Festivalul Naţional de Teatru, „Tunelul“, filmediadox.com

22 octombrie 2014
Festivalul Naţional de Teatru, „Tunelul“, filmediadox com jpeg

● Mergeţi la Les Films de Cannes à Bucarest (24-30 octombrie 2014), festivalul care adună la noi în oraş filmele văzute şi premiate la Cannes-ul de anul ăsta. Programul e aici: http://www.filmedefestival.ro/2014/program-2, vă dorim vizionare plăcută. (Luiza Vasiliu)

● Începînd cu 24 octombrie, în Bucureşti, Festivalul Naţional de Teatru: zece zile de spectacole şi evenimente culturale de neratat! (Stela Giurgeanu)

● La Teatrul Excelsior din Bucureşti se joacă Kiki şi Bozo, de Andreea Vălean, în regia lui Peter Kerek. E prima întîlnire – şi e foarte reuşită! – a acestei scriitoare cu teatrul pentru copii. (Matei Martin)

● Evident că nu trebuie scăpate meciurile de tenis de la Turneul Campioanelor, care, anul acesta, se desfăşoară la Singapore. Simona Halep e în premieră la acest turneu şi e a treia româncă din istorie care participă la competiţie, după Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea. Trebuie, poate, să amintesc că la respectivul turneu, tradiţional, nu participă decît primele opt jucătoare din lume. Aşadar, crème de la crème. (Andrei Manolescu)

● Am recitit Tunelul lui Sábato (ediţia Humanitas, 2002, traducere de Darie Novăceanu). Îmi aminteam de cartea asta mai degrabă ca de o stare. Am regăsit-o, peste ani, la fel de învăluitoare. Cei doi protagonişti, Juan Pablo Castel şi Maria, par mai degrabă nişte somnambuli. Dragostea lor e obsesie şi chin. Dureroasă şi nepămînteană: „Şi atunci, în timp ce eu îmi străbăteam coridorul fără sfîrşit, ea îşi trăia, afară, viaţa ei firească, agitată, ca toţi aceia care nu trăiesc în tunele; această viaţă curioasă şi absurdă în care există baluri, petreceri, veselie şi frivolitate.“ (Ana Maria Sandu)

● Academia de Film, Cross-Media şi Dezvoltare Socio-Vizuală – o şcoală de antropologie şi film. În cadrul ei, profesorul Vintilă Mihăilescu şi regizorul Ionuţ Piţurescu te învaţă cum să faci primul tău documentar. Înscrierile pentru sesiunea din noiembrie – decembrie – pe filmediadox.com. (Iaromira Popovici)

● Un nou volum din seria de autor dedicată lui Jorge Louis Borges: Borges la 80 de ani. Cărţile şi noaptea, traducere de Ariadna Ponta şi Tudora Şandru-Mehedinţi, Editura Polirom. Prima parte conţine minunatele conversaţii cu Borges, stîrnit de întrebările unor Willis Barnstone, Alastair Reid şi Dick Cavett. Partea a doua conţine cîteva dintre strălucitele sale eseuri despre cărţi, poezie, orbire, cabala, budism ş.a. Un regal! (Marius Chivu)

● Dacă n-aveţi unde să faceţi fotografii sîmbătă, pentru că nimic din jur nu vă mai inspiră, daţi o fugă pînă la Casa Comana, la week-end-ul de toamnă al fotografilor, un eveniment atît pentru profesionişti, cît şi pentru amatori. Veţi fotografia costume tradiţionale şi istorice, personaje îmbrăcate în costume populare, cai şi caleşti pe noul hipodrom, peisaje, apusul pe Dealul Dragonului. Intrarea este liberă. (Adina Popescu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.