John Abercrombie Quartet, Zilelor Filmului German, Valea Plîngerii
● Feţe jupuite e titlul unei cărţi de interviuri cu poetul Ioan Es. Pop, adunate şi publicate de editura Casa de pariuri literare. Nu vreau decît să citez un fragment dintr-unul dintre interviuri, acordat de poet Svetlanei Cârstean: „Am încercat să fiu un om practic sau semipractic sau sfertopractic. Am fost însurat şi s-a întîmplat să se strice clanţa de la uşă, iar eu n-am reuşit s-o repar. Şi pentru asta am suferit foarte mult, timp de ani de zile. Poate că aici a fost de fapt şi sursa eşecului. Mi-am dat seama nu numai că nu pot repara clanţa respectivă, ci că nu am să pot repara nici următoarele clanţe. Şi m-am întrebat ce se va întîmpla dacă se va strica balamaua, masa, dacă se va rupe patul, dacă va pica lustra? Mi-am închipuit, în clipa în care s-a stricat clanţa, o întreagă apocalipsă de cameră. O apocalipsă în odaie. Sigur că ceea ce m-a salvat a fost scrisul, poezia. Aşa am intrat într-o comunitate de semiexcluşi, cea a poeţilor. Semiexcluşi şi semiacceptaţi.“ Nu-i aşa că-i tare? (Andrei Manolescu)
● Sîmbătă, 17 octombrie, şi duminică, 18 octombrie, de la ora 17, un traseu cultural experiment, propus de ARCEN şi intitulat „La pas pe la Armenească“. Traseul porneşte din faţa Bisericii Armeneşti şi se desfăşoară pe străzile: Armenească, Rafael Sanzio, Spătarului, Corbeni, Silvestru, Popa Rusu, Bocşa, avînd şapte opriri şi o durată de o oră şi jumătate. Un spaţiu alternativ de promenadă, dar şi un prilej de descoperire a vechii comunităţi armene din Capitală, printr-o serie de poveşti despre primii armeni sosiţi la Bucureşti în secolele trecute, despre obiceiurile şi tradiţiile lor. Traseul este un experiment pentru că este documentat, redactat şi conceput împreună cu un grup de 30 de elevi selectaţi dintr-o serie de licee din Bucureşti. (Adina Popescu)
● Patru motive ca să nu lipsiţi de la concertul John Abercrombie Quartet (sîmbătă, 17 octombrie, ora 20, Sala Radio): 1) la chitară e însuşi Abercrombie, o adevărată legendă a jazz-ului; 2) la pian e Marc Copland, un pianist din familia muzicală a lui Bill Evans; 3) la bas e Drew Gress, al cărui cvartet a susţinut Jazz Concert of the Year în 2004, în viziunea BBC şi The Guardian; 4) la tobe e Joey Baron, cel mai exploziv baterist de jazz pe care l-am ascultat vreodată (căutaţi pe YouTube „Masada – Beeroth“ şi o să înţelegeţi de ce zic asta). (Luiza Vasiliu)
● La Editura Arthur a apărut de curînd primul volum al trilogiei fantastice O istorie secretă a Ţării Vampirilor. Cartea Pricoliciului, semnat de Adina Popescu. Un fantasy autohton, ironic şi colorat, în care îşi dau întîlnire Greuceanu, Pipăruş-Petru, Sfînta Miercuri, Ileana Cosînzeana sau Zmeul Tase şi alte personaje din imaginarul copilăriilor noastre. O carte la care se vor amuza şi părinţii, şi copiii deopotrivă. (Ana Maria Sandu)
● Volumul de aproape 400 de pagini Superscrieri. Drumul generaţiei noastre, editat de Fundaţia Friends for Friends, care adună 24 de materiale jurnalistice/scrieri de non-ficţiune premiate în ultimii trei ani la Gala Superscrieri, în al cărei juriu mă aflu şi anul acesta. Îi găsiţi aici pe cei mai buni şi mai tineri jurnalişti independenţi ai momentului, în cea mai bună formă narativă: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cîrlig, Laurenţiu Colintineanu, Ştefan Mako, Mihnea Măruţă, Oana Sandu, Elena Stancu, Sintia Radu sau Vlad Ursulean, pentru a nu-i numi decît pe aceştia. (Marius Chivu)
● Achtung! Vineri, 16 octombrie, în deschiderea Zilelor Filmului German, la Cinema Studio, puteţi vedea Victoria de Sebastian Schipper. Programul complet al festivalului se găseşte la adresa www.goethe.de/bukarest/ (Matei Martin)
● Left on Purpose (2015, Justin Schein), un film zguduitor, cu un personaj fermecător, care, din păcate, la sfîrşit se sinucide – ce a putut fi vizionat anul acesta la Astra Film. (Iaromira Popovici)
n În cadrul Bucharest Art Week, Cinema Muzeul Ţăranului va difuza joi, 15 octombrie, la ora 15, documentarul Valea Plîngerii, regia: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu, 2013. Un documentar de 57 minute despre Holocaustul Romilor. Despre tragedia deportării sub regimul Antonescu cînd, între 1943-1945, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria. Este un drum iniţiatic, reconstituit pe baza mărturiilor ultimilor supravieţuitori, spre o lume aflată încă în căutare de adevăr. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainene din Transnistria completează, în oglindă, depoziţiile martorilor. Filmul a fost distins cu Best Film Award, la Etnofilm Festival, 2014 şi cu Best Image Award, la Astra Film Festival, 2013. (Ruxandra Mihăilă)