Kikagaku Moyo, Burning, Ludmila Ulițkaia
● Mergeți la muzeu! La orice muzeu. Oricînd, oriunde. Dar mai ales de „Noaptea muzeelor“: sîmbătă, 18 mai. (Matei Martin)
● Biserica fortificată Sfînta Precista din Galați, construită în timpul lui Vasile Lupu, considerată cel mai vechi monument istoric din oraș. Deși țintă și pradă a numeroase atacuri și vitregii, lăcașul a beneficiat, în timp, de restaurări și consolidări temeinice, astfel încît înfățișarea ei de azi e conformă cu trecutul acestei biserici închinate, în 1647, anul sfințirii, mănăstirii athonite Vatopedu. Multă vreme ființînd aici un muzeu de artă medievală, biserica păstrează o importantă colecție de icoane. De menționat esplanada în terase în mijlocul căreia se înalță lăcașul de cult și, de acolo, perspectiva asupra orașului de la faleză. (Ruxandra Mihăilă)
● Sîmbătă și duminică, 18-19 mai, de la 17,30, ARCEN continuă seria traseelor culturale printr-o plimbare „Prin Bucureștii dintre cele două mari Războaie“. Traseul cuprinde, de-a lungul celor două ore, explicații arhitecturale și de urbanism, istoria locurilor pe mai multe straturi istorice, dar și o serie de povești din jurnale și memorii. Punct de plecare: Ateneul Român. (Cristina Ștefan)
● Muzică contemporană la Sala Radio: miercuri, 22 mai, ora 19, Orchestra de Cameră Radio propune creații semnate de Doina Rotaru și Bernard Cavanna, iar vineri, 24 mai, ora 19, puteți asculta -jazz cu Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Big Band-ul Radio. (Sever Voinescu)
● Burning, lungmetrajul sud-coreeanului Chang-dong, a fost filmul de la Les Films de Cannes à Bucarest de anul trecut care mi-a plăcut cel mai mult. Intră în curînd pe ecrane. E o poveste despre puterea ficțiunii, despre cît de departe poate fi dus jocul seducției și cît de crudă și dezvrăjită e „realitatea“. Iar imaginea e de-o frumusețe tulburătoare. (Ana Maria Sandu)
● Concertul trupei japoneze de rock psihedelic Kikagaku Moyo în Clubul Control, vineri, 17 mai. Numele trupei se traduce prin „Modele geometrice“, dar se referă, evident, la sunete. (Marius Chivu)
● Ludmila Ulițkaia vine din nou la București. Miercuri, 22 mai, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, scriitoarea și invitații săi se vor întîlni cu cititorii și vor vorbi despre bestseller-ul Scara lui Iakov, tradus în limba română de Gabriela Russo, apărut în Colecția „Raftul Denisei“. Scara lui Iakov este un roman-parabolă, „o saga de familie traversînd patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook. (Adina Popescu)
● Insula Florilor de pe lacul Konstanz. N-am vizitat-o, doar am auzit de ea, dar de la cineva foarte de încredere. Mai ales primăvara, se zice că e o nebunie. Cine are drum prin apropiere să n-o rateze. Taxa de intrare, care e aproximativ 10 euro, nu sînt bani pierduți, nu doar pentru că peisajul merită, ci și fiindcă pe baza acestui bilet poți primi o masă. (Andrei Manolescu)