Kikagaku Moyo, Burning, Ludmila Ulițkaia

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Kikagaku Moyo, Burning, Ludmila Ulițkaia jpeg

● Mergeți la muzeu! La orice muzeu. Oricînd, oriunde. Dar mai ales de „Noaptea muzeelor“: sîmbătă, 18 mai. (Matei Martin)

● Biserica fortificată Sfînta Precista din Galați, construită în timpul lui Vasile Lupu, considerată cel mai vechi monument istoric din oraș. Deși țintă și pradă a numeroase atacuri și vitregii, lăcașul a beneficiat, în timp, de restaurări și consolidări temeinice, astfel încît înfățișarea ei de azi e conformă cu trecutul acestei biserici închinate, în 1647, anul sfințirii, mănăstirii athonite Vatopedu. Multă vreme ființînd aici un muzeu de artă medievală, biserica păstrează o importantă colecție de icoane. De menționat esplanada în terase în mijlocul căreia se înalță lăcașul de cult și, de acolo, perspectiva asupra orașului de la faleză. (Ruxandra Mihăilă)

● Sîmbătă și duminică, 18-19 mai, de la 17,30, ARCEN continuă seria traseelor culturale printr-o plimbare „Prin Bucureștii dintre cele două mari Războaie“. Traseul cuprinde, de-a lungul celor două ore, explicații arhitecturale și de urbanism, istoria locurilor pe mai multe straturi istorice, dar și o serie de povești din jurnale și memorii. Punct de plecare: Ateneul Român. (Cristina Ștefan)

● Muzică contemporană la Sala Radio: miercuri, 22 mai, ora 19, Orchestra de Cameră Radio propune creații semnate de Doina Rotaru și Bernard Cavanna, iar vineri, 24 mai, ora 19, puteți asculta -jazz cu Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Big Band-ul Radio. (Sever Voinescu)

● Burning, lungmetrajul sud-coreeanului Chang-dong, a fost filmul de la Les Films de Cannes à Bucarest de anul trecut care mi-a plăcut cel mai mult. Intră în curînd pe ecrane. E o poveste despre puterea ficțiunii, despre cît de departe poate fi dus jocul seducției și cît de crudă și dezvrăjită e „realitatea“. Iar imaginea e de-o frumusețe tulburătoare. (Ana Maria Sandu)

● Concertul trupei japoneze de rock psihedelic Kikagaku Moyo în Clubul Control, vineri, 17 mai. Numele trupei se traduce prin „Modele geometrice“, dar se referă, evident, la sunete. (Marius Chivu)

● Ludmila Ulițkaia vine din nou la București. Miercuri, 22 mai, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, scriitoarea și invitații săi se vor întîlni cu cititorii și vor vorbi despre bestseller-ul Scara lui Iakov, tradus în limba română de Gabriela Russo, apărut în Colecția „Raftul Denisei“. Scara lui Iakov este un roman-parabolă, „o saga de familie traversînd patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook. (Adina Popescu)

● Insula Florilor de pe lacul Konstanz. N-am vizitat-o, doar am auzit de ea, dar de la cineva foarte de încredere. Mai ales primăvara, se zice că e o nebunie. Cine are drum prin apropiere să n-o rateze. Taxa de intrare, care e aproximativ 10 euro, nu sînt bani pierduți, nu doar pentru că peisajul merită, ci și fiindcă pe baza acestui bilet poți primi o masă. (Andrei Manolescu)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.