"Maimuţa carpatină", "Flirting with a stranger" şi o cafenea vizavi de Liceul Lazăr

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
"Maimuţa carpatină", "Flirting with a stranger" şi o cafenea vizavi de Liceul Lazăr jpeg

● Scriitor în comunism (nişte amintiri), de Ştefan Agopian, Polirom, 2013. E vorba despre un chimist care, trecînd prin nişte procese complexe, succesive, se transformă într-un scriitor. Cel care descrie acest proces, adică scriitorul, e, din cîte se pare, şi un bun chimist, căci ştie exact substanţele din care poţi să obţii un volum bun de memorii. (Matei Martin)  

● Centrul Naţional al Dansului, 9 februarie, ora 19, Festivalul „Like CNDB #1“. În deschidere – un spectacol creat de Cristina Lilienfeld, Layers. (Stela Giurgeanu)

● Dacă sînteţi din Braşov sau aveţi drum pe acolo, în week-end, mergeţi sîmbătă, 8 februarie, la Librăria Humanitas, la o întîlnire cu Radu Paraschivescu şi Ioana Pârvulescu, care vă vor povesti despre Maimuţa carpatină. Cu această ocazie, recomand şi cartea. Despre noi şi despre viaţa noastră. Despre beteşuguri, manii, complexe şi ticuri de comportament. (Adina Popescu)

● Ţinutul din mijlocul verii (August: Osage County, 2013), în regia lui John Wells, după o piesă de Tracy Letts (care, de altfel, a scris şi scenariul filmului). Cu Meryl Streep şi Julia Roberts, printre alţii. Un film fascinant prin hiperrealitatea lui despre relaţiile de familie în varianta lor extremă – insuportabil de sincere, dar, în ultimă instanţă, nelipsite de iubire. (Iaromira Popovici)

● Excelentul interviu, din România literară nr. 5, pe care Ciprian Vălcan i-l ia Adrianei Babeţi, autoarea eseului Amazoanele. O poveste (Polirom, 2013), o carte îndelung aşteptată şi, mai mult ca sigur, apariţia editorială a anului trecut: „În adîncul cărţii mele despre amazoane stă ascunsă povestea unei fetiţe pe care – ironie a istoriei! – în plin comunism, un fost ofiţer imperial atins de demenţă senilă o învăţa ce înseamnă o strategie şi o tactică de cucerit un obiectiv, de supravieţuit într-un asediu sau o retragere demnă.“ Un interviu plin de confesiuni memorabile. (Marius Chivu)

● Luna asta, HBO difuzează documentarul Searching for Sugar Man (pe 6,11 şi 16 februarie), despre care v-am tot vorbit anul trecut. Filmul e cîştigător al unui Oscar şi e construit în jurul unui personaj incredibil: cîntăreţul fără noroc, Rodriguez, care e un fel de Bob Dylan avant la lettre. De asemenea, la Cinemax nu rataţi un alt documentar senzaţional, Senna (programat pentru 17, 18 şi 28 februarie) despre legendarul pilot de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna, campion mondial în 1988, 1990 şi 1991, mort într-un accident violent în cursa de Grand Prix de Saint-Marin la Imola în 1994 la doar 34 de ani. Filmul reuşeşte să refacă excelent epoca şi destinul unui mare campion. (Ana Maria Sandu)

● Pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Liceul „Lazăr“ s-a deschis o cafenea adevărată unde se bea cafea adevărată şi nu se fumează. Combinaţia între o cafea bună şi lipsa fumului de ţigară e mai neobişnuită în România şi, poate, măcar de aceea, localul merită vizitat. Dar şi cafeaua e, cum spuneam, pe gustul cafegiilor serioşi. (Andrei Manolescu)

● Un emoţionant şi lucid eseu de Slavenka Drakulici, pe www.eurozine.com: Flirting with a stranger. Women’s writing on aging. Se încheie astfel: „Mi se pare că femeile-scriitoare scriu, mai ales, despre femeile care îmbătrînesc, dar învăluie asta în bolile «moderne» (demenţă, Alzheimer), sub acoperirea non-ficţiunii. Ca să găsesc asemenea cărţi, a trebuit să înlocuiesc, în motorul de căutare, old cu Alzheimer. Asta a deschis uşa unei lumi pline de suferinţă şi de ofilire, de privaţiuni şi de o imensă singurătate, în care nu mai există flirt cu vreun străin, doar dacă nu cumva străinul e o persoană în oglinda din baie“. (Mircea Vasilescu)

● Citiţi textul lui Tom Junod despre Philip Seymour Hoffman, apărut pe blogul Esquire: http://www.esquire.com/blogs/culture/hoffman-junod. E inutil să vă spun de ce. (Luiza Vasiliu)

Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.