Matinal de zi cu zi, Caravana Metropolis, „Pe cînd eram doar nişte puşti“

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Matinal de zi cu zi, Caravana Metropolis, „Pe cînd eram doar nişte puşti“ png

● A apărut un loc nou plin de umbră în centrul Bucureştiului, pe strada Eminescu, la vreo şapte minute distanţă de Piaţa Romană. Se cheamă LOKAL, are o curte mare (cu tot cu magnolie şi-un cap de Lenin), o cameră de ascultat viniluri, şi alte lucruri pe care mai bine vă las să le descoperiţi singuri. Pe 15 august se anunţă deschiderea oficială. Avantajul e că, dacă mergeţi pînă atunci, sigur o să găsiţi o masă liberă. (Luiza Vasiliu)

● Lucy, cel mai recent film al lui Luc Besson, cu Scarlett Johansson şi Morgan Freeman – nu foarte structurat, cu senzaţia că îi lipseşte ceva, dar, totuşi, cu destul din dulcele still Luc Besson-ian de altădată, din vremea celui de-Al cincilea element, sau a lui Leon, pe lîngă stufoasele efecte speciale. (Iaromira Popovici)

● Lăsaţi-vă de prostii, nu mai luaţi în seamă emisiunile matinale de la diverse posturi de radio care vă promit „bună dispoziţie“ şi că „dacă începeţi ziua cu noi, o să fiţi în formă“ bla-bla. Ascultaţi Matinal de zi cu zi la RFI România (www.rfi.ro). Eu aşa fac. Aflaţi ce se întîmplă pe lume şi vă simţiţi nu doar mai informaţi, dar şi mai inteligenţi. Iar dacă vreţi şi bună dispoziţie, o aveţi din plin: Magda Prelipceanu (realizatoarea emisiunii), Laurenţiu Colintineanu şi ceilalţi sînt nu doar jurnalişti foarte buni, dar şi oameni foarte simpatici. (Mircea Vasilescu)

● După Dosarul de săptămîna trecută dedicat depresiei, merge să citiţi – preferabil pe plajă – şi aceste eseuri despre sex: Prigoana plăcerilor. Edificarea unei erotici solare şi Scurt manifest hedonist, ambele de Michel Onfray (traducere de Emanoil Marcu) şi Agonia erosului de Byung-Chul Han (traducere de Viorica Nişcov), apărute la Humanitas; plus Cum să ne gîndim mai mult la sex de Alain de Botton (traducere de Mihaela Ghiţă), apărut la Vellant. (Marius Chivu)

● Pentru cei care nu au citit-o încă, o carte de vacanţă în adevăratul sens al cuvîntului – Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă (Editura Arthur). Este primul roman al lui Michael Ende despre cum poate ajunge suprapopulată o ţară cu doar patru locuitori, despre o altă ţară care seamănă cu China, dar nu e, despre un uriaş Părelnic şi un dragon-pe-jumătate, căruia i s-a stricat vulcanul. Şi despre multe altele. (Adina Popescu)

● Caravana Metropolis, „Cinema în aer liber“ ajunge în Bucureşti. Între 5 august şi 14 septembrie, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza“, din Capitală, vor fi proiectate filme de palmares – programul campaniei, susţinute de postul AXN, îl puteţi găsi şi pe site-ul metropotam.ro. (Stela Giurgeanu)

● Întotdeauna mi-au plăcut verva şi flerul festivalului de film Next. Apreciez şi felul în care ştie să promoveze filmele sale. Pînă pe 23 august, le puteţi vedea în opt oraşe, într-o selecţie specială: la Braşov (8, 9 august), la Alba Iulia (10, 11 august), la Oradea (12, 13 august), la Deva (14, 15 august), la Tîrgu-Mureş (16, 17 august), la Piatra Neamţ (18, 19 august), la Iaşi (20, 21 august) şi la Galaţi (22, 23 august) (Matei Martin)

● Prima ediţie a Festivalului Zilele Nordului, care se va desfăşura în perioada 8 – 10 august la Darabani (jud. Botoşani), cel mai nordic oraş al României, se vrea o experienţă inedită privind recuperarea mediului, ca bun patrimonial, prin intermediul actului de cultură. Agenda evenimentului include inaugurarea Muzeului Nordului din localitate, la aproape o sută de ani de la primele demersuri. Găzduit de conacul Balş, clădire monument istoric, pe vremuri reşedinţă a hatmanului Moldovei, la înfiinţarea sa îşi aduc aportul Asociaţia Nord, Primăria Darabani şi colecţionarul Dumitru Haha. Reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare se impune ca un demers administrativ de excepţie privind conservarea mediului natural. (Ruxandra Mihăilă)

● Am o slăbiciune pentru Bucureştiul din august, chiar aşa clocotit ca o ceaşcă cu ceai cum e el. Pare un oraş abandonat şi asta mă face să-l văd cu alţi ochi. Maşini puţine pe străzi, oameni ameţiţi de căldură cu sticle de apă în mînă. Linişte şi nelinişte într-o combinaţie interesantă. Zăpuşeala de peste zi se îmblînzeşte neapărat seara la terase umbroase. (Ana Maria Sandu)

● Aş recomanda Patti Smith, Pe cînd eram doar nişte puşti (Editura Polirom, 2014) oricui şi-a imaginat că tipologia eroului american – pe care o ştim din romane şi din proza scurtă – e ficţionalizată mult. Cartea răstoarnă această prejudecată şi transformă nişte vieţi trăite, în poveşti excepţionale. Nu cred în lecturile de vacanţă, dar parcă Pe cînd eram doar nişte puşti merge bine cu un pahar rece lîngă. (Ana Maria Sandu)

● Pe cît de frumos e peisajul de pe malul Dunării, între Orşova şi Moldova Nouă (la cazane), pe atît de prost e drumul, care are porţiuni unde asfaltul lipseşte cu desăvîrşire. În ultimii ani ai regimului Ceauşescu, şoseaua era închisă circulaţiei publice (era prea aproape de tentanta Iugoslavie), acum riscă să fie închisă din cauza veşnicei surpări a malurilor. Sînt panouri care anunţă că drumul e în lucru. Dar pe un asemenea drum, lucrul ăsta trebuia terminat de mult. În ciuda acestei dificultăţi, cu grijă şi atenţie, traseul se poate parcurge totuşi cu maşina. (Andrei Manolescu)

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.