Kostas SeaFood, Jazz at Bran Castle, Budapesta
● Despre romanul său, Cu sînge rece, apărut în 1966, Truman Capote scria în 1979: „Da, a fost exact ca un joc de pocher cu miză mare; timp de şase ani chinuitori n-am ştiut dacă am sau nu o carte. Am trăit atunci veri lungi şi ierni îngheţate, dar am continuat pur şi simplu să împart cărţile, să-mi joc mîna cît puteam de bine. Apoi s-a dovedit că aveam o carte.“ Şi ce carte! (Ana Maria Sandu)
● Dacă aveţi patru zile libere şi nu ştiţi ce să faceţi cu ele, urcaţi-vă în tren şi mergeţi la Budapesta (dacă vă hotărîţi cu cinci zile înainte, e şi o ofertă incredibil de bună de la CFR). O zi staţi la băile Gellert (art nouveau, o sumedenie de bazine cu apă termală, saună, masaj, soare etc.), restul zilelor vă plimbaţi fără scop pe malul Dunării sau pe străduţe, mergeţi la cinema Urania (cel mai frumos cinema de artă pe care l-am văzut vreodată, iar filmele sînt subtitrate în engleză) sau la Muzeul Fotografiei, unde e prima expoziţie colectivă a agenţiei Magnum (regăsită după 50 de ani), beţi cafea de la Fekete şi şpriţ într-un ruin bar, nici n-o să vă daţi seama cum trec patru zile. (Luiza Vasiliu)
● Dacă aveţi poftă de o seară grecească în centrul Bucureştiului, încercaţi taverna Kostas SeaFood, de pe strada Traian. Anul trecut era doar o coşmelie cu două mese în stradă, veşnic ocupate şi cu peşte proaspăt într-o vitrină. Anul acesta e un restaurant în toată regula, cu o terasă acoperită, pereţ ii vopsiţi în alb şi albastru, cu o muzică grecească în surdină şi un miros cu iz uşor sărat de scoici şi alte minunăţii marine, care te înnebuneşte. Servire ireproşabilă, un patron amabil care intră în vorbă cu clienţii şi recomandă chestii, icre din partea casei, creveţi în sos de unt, senzaţionali cu lipie crocantă, un vin de Ciumbrud excelent, preţuri rezonabile la anumite produse, la altele un pic exagerate... însă dacă închizi ochii, uiţi de Bucureşti şi te poţi simţi pe o plajă de la Marea Egee. (Adina Popescu)
● Pînă pe 26 august la Alexandria se desfăşoară Festivalul Naţional de Teatru Tînăr Ideo Ideis. Este poate cea mai puternică iniţiativă de promovare a teatrului tînăr, bun şi altfel de la noi. Programul festivalului poate fi consultat la www.ideoideis.ro. (Matei Martin)
● La Muzeul Naţional de Artă, din Bucureşti, pînă pe 31 august, expoziţia Călători prin manuscris, o expoziţie a cărei miză este expunerea unui liturghiar brâncovenesc. (Stela Giurgeanu)
● Festivalul „Jazz at Bran Castle“, care are loc, între 29 – 31 august, la Castelul Bran şi la Biserica Evanghelică din Rîşnov şi unde vor cînta: Trygve Seim, Paolo Vinaccia, Nils Petter Molvaer, Mathias Eich, Vincent Peirani, Paolo Angeli şi mulţi alţii. Mai multe informaţii găsiţi la jazzevents.ro. (Marius Chivu)
● Alain de Botton, Eseuri de îndrăgostit, Humanitas, 2013, traducere de Oana Cristescu. O carte în deja binecunoscutul şi de succes stil al autorului, care ne explică inteligent şi cu umor mecanismele unui proces ce va rămîne, mereu, măcar întrucîtva inexplicabil. (Iaromira Popovici)