Firma, Poezii Alese, Arbori bătrîni, Astrofizica pentru grăbiţi, Drumul spre casă
● Pînă pe 13 ianuarie 2019, o călătorie în lumea „Arborilor bătrîni“, expoziție complexă și fascinantă deschisă de artistul Florin Ghenadie la Muzeul Țăranului Român, cu un dublu beneficiu: fotografia ca artă și povestea „vîrstelor“ pe care fiecare exemplar luat în obiectiv e gata să ți-o împărtășească, precum și lecția deschisă pe care această inedită modalitate narativă ne-o predă – aceea de a înțelege că natura se cuvine iubită în tot ce are ea mai ascuns, neștiut, prețuit sau uitat de oameni. (Ruxandra Mihăilă)
● Căutați albumul celor de la Firma, Poezii Alese. Vol. I, să vedeți cum sună. Un proiect discografic cu nouă piese compuse de Daniel „Rocca“ Stoicea pe versurile poeţilor români, clasici şi contemporani – Nina Cassian, Elena Vlădăreanu, Ana Blandiana, Svetlana Cârstean, George Bacovia, Adela Greceanu, Leonid Dimov, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu. (Ana Maria Sandu)
● Miliarde și miliarde e ultima carte scrisă de cunoscutul savant și popularizator de știință Carl Sagan, în 1996. A fost tradusă în românește și publicată în 2018 la Editura Herald. Volumul pare a fi o colecție de articole, eseuri și conferințe. E vorba de o minte strălucită care cercetează probleme științifice și filozofice universale, dar și actuale. Printre rînduri se întrevede însă un fel de idealism (de stînga), parcă prea transparent și partizan pentru așa o reputație științifică. (Andrei Manolescu)
● Pentru Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, acest ministru-oxyMORON care nu crede în evoluţionism (ca şi cum ştiinţa ar fi vreo dogmă care trebuie crezută, şi nu cercetată), cărţile pe care urmează să vi le recomand sînt prea dificile, dar veţi găsi în ele nu doar adevăr, ci şi o frumuseţe în faţa căreia mintea se va aprinde: Carl Sagan, Miliarde şi miliarde (Editura Herald), Neil deGrasse Tyson, Astrofizica pentru grăbiţi şi Moartea într-o gaură neagră şi alte dileme cosmice (ambele Editura Trei) plus David Christian, Povestea originilor. O istorie mare a tuturor lucrurilor şi Peter Godfrey-Smith, Celelalte minţi. Evoluţia vieţii inteligente (ambele Editura Publica). (Marius Chivu)
● În vremea sărbătorilor, cea mai utilă recomandare vizează direct intervalul orar în care, inevitabil, aceeași televiziune transmite pentru a enșpea oară Home alone. Așadar, cînd rulează Home alone la televizor, recomand ceva nou: un CD cu colinde cîntate de Ștefan Hrușcă. Ouch! (Sever Voinescu)
● De Crăciun, puteți să faceți cunoștință cu adorabilul și prietenosul Cîrtițel, un personaj iubit de copiii din toată lumea, creat acum mai bine de 60 de ani. Filmul de animație Cîrtițel și pantalonașii a cîștigat în 1957 un Leu de Argint la Festivalul de Film de la Veneția, iar în 2011, un Cîrtițel de pluș i-a însoțit pe astronauții de la NASA în ultima navetă spațială Endeavour. Cîrtițel și pantalonașii de Zdenek Miler și Eduard Petiska tocmai a apărut la Editura Arthur, în traducerea Petrei Dobruská. (Adina Popescu)
● Citiți despre sclavie și supremația omului alb, în povestea unei familii, întinsă pe opt generații: Drumul spre casă, de Yaa Gyasi (Editura Litera, traducere de Irina-Marina Borțoi). (Cristina Ștefan)