Marin Sorescu, Colonia fabricii, Gargantua şi Pantagruel

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Marin Sorescu, Colonia fabricii, Gargantua şi Pantagruel jpeg

● Dacă sînteţi în vacanţă (şi ar trebui să fiţi, cît de cît, nu?) şi aveţi timp/ chef de citit, încercaţi un fel de joc. Gîndiţi-vă ce cărţi ale copilăriei sau adolescenţei aţi vrea să recitiţi. Şi treceţi la treabă. După care faceţi exerciţiul rememorării felului în care le-aţi citit atunci. Observaţi asemănările şi deosebirile cu recitirea de acum. O să vă placă. Eu am încercat asta uneori. Aş încerca şi anu’ ăsta – m-aş repezi să recitesc Gargantua şi Pantagruel, Cei trei muşchetari şi După douăzeci de ani. Poate şi Doi ani de vacanţă a lui Jules Verne. Problema e că anu’ ăsta n-am vacanţă. Apropos: nu luaţi de pe Google varianta pdf a cărţii Gargantua şi Pantagruel, că e piratată. Cumpăraţi-o de la librărie. (Mircea Vasilescu)  

● Între 30 iulie şi 2 august, pe aerodromul Măgura de la Cisnădie (Sibiu), puteţi participa la Airfield Festival 2015. 98 de proiecte muzicale, 4 scene şi 40 de hectare de teren acoperit cu iarbă, cel mai important eveniment din ţară desfăşurat pe un aerodrom activ. O grămadă de DJ, Fanfara „Ciocîrlia“ and more. (Adina Popescu)  

● Moni Stănilă recompune, în Colonia fabricii (Editura Cartea Românească, 2015), o emoţionantă cronică de familie. Personajele de aici sînt puternice şi au poveşti care-ţi rup sufletul pentru că simţi, la fiecare pagină, cum istoria mare le suflă nemilos în ceafă. O lume sub vremi care se încăpăţînează să rămînă în picioare. O carte de-o frumuseţe discretă şi tulburătoare. (Ana Maria Sandu)  

● În revista Observator cultural, Iulia Popovici publică în serial o anchetă despre efectele implementării sistemului Bologna în învăţămîntul vocaţional de teatru şi film din România. Un subiect pertinent, mai ales că mulţi studenţi UNATC cer o reformă a universităţii. (Matei Martin)  

● Trainwreck (O tipă dezastru, 2015, în regia lui Judd Apatow), cu Amy Schumer – un film prostuţ, dar victorios din perspectivă feministă: eroina, deşi nu e nici destul de frumoasă, nici de subţire, „reuşeşte“ să „pună mîna“ pe un bărbat, şi doctor pe deasupra… La care poţi rîde, pe alocuri, dacă n-ai aşteptări prea mari. (Iaromira Popovici)  

● Mărturiile a 35 de femei dintre cele peste 40 care au avut pînă acum puterea de a recunoaşte public că au fost victimele agresiunilor sexuale ale actorului Bill Cosby, această figură paternă a televiziunii americane, rămas deocamdată nepedepsit pentru abuzurile sale: http://nymag.com/thecut/2015/07/bill-cosbys-accusers-speak-out.html. (Luiza Vasiliu)  

● „În «Mahalalele Dracului» din spatele casei mele, vînzătorii ambulanţi încă îşi purtau pe umeri ciudatele cobiliţe de lemn de care atîrnau coşuri cu fructe de sezon, păsări care cîrîiau, ambalaje de carton ţuguiate care îşi vărsau jumătate din conţinutul de alune şi fistic – sau bomboane şi prăjituri româneşti delicioase, ocazional însoţite de bidoane cu o băutură greţos de dulce numită «bragă».“ – Ana-Maria Callimachi, Lumea era toată a mea. Amintirile unei prinţese, volum recent apărut la Editura Corint. O carte fascinantă despre „nobila artă de a trăi“. (Ruxandra Mihăilă)  

● A fost o vreme cînd Marin Sorescu era un poet român important, tradus peste tot, propus la Nobel etc., iar eu îl citeam şi credeam sincer că este cel mai mare. Au trecut de atunci mai bine de douăzeci de ani, timp în care din opera lui eu n-am mai citit un vers. Cosmin Borza, un critic clujean din generaţia mea, a publicat însă anul trecut un foarte bun eseu, Marin Sorescu. Singur printre canonici (Editura ART), care m-a adus la sentimente mai bune faţă de acest poet tot mai puţin citit şi interpretat. Ar putea fi începutul unei frumoase reîmprieteniri literare. (Marius Chivu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.