernea, Mihail Cosuleţu, Cristian Crisbăşan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel Lazia, Ileana & Cătălin Oancea, Dragoş Pătraşcu, Tudor Pătraşcu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa. Două dintre pictoriţele prezente în expoziţia colectivă – Suzana Dan şi Codruţa Cernea – îmi plac în mod cu totul special. Nu întîmplător, mi-am dorit ca tablourile lor să fie pe coperţile cărţilor mele. (Ana Maria Sandu)

● Săptămîna viitoare, pe 3 aprilie, începe NexT. E deja a opta ediţie a acestui festival de film dedicat scurt şi mediumetrajelor de debut. Mergeţi azi la NexT ca să vedeţi filmele de mîine. Detalii & program la nextfilmfestival.ro (Matei Martin)

● Duminică, 30 martie, la Teatrul Odeon din Capitală, spectacolul Şaraiman, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, conceput de Răzvan Mazilu, cu Dan Badea şi Răzvan Mazilu. Coregrafia spectacolului este semnată de Nadar Rosano. (Stela Giurgeanu)

● Codruţ Radi, Porţi de... vreme închise, Editura Premier, Ploieşti, 2013. O carte de poezie atipică, criptică, dar nu lipsită de interes. Despre sine şi moarte, într-o lume apăsătoare, cu accente eminesciene. (Iaromira Popovici)

● „Există un loc de care nu mă pot despărţi. Verii mei mai mari Constantin, Luca şi Pătru Lazăr, de ani buni strîng în filele unui manuscris gînduri despre acest loc, satul nostru. Cu bucurie m-am alăturat strădaniei lor“ – mărturiseşte pictorul Ştefan Câlţia în prefaţa monografiei Şona, visuri împlinite. Însemnări despre un sat din Ţara Făgăraşului. Reconstituind monografic destinul emblematic al unui sat şi al locuitorilor săi, pe baza documentelor ce acoperă peste două secole, lucrarea se înscrie ca un demers, excepţional asumat, împotriva flagelului care tinde să macine nu numai comunităţile rurale, ci societatea românească în ansamblul său: „boala uitării“. (Ruxandra Mihăilă)

Povestea Casei Afis Coperta png
Autobiografie: „Povestea Casei Paleologu”, un eseu despre educație
Editura Fundației Paleologu a publicat recent o autobiografie intelectuală semnată de Theodor Paleologu și, totodată, un eseu despre educație și un manifest pentru inițiativele independente în acest domeniu vital.
Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Granițe
Începînd cu această ediție, deloc întîmplător intitulată „Granițe”, antologia „KIWI” (Editura Polirom, 2022) oferă un cuprins internațional.
946 17 Morozov jpg
Bărbatul care iubea femeile
Cîteva femei devin materie literară pură, ajungînd să umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autoficțională care e viața scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner – Totul în tot sau marea metamorfoză
Așezarea pe soclul tabloului a sculpturii care înfățișează varianta tridimensională a unui segment din pictură demonstrează intenția artistului de a crea o operă susceptibilă să sugereze un spațiu în care exteriorul (sculptura) și interiorul (tabloul) sînt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?