Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache, "Am fost smardoaică", UNARTE 150

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache, "Am fost smardoaică", UNARTE 150 jpeg

● Începînd din 17 aprilie, timp de şase săptămîni, o nouă „Colecţie cu dichis“: Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache. Împreună cu Dilema veche, desigur. Bruckner, Brahms, Mozart, Schubert. E adevărat, Celibidache spunea despre discuri că sînt „clătite cîntătoare“. Dar ce bine – totuşi – că există înregistrări cu el, chiar dacă sînt puţine (în comparaţie cu producţia altor dirijori). Aşadar, vă recomand să nu rataţi această serie. Expresia „piese de colecţie“ chiar se potriveşte cu adevărat în acest caz. (Mircea Vasilescu)

● Saving Mr Banks (2013, John Lee Hancock), cu Emma Thompson şi Tom Hanks – un film care dezvăluie multe lucruri inedite despre relaţia dintre filmul şi cartea Mary Poppins, precum şi despre cea  dintre P.L. Travers şi Disney. (Iaromira Popovici)

● Textul lui Ştefan Mako, „Am fost smardoaică“, de pe casajurnalistului.ro: pentru că Stela e genul de erou dostoievskian, pentru că autorul procedează ca un documentarist deştept şi simte că nu e cazul să intervină şi trebuie să-şi lase personajul să vorbească şi să se desfăşoare. Şi efectul e mult mai puternic aşa. (Ana Maria Sandu)

● Dacă aţi ratat meciul Dinamo – Steaua din decembrie 1988, Corneliu Porumboiu vă oferă şansa să-l vedeţi la cinema, comentat de tatăl său, care a şi arbitrat partida. Nu vă spun care a fost scorul, dar vă asigur că filmul e mai bun decît meciul. Al doilea joc a intrat în cinematografe. (Matei Martin)

● V-aţi cumpărat deja biletele pentru Teatrul Crucible din Sheffield? Acolo unde, pe data de 19 aprilie, începe să se joace nu vreo piesă de Shakespeare, ci Campionatul mondial de Snooker. Multă lume doreşte ca rolul principal să fie jucat, ca şi anul trecut şi ca şi în urmă cu doi ani, de Ronnie O’Sullivan. Să vedem dacă mai ţine figura şi de data asta. (Andrei Manolescu)  

● Alergaţi la cea mai apropiată librărie şi cumpăraţi Moscova-Petuşki, de Venedikt Erofeev, proaspăt reeditat la Polirom. După cum bine scria Emil Iordache, traducătorul cărţii, „Moscova-Petuşki nu este numai un imn dedicat băuturii, ci şi un bocet mahmur al întîlnirii cu lumea.“ Dacă luaţi mai multe exemplare, aţi rezolvat cadourile pentru tot restul anului. În afară de cadourile pentru minori, desigur.  (Luiza Vasiliu)

● Vineri, 11 aprilie, începe Tîrgul de Florii la Muzeul Ţăranului Român. Olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar şi încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele ţării, se vor aduna în curtea muzeului de la Şosea. Cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, mere din Maramureş, halviţă, miere de albine şi lăptişor de matcă, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor şi dulceaţă. Prin tîrg: demonstraţii de încondeiat ouă şi muzici tradiţionale. (Adina Popescu)

● Recentul album-catalog aniversar UNARTE 150 ne atrage discret atenţia că sîntem contemporani cu un eveniment cultural de excepţie – un secol şi jumătate de fiinţare a Şcolii româneşti de Artă. Cercurile de vîrstă, măiastru desenate de nume prestigioase ale artei româneşti din totdeauna, începînd cu Theodor Aman (ca fondator al Şcolii de Belle Arte), apoi Brâncuşi, Victor Brauner, Dimitrie Paciurea, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Ion Jalea, Nicolae Dărăscu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu sau Paul Neagu, pentru a nu aminti decît pe cîţiva, sînt completate, ca o replică în oglindă, prin susţinuta activitate din prezent a prestigioasei instituţii culturale: „Universitatea Naţională de Arte se află într-un proces de asimilare a unui model nou de comunicare“ – Cătălin Bălescu, rector. Nu doar album, nici numai catalog, volumul cuprinzînd texte semnate de nume de referinţă în domeniu – Ruxandra Demetrescu, Adrian Guţă, Ioana Beldiman, Adrian-Silvan Ionescu, Vlad Bedros, Irina Cărăbuş, Ada Hadju – se constituie ca o „carte de învăţătură“ (de remarcat contextualizarea faptului de cultură), într-un exemplar de colecţie de o frumuseţe nu mai puţin pilduitoare. Acest eveniment editorial prefaţează practic o gală aniversară a bele-artelor româneşti de urmărit pe parcursul întregului an. (V. şi „Antinostalgia“ din p. 10) (Ruxandra Mihăilă)

● Se redeschid terasele librăriilor bucureştene. După Grădina Verona, urmează, pe 12 aprilie, şi deschiderea terasei de la Kretzulescu, a librăriei Humanitas, una dintre cele mai cochete terase bucureştene. (Stela Giurgeanu)

● Dacă fizica vă transmite fiori reci pe şira spinării şi aveţi suficiente cunoştinţe în domeniu, probabil deja aţi citit cele patru eseuri esenţiale grupate în cartea Teoria atomică şi descrierea naturii, publicată pentru prima dată în 1934 de Niels Bohr (Nobel pentru fizică în 1922 şi, două decenii mai tîrziu, participant la construirea bombei atomice), carte tradusă de Maria Ţiţeica pentru Editura Humanitas într-o colecţie unde au mai apărut cărţi de Richard Feynman, George Gamow sau Leonard Mlodinow. (Marius Chivu)      

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, primit la Cotroceni de Nicuşor Dan. Perspective de colaborare în domeniul apărării, al energiei şi al infrastructurii
Preşedintele Nicuşor Dan l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat în vizită oficială în ţara noastră.
Edi Iordanescu (Facebook) jpg
Edi Iordănescu, debut cu fast în campionatul Poloniei. Ce a făcut Legia
Tehnicianul român a avut un început de bun augur.
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Deficitul bugetar a crescut cu peste 6 miliarde de lei în prima jumătate a anului, la 3,68% din PIB
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde de lei, respectiv 3,68% din PIB față de deficitul de 63,67 miliarde de lei, respectiv 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate de Finanțe.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Emoțiile medicului care l-a operat pe Mircea Lucescu: „I-am spus că nu se va opera în România”
Vlad Predescu, medic specialist în ortopedie, a vorbit despre intervenția chirurgicală la care a fost supus Mircea Lucescu, în luna ianuarie a acestui an.
adevarul ro jpg
Versatilitate și confort: încălțămintea sport în garderoba modernă
În prezent, încălțămintea sport a depășit granițele sălii de sport, devenind o piesă centrală în ținutele urbane de zi cu zi. Această schimbare a venit natural, odată cu nevoia tot mai mare de confort și mobilitate într-un stil de viață alert.
Donald Trump, pe terenul de golf din Turnberry, Scoția FOTO Profimedia
Trump, „foarte dezamăgit” de Putin, scurtează termenul-limită pentru încheierea războiului din Ucraina la 10-12 zile
Președinte american Donald Trump a declarat luni că este „foarte dezamăgit” de omologul său rus, Vladimir Putin, și că va reduce semnificativ termenul inițial de 50 de zile acordat Rusiei pentru ajungerea la un acord de pace, stabilind un nou termen de 10-12 zile, relatează Fox News.
dnsc campanie frauduloasa png
Campanie frauduloasă legată de o platformă de investiții, asociată fals cu Ministerul Finanțelor
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, 28 iulie, că se derulează o campanie frauduloasă în care se promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanţelor.
masa brunch prieteni adobestock jpg
Conceptul inovator care s-a transformat în magnet pentru turiști. Tot mai mulți oameni vizitează acest loc: „Suntem iimpresionaţi. E foarte bine aşezată zona”
România este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de acest lucru deja se conving și tot mai mulți turiști din afara hotarelor.
d133ff8d e1bcb527be783b0f28d28631596cf2ff webp
Crabul albastru a fost văzut în Marea Neagră. Carnea sa este foarte gustoasă și poate deveni o potențială resursă alimentară
Pe coasta de nord-vest a Mării Negre, s-a observat răspândirea crabului albastru american. Specia prădătoare provine din Atlantic, dar se răspândește rapid spre coasta ucraineană, ceea ce creează o serie de amenințări.