Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache, "Am fost smardoaică", UNARTE 150

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache, "Am fost smardoaică", UNARTE 150 jpeg

● Începînd din 17 aprilie, timp de şase săptămîni, o nouă „Colecţie cu dichis“: Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache. Împreună cu Dilema veche, desigur. Bruckner, Brahms, Mozart, Schubert. E adevărat, Celibidache spunea despre discuri că sînt „clătite cîntătoare“. Dar ce bine – totuşi – că există înregistrări cu el, chiar dacă sînt puţine (în comparaţie cu producţia altor dirijori). Aşadar, vă recomand să nu rataţi această serie. Expresia „piese de colecţie“ chiar se potriveşte cu adevărat în acest caz. (Mircea Vasilescu)

● Saving Mr Banks (2013, John Lee Hancock), cu Emma Thompson şi Tom Hanks – un film care dezvăluie multe lucruri inedite despre relaţia dintre filmul şi cartea Mary Poppins, precum şi despre cea  dintre P.L. Travers şi Disney. (Iaromira Popovici)

● Textul lui Ştefan Mako, „Am fost smardoaică“, de pe casajurnalistului.ro: pentru că Stela e genul de erou dostoievskian, pentru că autorul procedează ca un documentarist deştept şi simte că nu e cazul să intervină şi trebuie să-şi lase personajul să vorbească şi să se desfăşoare. Şi efectul e mult mai puternic aşa. (Ana Maria Sandu)

● Dacă aţi ratat meciul Dinamo – Steaua din decembrie 1988, Corneliu Porumboiu vă oferă şansa să-l vedeţi la cinema, comentat de tatăl său, care a şi arbitrat partida. Nu vă spun care a fost scorul, dar vă asigur că filmul e mai bun decît meciul. Al doilea joc a intrat în cinematografe. (Matei Martin)

● V-aţi cumpărat deja biletele pentru Teatrul Crucible din Sheffield? Acolo unde, pe data de 19 aprilie, începe să se joace nu vreo piesă de Shakespeare, ci Campionatul mondial de Snooker. Multă lume doreşte ca rolul principal să fie jucat, ca şi anul trecut şi ca şi în urmă cu doi ani, de Ronnie O’Sullivan. Să vedem dacă mai ţine figura şi de data asta. (Andrei Manolescu)  

● Alergaţi la cea mai apropiată librărie şi cumpăraţi Moscova-Petuşki, de Venedikt Erofeev, proaspăt reeditat la Polirom. După cum bine scria Emil Iordache, traducătorul cărţii, „Moscova-Petuşki nu este numai un imn dedicat băuturii, ci şi un bocet mahmur al întîlnirii cu lumea.“ Dacă luaţi mai multe exemplare, aţi rezolvat cadourile pentru tot restul anului. În afară de cadourile pentru minori, desigur.  (Luiza Vasiliu)

● Vineri, 11 aprilie, începe Tîrgul de Florii la Muzeul Ţăranului Român. Olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar şi încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele ţării, se vor aduna în curtea muzeului de la Şosea. Cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, mere din Maramureş, halviţă, miere de albine şi lăptişor de matcă, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor şi dulceaţă. Prin tîrg: demonstraţii de încondeiat ouă şi muzici tradiţionale. (Adina Popescu)

● Recentul album-catalog aniversar UNARTE 150 ne atrage discret atenţia că sîntem contemporani cu un eveniment cultural de excepţie – un secol şi jumătate de fiinţare a Şcolii româneşti de Artă. Cercurile de vîrstă, măiastru desenate de nume prestigioase ale artei româneşti din totdeauna, începînd cu Theodor Aman (ca fondator al Şcolii de Belle Arte), apoi Brâncuşi, Victor Brauner, Dimitrie Paciurea, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Ion Jalea, Nicolae Dărăscu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu sau Paul Neagu, pentru a nu aminti decît pe cîţiva, sînt completate, ca o replică în oglindă, prin susţinuta activitate din prezent a prestigioasei instituţii culturale: „Universitatea Naţională de Arte se află într-un proces de asimilare a unui model nou de comunicare“ – Cătălin Bălescu, rector. Nu doar album, nici numai catalog, volumul cuprinzînd texte semnate de nume de referinţă în domeniu – Ruxandra Demetrescu, Adrian Guţă, Ioana Beldiman, Adrian-Silvan Ionescu, Vlad Bedros, Irina Cărăbuş, Ada Hadju – se constituie ca o „carte de învăţătură“ (de remarcat contextualizarea faptului de cultură), într-un exemplar de colecţie de o frumuseţe nu mai puţin pilduitoare. Acest eveniment editorial prefaţează practic o gală aniversară a bele-artelor româneşti de urmărit pe parcursul întregului an. (V. şi „Antinostalgia“ din p. 10) (Ruxandra Mihăilă)

● Se redeschid terasele librăriilor bucureştene. După Grădina Verona, urmează, pe 12 aprilie, şi deschiderea terasei de la Kretzulescu, a librăriei Humanitas, una dintre cele mai cochete terase bucureştene. (Stela Giurgeanu)

● Dacă fizica vă transmite fiori reci pe şira spinării şi aveţi suficiente cunoştinţe în domeniu, probabil deja aţi citit cele patru eseuri esenţiale grupate în cartea Teoria atomică şi descrierea naturii, publicată pentru prima dată în 1934 de Niels Bohr (Nobel pentru fizică în 1922 şi, două decenii mai tîrziu, participant la construirea bombei atomice), carte tradusă de Maria Ţiţeica pentru Editura Humanitas într-o colecţie unde au mai apărut cărţi de Richard Feynman, George Gamow sau Leonard Mlodinow. (Marius Chivu)      

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.