Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Anim’Est, Bucharest Science Festival, Block Party
● Între 26-30 septembrie are loc Bucharest Science Festival. Vă aşteaptă dezbateri despre cum hrănim zece miliarde de oameni, Charles Darwin şi revoluţia gîndirii biologice, pseudoştiinţă, homeopatie, paleontologie la metrou şi multe altele. Programul complet pe https://www.bucharestsciencefestival.ro/evenimente. (Cristina Ştefan)
● Filmul lui Paul Negoescu, Povestea unui pierde-vară, e o comedie romantică, fresh și simpatică. Perfectă pentru o seară de toamnă la cinema. (Ana Maria Sandu)
● ARCEN și BRD Groupe Société Générale deschid prima pietonală culturală din București. Sîmbătă și duminică, pe 6 și 7 octombrie, pe strada I.L. Caragiale se organizează Block Party în District 40. Timp de două zile consecutiv, mersul mașinilor va fi oprit, iar strada va deveni, pe rînd, spațiu expozițional, loc de întîlnire în mijlocul orașului, spațiu de lectură, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema. (Adina Popescu)
● A treisprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’Est începe vineri, 28 septembrie, şi este dedicată animației experimentale și de avangardă. Retrospectiva, care conţine 60 de filme, de la pionieri ai genului la producții contemporane, ţine pînă pe 7 octombrie, iar filmele vor rula la Cinemateca Eforie, Cinema „Elvire Popesco“, Centrul CINETic, Point și Expirat. Găsiţi programul complet şi mai multe informaţii la www.animest.ro. (Marius Chivu)
● Am ajuns în aceeaşi seară la Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu) şi Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude). Ambele filme sînt de văzut: am trecut de la povestea de dragoste şi imaginea edulcorată a Bucureştiului filmat evitînd toată mizeria străduţelor centrale la pelicula în care realitatea Holocaustului în România şi antisemitismul încă prezent te lovesc drept în faţă, brutal. Şi poate e mai bine aşa: în loc de festivaluri cu mici şi bere, de centenar, să ne confruntăm cu propria istorie. (Cristina Ştefan)
● Ziua națională a Spaniei (12 octombrie) va fi sărbătorită pe scena Ateneului Român printr-un recital cameral extraordinar susținut de muzicienii Pablo Barragán (clarinet), Juan P. Floristán (pian) și Andrei Ioniță (violoncel). Evenimentul, desfășurat sub auspiciile Ambasadei Spaniei în România și ale Institutului „Cervantes“ din București, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, va avea loc marți, 9 octombrie, de la ora 19. În program: lucrări de Tiberiu Olah, Gaspar Cassadó, Belá Kovacs, Manuel de Falla, Brahms. O seară care anunță un regal muzical de excepție. (Ruxandra Mihăilă)
● Dacă aveţi drum în afara oraşelor mari, ridicaţi privirea spre cer. Observatorul Astronomic vă ajută să recunoaşteţi constelaţii, planete şi alte corpuri cereşti. Intraţi pe http://www.astro-urseanu.ro/invata_cerul.html şi vînaţi stele. (Cristina Ştefan)
Foto: Silviu Gheţie