„Haina îl face pe om“, „Foc palid“, Tori Amos, Billy Idol şi Bob Dylan

Publicat în Dilema Veche nr. 540 din 19-25 iunie 2014
„Haina îl face pe om“, „Foc palid“, Tori Amos, Billy Idol şi Bob Dylan jpeg

● O carte pentru oricine vrea să înţeleagă mai bine pe ce lume trăim: Mossad. Istoria sîngeroasă a spionajului israelian. (Editura Litera, 2014). Autorii Michael Bar-Zohar şi Nissim Mishal s-au documentat minuţios şi, de cele mai multe ori, direct de la surse. Cartea nu este însă scrisă într-un stil arid documentar, ci e concepută ca o serie de poveşti de spionaj, cu personaje reale, care te ţin cu sufletul la gură. (Andrei Manolescu)  

● M. Duţescu, Franceza, un avantaj (Editura Pandora M, colecţia „Cercul poeţilor apăruţi“). O carte inspirată de universul companiilor şi al birourilor aseptice; o carte despre micile strategii de supravieţuire în această lume superficială şi crudă. (Matei Martin)

● 22 Jump street, o comedie stupidă, dar care (ştiu, din nefericire pentru mine) m-a făcut să rîd cel mai zgomotos după mult timp. Cu frumosul şi musculosul Channing Tatum. Şi cu dialoguri posibile, în stupiditatea lor. (Iaromira Popovici)

● Vineri, 20 iunie, la ora 19, puteţi asculta la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, Leningrad – Simfonia a VII-a în do major a lui Dmitri Şostakovici, cîntată pentru prima oară la Leningrad, pe 9 august 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în plin asediu al oraşului, la cinci luni după premiera absolută din Kuibîşev. (Matei Pleşu)

● Institutul Polonez, Goethe-Institut şi Green Hours vă propun vineri, în Noaptea Institutelor, Waclaw Zimpel Quartet, în grădina de la Green. Este vorba despre un grup polono-german de jazz contemporan, care va prezenta publicului de la noi reinterpretări ale muzicii celebrului compozitor şi pianist clasic polonez, Andrzej Panufnik, precum şi piese originale. Vor fi două seturi (cu pauză), intrarea – liberă. (Adina Popescu)

● Pînă pe 24 august, la Muzeul Naţional de Istorie a României, puteţi vizita expoziţia „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară“ – o incursiune în istoria vestimentară a spaţiului românesc, secolele XV-XX. Veşminte, costume, uniforme, accesorii, nobilime, cler, negustori, doamne şi domni de odinioară. (Stela Giurgeanu)

● Pentru filologi, dar şi pentru iubitorii de limbă română şi cei interesaţi de viaţa cuvintelor, reeditarea Dicţionarului Scriban, în ediţie anastatică, este mai mult decît bine venită, chiar necesară. „Un Şăineanu ameliorat, adică un dicţionar cu o ortografie consecventă şi care să redeie exact vorba cum se pronunţă, cu accente, cu definiţiuni precise, cu exemple, cînd e nevoie, şi cu etimologii date pe scurt“ – astfel defineşte Augustin Scriban, în 1907, opusul care, deşi apărut după dicţionarul lui Tiktin şi cel al lui Candrea, îşi păstrează originalitatea, depăşind, uneori, în bogăţia surselor şi acribia informaţiei, susţinută prin sistemul de sinonime parţiale, analogii şi asociaţii, chiar Dicţionarul Academiei (cf. Iorgu Iordan). Dacă ţinem seamă şi de „destinul“ fracturat al volumului în anii comunismului, cînd a fost interzis din cauza poeziei „Straja Nistrului“ şi a hărţii României Mari, incluse în ediţia princeps din 1939, putem evalua recenta apariţie de la Editura Saeculum I.O. ca o adevărată restitutio in integrum. (Ruxandra Mihăilă)

● A apărut de curînd, în seria de autor Vladimir Nabokov a Editurii Polirom, Foc palid (2014, traducere şi note de Veronica D. Niculescu). Publicat în 1962, acest text straniu şi fermecător e deopotrivă poem şi roman cu intrigă poliţistă. Un cîntec de sirenă de un rafinament greu de imaginat. Şi de suportat pentru orice scriitor. (Ana Maria Sandu)

● O lună plină de concerte, care mai de care: Tori Amos, 19 iunie, la Arenele Romane;  Bob Dylan, 25 iunie, la Sala Palatului şi Billy Idol, 29 iunie, tot la Arenele Romane. Ideal ar fi să nu ratăm nici unul, să facem un fel de cură. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Aristide Blank (dreapta), finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Bancherul care a adus România în pragul prăbușirii în perioada interbelică. A fost prieten cu Carol al II-lea
Aristide Blank a fost una dintre cele mai controversate figuri ale României interbelice, bancher, influent om de afaceri, apropiat al regelui Carol al II-lea și personaj central în numeroase scandaluri de corupție și trafic de influență. A condus banca Marmorosch Blank, al cărei faliment răsunător î
Titan, luna lui Saturn foto X jpeg
Descoperire spectaculoasă. Titan, luna lui Saturn, are un climat asemănător cu cel al Pământului
Telescopul spațial James Webb a confirmat că Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, are un ciclu climatic similar cu cel al Pământului, cu nori care pot aduce ploaie pe suprafața sa.
arme ipj dambovita png
Polițiștii din Dâmbovița au confiscat arme cu potenţial letal, o arbaletă şi 11 cutii cu proiectile metalice în urma a 16 percheziții
Polițiștii din Dâmbobița au efectuat 16 percheziţii în mai multe localităţi din judeţ, la persoane bănuite de contrabandă calificată şi de deţinere ilegală de arme şi muniţie.
BeFunky collage (87) jpg
Ștefan Bănică Junior, dărâmat de durere. Ce a transmis artistul după moartea fostei sale colege din filmul „Liceenii”
Ștefan Bănică Jr. a transmis un mesaj emoționant după moartea actriței Cristina Deleanu, fosta sa colegă de platou în filmul „Liceeni”. Într-o postare pe rețelele sociale, artistul a scris câteva cuvinte care au atras atenția fanilor.
Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
Orașul din România care își devansează rivalii economici, Cluj și București, dar unde locuințele sunt încă ieftine
Pentru cei care nu preferă marile orașe precum Bucureștiul sau Cluj-Napoca, există un oraș care se profilează drept unul dintre cele mai avantajoase din România, mai ales în ceea ce privește raportul dintre venituri și costurile de trai.
oameni fara adapost in aeroportul din Madrid foto X jpeg
Drogații și persoanele fără adăpost au pus stăpânire pe cel mai mare aeroport din Spania. Pericol pentru turiști
Terminalele aeroportului Madrid-Barajas, cel mai mare din Spania, au devenit adăpost pentru sute de persoane fără locuință, generând îngrijorare din partea autorităților și turiștilor.
laurence olivier captura video jpg
Viața și cariera unuia dintre cei mai emblematici actori ai secolului XX: „Probabil că aș fi înnebunit, dacă nu aș fi avut această meserie”
Laurence Olivier (1907–1989) putea rosti replicile lui William Shakespeare cu atâta naturalețe, încât păreau gândurile lui proprii, după cum spunea dramaturgul englez Charles Bennett. Criticul de film Pauline Kael îl considera „cel mai spiritual actor” din istoria cinematografiei. Mulți îl văd drept
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Alegeri prezidențiale 2025, turul II. Greșelile care ne pot anula votul
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează care sunt greșelile care pot duce la anularea votului, explicând cum trebuie aplicată corect ștampila și ce activități ar trebui evitate.
vladimir putin foto x jpeg
Putin a simplificat obținerea cetățeniei ruse pentru cetățenii a două regiuni separatiste: nu mai trebuie să cunoască limba rusă
Președintele Vladimir Putin a semnat sâmbătă, 17 mai, un decret prin care a simplificat accesul la cetăţenia rusă pentru locuitorii celor două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.