Lumea fără noi, Película, Unfinished
● În perioada 11-15 septembrie, festivalul de film și cultură ibero-americană Película, anul acesta cu focus pe Brazilia. Între altele, mergeți la degustări și urmăriți Tarde para morir joven (r. Dominga Sotomayor), Amores perros (r. Alejandro Gonzalez Iñarritu), La camarista (r. Lila Avilés) sau seriile de scurtmetraje pentru copii. Mai multe detalii și programul complet pe pagina lor de Facebook: www.fb.com/PeliculaLAFE. (Cristina Ștefan)
● Festivalul multidisiciplinar UNFINISHED, la Muzeul Național de Artă al României, în perioada 26-29 septembrie, se deschide cu Romanias – o expoziție (deschisă pînă pe 31 octombrie) și un album în colaborare cu Magnum Photos pentru a celebra Centenarul, dar și 30 de ani de la Revoluție. Proiectul a fost curatoriat de Florian Ebner, curatorul departamentului de fotografie de la Centrul Pompidou, și reunește fotografii semnate de Bieke Depoorter, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Alec Soth și Newsha Tavakolian de la Magnum Photos, precum și Cristian Movilă. (Marius Chivu)
● Lumea fără noi, scrisă de Alan Weisman și publicată în Colecția „Sapiens“ a Editurii ART, apărută în 2007 în original și abia la final de 2018 la noi. Sînt 400 de pagini rezultate din discuțiile pe care autorul le-a avut cu cercetători, oameni de știință și specialiști, totul pornind de la aceeași premisă: dispariția oamenilor și regenerarea planetei în urma noastră. Dincolo de lipsa oricărei speculații legate de modul în care ar putea dispărea specia noastră, cartea se concentrează pe durata și modurile în care natura și-ar relua stăpînirea asupra zonelor intens populate și urbanizate acum. Nu știm cînd și cum vom dispărea noi, dar vestea îmbucurătoare este că natura se va vindeca, aflăm în cît timp s-ar transforma jungla de ciment și sticlă într-una adevărată și cum unele specii de plante și animale ar regresa, nesusținute de om, în vreme ce altele ar cunoaște o dezvoltare extraordinară, nebănuită. (Anca Zaharia)
● „George Enescu – Muzică și Vocație“, expoziție deschisă în foaierul Ateneului, de Casa de Licitații Histrionic SRL, și catalogul omonim, însoțitor, ambele adevărate evenimente culturale, prin bogăția documentară, bun gust și rafinament în panotare și editare… Licitația va avea loc pe 17 septembrie, iar documentele lansate refac un traseu ine-dit din remarcabila creație a muzicianului ce încă mai oferă nebănuite unghiuri de reevaluare. (Ruxandra Mihăilă)
● DokStation Music Documentary Film Festival (ediția cu numărul 4 e „disco“) începe în curînd: 12-15 septembrie. Muzică și film, o combinație imbatabilă. Programul îl găsiți aici: http://dokstation.ro. (Ana Maria Sandu)
● La Rezidența BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), expoziția „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv“, în perioada 12 septembrie – 25 octombrie, axată pe ultima perioada de creaţie, cea desfăşurată în România comunistă. (Marius Chivu)
● Începe festivalul festivalurilor de filme: sud-americane – Película (11-15 septembrie, Cinema „Elvire Popesco“, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român & more, www.peliculafiesta.ro); independente – Anonimul (retrospectivă, 12-14 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului Român); documentare muzicale – DokStation (12-15 septembrie, la Club Control, Apollo 111 şi Hala Expirat; http://dokstation.ro). Filme pentru multe gusturi, cum ar veni. (Marius Chivu)