Matinal de zi cu zi, Caravana Metropolis, „Pe cînd eram doar nişte puşti“

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Matinal de zi cu zi, Caravana Metropolis, „Pe cînd eram doar nişte puşti“ png

● A apărut un loc nou plin de umbră în centrul Bucureştiului, pe strada Eminescu, la vreo şapte minute distanţă de Piaţa Romană. Se cheamă LOKAL, are o curte mare (cu tot cu magnolie şi-un cap de Lenin), o cameră de ascultat viniluri, şi alte lucruri pe care mai bine vă las să le descoperiţi singuri. Pe 15 august se anunţă deschiderea oficială. Avantajul e că, dacă mergeţi pînă atunci, sigur o să găsiţi o masă liberă. (Luiza Vasiliu)

● Lucy, cel mai recent film al lui Luc Besson, cu Scarlett Johansson şi Morgan Freeman – nu foarte structurat, cu senzaţia că îi lipseşte ceva, dar, totuşi, cu destul din dulcele still Luc Besson-ian de altădată, din vremea celui de-Al cincilea element, sau a lui Leon, pe lîngă stufoasele efecte speciale. (Iaromira Popovici)

● Lăsaţi-vă de prostii, nu mai luaţi în seamă emisiunile matinale de la diverse posturi de radio care vă promit „bună dispoziţie“ şi că „dacă începeţi ziua cu noi, o să fiţi în formă“ bla-bla. Ascultaţi Matinal de zi cu zi la RFI România (www.rfi.ro). Eu aşa fac. Aflaţi ce se întîmplă pe lume şi vă simţiţi nu doar mai informaţi, dar şi mai inteligenţi. Iar dacă vreţi şi bună dispoziţie, o aveţi din plin: Magda Prelipceanu (realizatoarea emisiunii), Laurenţiu Colintineanu şi ceilalţi sînt nu doar jurnalişti foarte buni, dar şi oameni foarte simpatici. (Mircea Vasilescu)

● După Dosarul de săptămîna trecută dedicat depresiei, merge să citiţi – preferabil pe plajă – şi aceste eseuri despre sex: Prigoana plăcerilor. Edificarea unei erotici solare şi Scurt manifest hedonist, ambele de Michel Onfray (traducere de Emanoil Marcu) şi Agonia erosului de Byung-Chul Han (traducere de Viorica Nişcov), apărute la Humanitas; plus Cum să ne gîndim mai mult la sex de Alain de Botton (traducere de Mihaela Ghiţă), apărut la Vellant. (Marius Chivu)

● Pentru cei care nu au citit-o încă, o carte de vacanţă în adevăratul sens al cuvîntului – Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă (Editura Arthur). Este primul roman al lui Michael Ende despre cum poate ajunge suprapopulată o ţară cu doar patru locuitori, despre o altă ţară care seamănă cu China, dar nu e, despre un uriaş Părelnic şi un dragon-pe-jumătate, căruia i s-a stricat vulcanul. Şi despre multe altele. (Adina Popescu)

● Caravana Metropolis, „Cinema în aer liber“ ajunge în Bucureşti. Între 5 august şi 14 septembrie, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza“, din Capitală, vor fi proiectate filme de palmares – programul campaniei, susţinute de postul AXN, îl puteţi găsi şi pe site-ul metropotam.ro. (Stela Giurgeanu)

● Întotdeauna mi-au plăcut verva şi flerul festivalului de film Next. Apreciez şi felul în care ştie să promoveze filmele sale. Pînă pe 23 august, le puteţi vedea în opt oraşe, într-o selecţie specială: la Braşov (8, 9 august), la Alba Iulia (10, 11 august), la Oradea (12, 13 august), la Deva (14, 15 august), la Tîrgu-Mureş (16, 17 august), la Piatra Neamţ (18, 19 august), la Iaşi (20, 21 august) şi la Galaţi (22, 23 august) (Matei Martin)

● Prima ediţie a Festivalului Zilele Nordului, care se va desfăşura în perioada 8 – 10 august la Darabani (jud. Botoşani), cel mai nordic oraş al României, se vrea o experienţă inedită privind recuperarea mediului, ca bun patrimonial, prin intermediul actului de cultură. Agenda evenimentului include inaugurarea Muzeului Nordului din localitate, la aproape o sută de ani de la primele demersuri. Găzduit de conacul Balş, clădire monument istoric, pe vremuri reşedinţă a hatmanului Moldovei, la înfiinţarea sa îşi aduc aportul Asociaţia Nord, Primăria Darabani şi colecţionarul Dumitru Haha. Reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare se impune ca un demers administrativ de excepţie privind conservarea mediului natural. (Ruxandra Mihăilă)

● Am o slăbiciune pentru Bucureştiul din august, chiar aşa clocotit ca o ceaşcă cu ceai cum e el. Pare un oraş abandonat şi asta mă face să-l văd cu alţi ochi. Maşini puţine pe străzi, oameni ameţiţi de căldură cu sticle de apă în mînă. Linişte şi nelinişte într-o combinaţie interesantă. Zăpuşeala de peste zi se îmblînzeşte neapărat seara la terase umbroase. (Ana Maria Sandu)

● Aş recomanda Patti Smith, Pe cînd eram doar nişte puşti (Editura Polirom, 2014) oricui şi-a imaginat că tipologia eroului american – pe care o ştim din romane şi din proza scurtă – e ficţionalizată mult. Cartea răstoarnă această prejudecată şi transformă nişte vieţi trăite, în poveşti excepţionale. Nu cred în lecturile de vacanţă, dar parcă Pe cînd eram doar nişte puşti merge bine cu un pahar rece lîngă. (Ana Maria Sandu)

● Pe cît de frumos e peisajul de pe malul Dunării, între Orşova şi Moldova Nouă (la cazane), pe atît de prost e drumul, care are porţiuni unde asfaltul lipseşte cu desăvîrşire. În ultimii ani ai regimului Ceauşescu, şoseaua era închisă circulaţiei publice (era prea aproape de tentanta Iugoslavie), acum riscă să fie închisă din cauza veşnicei surpări a malurilor. Sînt panouri care anunţă că drumul e în lucru. Dar pe un asemenea drum, lucrul ăsta trebuia terminat de mult. În ciuda acestei dificultăţi, cu grijă şi atenţie, traseul se poate parcurge totuşi cu maşina. (Andrei Manolescu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.