Iepurele mizantrop, "Vă ţineţi de glume, domnule Feynman" și "Nymphomaniac"

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Să nu uităm să rîdem tovarăşi jpeg

● Am două chestiuni „tehnice“ despre clasificarea filmelor. Prima: gîndiţi-vă de două ori înainte de a da atenţie recomandărilor care împart filmele la TV pe „categorii de vîrstă“, cu permisiunile şi interdicţiile aferente. De exemplu, în ultimele zile ale anului trecut, pe un post TV s-a difuzat celebrul film Îngerul albastru, cu Marlene Dietrich, iar înaintea lui a apărut cartonul cu „interzis copiilor sub 12 ani“, în care se motiva că filmul „conţine scene de nuditate fără conotaţii sexuale“. Poftim?... Asta se găseşte de spus în 2014 despre „conotaţiile“ Marlenei Dietrich şi despre un asemenea film?... Şi a doua: nu luaţi în seamă deloc, dar deloc, „definirile“ sumare ale filmelor, care le reduc forţat la cîteva categorii (dramă, comedie, comedie romantică, thriller şi alte cîteva). O sumedenie de filme nu „încap“ în categoriile astea chioare. Eventual, citiţi „How Netflix Reverse Engineered Hollywood“, un excelent articol scris de Alexis C. Madrigal (senior editor la The Atlantic), în care se brodează în jurul celor 76.897 de feluri diferite de a categoriza filmele generate de Netflix. La care autorul adaugă propriul experiment de rafinare a categoriilor. (Mircea Vasilescu)

● D.H. Lawrence, Amantul Doamnei Chatterley, în traducerea Antoanetei Ralian. Recitită după vreo... 20 de ani, cartea mi se pare în continuare unul dintre cele mai interesant scrise romane de dragoste, dintre cele care... rămîn. În ciuda – sau tocmai din cauza – scandalurilor stîrnite în epocă. (Iaromira Popovici)

● Nymphomaniac al lui Lars von Trier e, probabil, unul dintre cele mai discutate şi mai aşteptate filme ale anului. S-a scris deja mult despre el, unii au vorbit despre o epopee şocantă a sexualităţii, alţii îl consideră trist şi de o frumuseţe bergmaniană, sau au făcut referiri la romanele lui Sade. O să-l putem vedea în curînd, prima parte a filmului rulează de pe 17 ianuarie, în cinematografele noastre. Nymphomaniac. Volumul 2 e programat pentru 7 februarie. (Ana Maria Sandu)

● Editura Humanitas Multimedia lansează marţi, 14 ianuarie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, Breaking the news – Iepurele mizantrop. Mic atlas de realităţi de Mădălina Răileanu şi Adrian Răileanu. Cine este Iepurele Mizantrop? Un personaj fictiv care prezintă din 2011 actualităţi globale pe Facebook într-un stil umoristic şi puţin cinic. De la Mihai Răzvan Ungureanu la Obama, de la Owen Wilson şi Dan Puric pînă la Salman Rushdie – nimeni n-a scăpat de mustăţile ascuţite şi de comentariile Iepurelui. (Adina Popescu)

● Pentru cei iniţiaţi, doar aduc aminte că duminică începe turneul Masters de la Londra, la snooker. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, e de ştiut că la acest turneu participă primii 15 jucători din clasamentul oficial, plus campionul mondial Ronnie O’Sullivan, care anul acesta nu se mai află printre primii 15. Mult admiratul Ronnie a căzut pe locul al 24-lea, pentru că, aşa cum îl ştim, nu se mai omoară cu firea să cîştige cu orice preţ turnee şi să adune puncte. Se concentrează numai la turneele esenţiale, dacă nu cumva doar la campionatul mondial. Rămîne de văzut cum va trata acest Masters, cît de important este pentru el un asemenea turneu, pe care ceilalţi jucători ar da orice să-l cîştige. (Andrei Manolescu)

● Din seria de audiobook-uri „Lecturi pe întuneric“ editate de Casa Radio, recomand box-ul cu patru CD-uri pe care actorul Sandu Sticlaru citeşte integral Amintiri din copilărie de Ion Creangă. În booklet, scriitorul Cristian Teodorescu povesteşte o întîmplare foarte amuzantă. Vă spun doar că are legătură cu Medgidia. (Marius Chivu)

● Vă ţineţi de glume, domnule Feynman este (auto)biografia excepţională a unui savant de excepţie. Dacă cineva ar scrie, axiomatic, că fizicienii nu au umor, Richard P. Feynman îl poate contrazice. Cartea a apărut la Editura Humanitas. (Matei Martin)

● Pînă pe 27 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă este deschisă expoziţia „Epoca Biedermeier în Ţările Române (1815-1859)“. Printre exponate, bijuterii, miniaturi, textile şi obiecte de mobilier. (Stela Giurgeanu)

● Parcarea de la Aeroportul „Henri Coandă“, despre care am scris de multe multe ori, continuă să fie o mare problemă. Ultima oară cînd am trecut pe acolo, nu se mai deschideau barierele la intrare. Maşinile se înşirau într-o coadă interminabilă iar şoferii înjurau că pierd avionul. Un scandal infernal. Unii încercau să-şi lase automobilele cîteva minute în faţa intrării aeroportului, cu luminile de avarie pornite, pînă ce-şi conduceau rudele sau prietenii la ghişeele pentru check-in. Imediat însă, lîngă maşini îşi făceau apariţia controlori, poliţişti sau chiar trupe antitero, să-i întrebe de ce nu degajează mai repede locul. Mie mi se pare cît se poate de limpede că, pînă una-alta, în afară de vestiţii taximetrişti, adevăraţii terorişti ai aeroportului de la Otopeni sînt cei care administrează parcările. Pare că pe ei nu-i ia nimeni niciodată la întrebări. (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
De ce Rusiei îi priește războiul din Ucraina
Pe 12 iunie, Rusia sărbătorește Ziua Independenței. Comemorarea a fost introdusă de președintele Boris Elțîn în 1992, prilejuind o ridicare colectivă din umeri: Față de cine și-a declarat Rusia independența?”, se întrebau oamenii, scrie pentru „The Atlantic” istoricul și scriitoarea Anastasia Edel.
image
Super-alimente antiinflamatorii și sănătoase pentru creier. Pot preveni riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer
Creierul este centrul de comandă al organismului nostru și are nevoie de o „aprovizionare constantă cu nutrienți pentru a funcționa în mod optim”. Alimentele pe care le consumăm joacă un rol crucial în îmbunătățirea funcției cognitive și în reducerea riscului de boli neurodegenerative, spun medicii.
image
„Secretul” transmis de actorul Bob Rădulescu elevilor clujeni. Discursul pe care orice tânăr trebuie să-l asculte
Discursul emoționant al actorului Bob Rădulescu ținut în fața elevilor unui liceu unitarian din Cluj-Napoca a ajuns viral pe rețelele sociale. El le-a vorbit despre lucrurile de care va depinde viața lor peste 20 de ani

HIstoria.ro

image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.