"Maimuţa carpatină", "Flirting with a stranger" şi o cafenea vizavi de Liceul Lazăr

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
"Maimuţa carpatină", "Flirting with a stranger" şi o cafenea vizavi de Liceul Lazăr jpeg

● Scriitor în comunism (nişte amintiri), de Ştefan Agopian, Polirom, 2013. E vorba despre un chimist care, trecînd prin nişte procese complexe, succesive, se transformă într-un scriitor. Cel care descrie acest proces, adică scriitorul, e, din cîte se pare, şi un bun chimist, căci ştie exact substanţele din care poţi să obţii un volum bun de memorii. (Matei Martin)  

● Centrul Naţional al Dansului, 9 februarie, ora 19, Festivalul „Like CNDB #1“. În deschidere – un spectacol creat de Cristina Lilienfeld, Layers. (Stela Giurgeanu)

● Dacă sînteţi din Braşov sau aveţi drum pe acolo, în week-end, mergeţi sîmbătă, 8 februarie, la Librăria Humanitas, la o întîlnire cu Radu Paraschivescu şi Ioana Pârvulescu, care vă vor povesti despre Maimuţa carpatină. Cu această ocazie, recomand şi cartea. Despre noi şi despre viaţa noastră. Despre beteşuguri, manii, complexe şi ticuri de comportament. (Adina Popescu)

● Ţinutul din mijlocul verii (August: Osage County, 2013), în regia lui John Wells, după o piesă de Tracy Letts (care, de altfel, a scris şi scenariul filmului). Cu Meryl Streep şi Julia Roberts, printre alţii. Un film fascinant prin hiperrealitatea lui despre relaţiile de familie în varianta lor extremă – insuportabil de sincere, dar, în ultimă instanţă, nelipsite de iubire. (Iaromira Popovici)

● Excelentul interviu, din România literară nr. 5, pe care Ciprian Vălcan i-l ia Adrianei Babeţi, autoarea eseului Amazoanele. O poveste (Polirom, 2013), o carte îndelung aşteptată şi, mai mult ca sigur, apariţia editorială a anului trecut: „În adîncul cărţii mele despre amazoane stă ascunsă povestea unei fetiţe pe care – ironie a istoriei! – în plin comunism, un fost ofiţer imperial atins de demenţă senilă o învăţa ce înseamnă o strategie şi o tactică de cucerit un obiectiv, de supravieţuit într-un asediu sau o retragere demnă.“ Un interviu plin de confesiuni memorabile. (Marius Chivu)

● Luna asta, HBO difuzează documentarul Searching for Sugar Man (pe 6,11 şi 16 februarie), despre care v-am tot vorbit anul trecut. Filmul e cîştigător al unui Oscar şi e construit în jurul unui personaj incredibil: cîntăreţul fără noroc, Rodriguez, care e un fel de Bob Dylan avant la lettre. De asemenea, la Cinemax nu rataţi un alt documentar senzaţional, Senna (programat pentru 17, 18 şi 28 februarie) despre legendarul pilot de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna, campion mondial în 1988, 1990 şi 1991, mort într-un accident violent în cursa de Grand Prix de Saint-Marin la Imola în 1994 la doar 34 de ani. Filmul reuşeşte să refacă excelent epoca şi destinul unui mare campion. (Ana Maria Sandu)

● Pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Liceul „Lazăr“ s-a deschis o cafenea adevărată unde se bea cafea adevărată şi nu se fumează. Combinaţia între o cafea bună şi lipsa fumului de ţigară e mai neobişnuită în România şi, poate, măcar de aceea, localul merită vizitat. Dar şi cafeaua e, cum spuneam, pe gustul cafegiilor serioşi. (Andrei Manolescu)

● Un emoţionant şi lucid eseu de Slavenka Drakulici, pe www.eurozine.com: Flirting with a stranger. Women’s writing on aging. Se încheie astfel: „Mi se pare că femeile-scriitoare scriu, mai ales, despre femeile care îmbătrînesc, dar învăluie asta în bolile «moderne» (demenţă, Alzheimer), sub acoperirea non-ficţiunii. Ca să găsesc asemenea cărţi, a trebuit să înlocuiesc, în motorul de căutare, old cu Alzheimer. Asta a deschis uşa unei lumi pline de suferinţă şi de ofilire, de privaţiuni şi de o imensă singurătate, în care nu mai există flirt cu vreun străin, doar dacă nu cumva străinul e o persoană în oglinda din baie“. (Mircea Vasilescu)

● Citiţi textul lui Tom Junod despre Philip Seymour Hoffman, apărut pe blogul Esquire: http://www.esquire.com/blogs/culture/hoffman-junod. E inutil să vă spun de ce. (Luiza Vasiliu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.