Lansare de carte: DUSÎNTORS de Mihai și Vladimir Barbu

28 august 2023
image

În 2009, fotograful Mihai Barbu pleca într-o călătorie solitară pe motocicletă, pînă în Mongolia și înapoi, pe un traseu care avea să îi ia 4 luni și în care a parcurs douăzeci și ceva de mii de kilometri. Și-a finanțat o parte din călătorie printr-un artificiu de crowdfunding, vînzînd kilometri și oferind cumpărătorilor scrisori care conțineau povestea respectivelor bucăți de drum. Partea DUS, a cărții DUSÎNTORS, reprezintă jurnalul lui de atunci.

În 2017 reface același traseu, dar în sens invers, alături de Oana și fiul lor, Vladimir, care la vremea respectivă avea 6 ani, toți trei într-o motocicletă cu ataș. Vladimir dictează în fiecare seară, mamei lui, povestea zilei care se încheia. Ia naștere, astfel, jurnalul lui Vladimir, partea ÎNTORS a cărții DUSÎNTORS.

Un concept editorial unic, DUSÎNTORS conține două jurnale de călătorie spre Mongolia, spate în spate, din 2009 și 2017, al unui tată și al fiului său. O carte obiect, un produs premium, 656 de pagini, zeci de ilustrații color, hardcover.

image

Concept & design: Ion Barbu

Ilustrație copertă: Pompiliu Buleu

Ilustrații interior: Marian Bălan

Lansarea oficială a cărții DUSÎNTORS, în compania celor doi autori, Mihai și Vladimir Barbu, va avea loc miercuri, 6 septembrie, începînd cu ora 19:00, în grădina Hidden (Doamna Chiajna nr. 26), București.

image

Fragment DUS - Mihai Barbu

[...] Mă bufnește plînsul. Stau în genunchi și plîng. Pentru prima dată de cînd am plecat de acasă simt ceva ce n-am fost pregătit să simt. Sînt un idiot. Ce dracu' a fost în capul ăsta prost al meu să mă înham la un drum d-asta, la capătul lumii? Singur. Pe motocicletă. Ce m-a mîncat pe mine în cur să plec atît de departe, așa? Ce-am avut de demonstrat, și cui? Și de ce? De ce? Am o stranie și rece senzație că mai singur de atît, de cum îmi e acum, n-am fost niciodată. Nu am pe nimeni aici și, în situația asta, incapabil să merg, probabil n-o să mai am pe nimeni nicăieri. Ce dracu' caut aici, în porcăria asta?... O sun pe Oana. Ce voce caldă are. Oana, nu mai pot, nu mai vreau, nu mai am chef. Vreau acasă, vreau la tine, la voi. Fă să se oprească coșmarul asta, te rog... Gata cu singurătatea, cu frigul, cu frica, cu problemele toate, cu conductele și radiatoarele sparte, cu paturile străine, cu limba pe care n-o înțeleg, cu drumurile care fac să-mi tremure ochii-n cap și dinții-n gură, gata și cu vînzarea de kilometri, gata cu tot. Vreau să vină un avion aici, în fața curții, și să zică „Mihai, Doyle, gata băieți, haideți acasă”, și să plec naibii de-aici, să se termine cu toată tîmpenia asta. Asta a fost, pînă aici am reușit. Nu mai pot... crede-mă, nu mai pot. Oana încearcă să mă liniștească, dar nu reușește. Nici nu are cum. Și telefonul asta mai rău îmi face. Plîng ca un copil, înăbușit de avalanșa de gînduri întunecate din mintea mea. Nu mai e nimic pozitiv, nimic bine, nimic frumos, nimic alb. Na, boule, cu marea ta scofală cu tot! Nu mi-a mai rămas nici o fărîmă de rațiune care să-mi spună că mintea mea e cu totul razna, că am făcut chestia de care mi-era cel mai frică, dar despre care știam că s-ar putea întîmpla la un moment dat și care uite că mă ia prin surprindere. Am clacat. Asta e, o să merg pînă acasă cu o singură frînă, pe roata din față.

Adică cîte mii de kilometri?

Multe.

Adică o să mă sinucid?

Da, asta am să fac.

image

Fragment ÎNTORS - Vladimir Barbu

[...] A doua zi am plecat spre Samarkand. Pe drum am oprit la o terasă unde am mîncat pe un pat-covor care era așezat pe un rîu. Patul stătea pe doi bușteni. M-am dus să mă spăl pe mîini și chiuveta era de fapt un butoi albastru și un băț-furtun prin care trecea apa. Am apăsat prea tare și furtunul s-a dus înăuntru, și s-a stricat, dar tati l-a scos. Am mîncat o supă cu cărniță și înăuntru era un cartof întreg. Nu era tăiat. Am pornit la drum să ne cazăm și am ajuns la o locație unde tati mai fusese. Eu voiam să fac pipi și cineva mi-a zis unde este toaleta, iar înăuntru era o sobă. S-a făcut seară și l-am lăsat pe tati la terasă, la laptop, iar noi ne-am băgat la culcare. [...]

image
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.