Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Anim’Est, Bucharest Science Festival, Block Party

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Anim’Est, Bucharest Science Festival, Block Party jpeg

● Între 26-30 septembrie are loc Bucharest Science Festival. Vă aşteaptă dezbateri despre cum hrănim zece miliarde de oameni, Charles Darwin şi revoluţia gîndirii biologice, pseudoştiinţă, homeopatie, paleontologie la metrou şi multe altele. Programul complet pe https://www.bucharestsciencefestival.ro/evenimente. (Cristina Ştefan)  

● Filmul lui Paul Negoescu, Povestea unui pierde-vară, e o comedie romantică, fresh și simpatică. Perfectă pentru o seară de toamnă la cinema. (Ana Maria Sandu) 

● ARCEN și BRD Groupe Société Générale deschid prima pietonală culturală din București. Sîmbătă și duminică, pe 6 și 7 octombrie, pe strada I.L. Caragiale se organizează Block Party în District 40. Timp de două zile consecutiv, mersul mașinilor va fi oprit, iar strada va deveni, pe rînd, spațiu expozițional, loc de întîlnire în mijlocul orașului, spațiu de lectură, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema. (Adina Popescu) 

● A treisprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’Est începe vineri, 28 septembrie, şi este dedicată animației experimentale și de avangardă. Retrospectiva, care conţine 60 de filme, de la pionieri ai genului la producții contemporane, ţine pînă pe 7 octombrie, iar filmele vor rula la Cinemateca Eforie, Cinema „Elvire Popesco“, Centrul CINETic, Point și Expirat. Găsiţi programul complet şi mai multe informaţii la www.animest.ro. (Marius Chivu) 

● Am ajuns în aceeaşi seară la Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu) şi Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude). Ambele filme sînt de văzut: am trecut de la povestea de dragoste şi imaginea edulcorată a Bucureştiului filmat evitînd toată mizeria străduţelor centrale la pelicula în care realitatea Holocaustului în România şi antisemitismul încă prezent te lovesc drept în faţă, brutal. Şi poate e mai bine aşa: în loc de festivaluri cu mici şi bere, de centenar, să ne confruntăm cu propria istorie. (Cristina Ştefan) 

● Ziua națională a Spaniei (12 octombrie) va fi sărbătorită pe scena Ateneului Român printr-un recital cameral extraordinar susținut de muzicienii Pablo Barragán (clarinet), Juan P. Floristán (pian) și Andrei Ioniță (violoncel). Evenimentul, desfășurat sub auspiciile Ambasadei Spaniei în România și ale Institutului „Cervantes“ din București, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, va avea loc marți, 9 octombrie, de la ora 19. În program: lucrări de Tiberiu Olah, Gaspar Cassadó, Belá Kovacs, Manuel de Falla, Brahms. O seară care anunță un regal muzical de excepție. (Ruxandra Mihăilă) 

● Dacă aveţi drum în afara oraşelor mari, ridicaţi privirea spre cer. Observatorul Astronomic vă ajută să recunoaşteţi constelaţii, planete şi alte corpuri cereşti. Intraţi pe http://www.astro-urseanu.ro/invata_cerul.html şi vînaţi stele. (Cristina Ştefan)

Foto: Silviu Gheţie

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.