Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, Academia politică de la Aiud, Observator cultural, O Stea în Galeria Teatrului Bulandra

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, Academia politică de la Aiud, Observator cultural, O Stea în Galeria Teatrului Bulandra jpeg

 Dacă vi se face dor să recitiți articolele de istorie a ideilor scrise de profesorul Alexandru Ofrim în Dilema veche și în Dilemateca, în perioada 2005-2019, avem o veste bună: le puteți găsi reunite în consistentul volum Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, apărut recent la Editura Humanitas. (Matei Pleșu)

 Acum, că pandemia închide şcoli, teatre, ţări şi aeroporturi, vă recomand trei cărţi de călătorie (la limita antropologiei şi etnologiei), toate remarcabile, din trei zone diferite ale planetei: Expediţiile Zoo Quest de sir David Attenborough – explorările din America de Sud din tinereţea faimosului naturalist (Editura Publica), Aventura arctică de Peter Freuchen – prima descindere umană în Groenlanda (Editura ART) şi Sahara. O poveste adevărată despre supravieţuire de Dean King – naufragiul unor marinari americani pe coasta africană în 1815 (Editura Corint). (Marius Chivu)

 O nouă apariție editorială la Polirom: Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor ’80, de Borbély Ernö, ediţie îngrijită de Dalia Báthory și Andreea Cîrstea. Volumul, publicat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, este rezultatul celei mai ample campanii de culegere de interviuri cu foşti deţinuţi politici din România anilor ’80, iniţiată de Borbély Ernö, el însuşi încarcerat la Aiud în aceeaşi perioadă. Mărturiile reunite aici sînt însoţite de o analiză a contextului care a făcut posibilă detenţia politică, astfel încît cititorul să înţeleagă pe deplin evenimentele relatate. Un volum necesar, care constituie o sursă documentară importantă pentru clarificarea unei părţi a istoriei recente. (Anda Docea)

 Revista Observator cultural tocmai a împlinit 20 de ani. La Editura Casa de pariuri literare a apărut o antologie de texte care ilustrează această istorie cu articole și interviuri publicate de-a lungul celor două decenii în gazetă: Spiritul critic în acțiune. Observator cultural 4x4. E și o scurtă istorie a vieții culturale recente, cu vîrfurile ei, cu marile performanțe și micile războaie. (Matei Martin)

 „Mai am o îndoială. Poate că e mai mult o temere: oamenii nu mai sînt apţi de iubire. Iar fără iubire nu se face nimic pe lumea asta. Totul trebuie iubit: oamenii, meseria, dreptatea, soarele, marea, piatra, pomul, locul în care trăieşti, totul. Poate nu mai avem timp de iubire? Anticii, iubind, gîndeau şi construiau pentru eternitate. Noi trăim prea mult pentru azi şi prea puţin pentru mîine.“ – Gina Patrichi. „O Stea în Galeria Teatrului Bulandra“ – expoziția deschisă în Sala „Liviu Ciulei“, marcînd cea de-a 84-a aniversare a artistei, este o invitație și o provocare în a descifra măsura timpului „de aur“. Fotografiile, cele mai multe inedite, au fost dăruite iubitorilor de teatru-artă  prin bunăvoința Oanei Anagnoste, fiica actriței, și a UNITER-ului. Expoziția rămîne o permanență a Mărțișorului din acest an: Gina Patrichi (8 martie 1936 – 18 martie 1994), fragment de biografie în imagini. (Ruxandra Mihăilă)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

leonardo dicaprio profimedia jpg
Leonardo DiCaprio nu vrea să-și accepte vârsta! Și-a vopsit firele albe ca să pară mai tânăr
Leonardo DiCaprio (50 de ani) pare să nu își accepte vârsta și face tot posibilul să pară mai tânăr. Actorul a apărut marți la CinemaCon 2025, în Las Vegas, cu un look proaspăt, dar vizibil artificial. Părul său recent vopsit și barba retușată i-au trădat eforturile de a ascunde firele albe.
Conferinta de presa sustinuta de primarul capitalei, Nicusor Dan, la sediul PMB, in Bucuresti, 31 ianuarie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Care sunt condițiile pe care le pune Nicușor Dan ca să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat că este dispus să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a pus două condiții care au legătură cu alți candidați și cu estimările făcute de sondaje.
Afișul expoziției  „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”
Vernisajul expoziției „Tattarescu și școala Tattarescu”
Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu (1820-1894), Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care va avea loc miercuri, 9 aprilie.
fabrica auto roboti semiconductori
Producătorii auto din Slovacia vor fi cei mai afectați de tarifele comerciale impuse de Trump
Producătorii auto din Slovacia, supranumită și „Detroitul Europei”, ar putea fi cei mai afectați de tarifele comerciale ce urmează să fie anunțate de președintele Donald Trump miercuri, 2 aprilie.
Imaginea Coifului de la Coțofenești, în Fototeca Institutului de Studii Social-Politice (© Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Noi săpături arheologice în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești
Arheologii din Prahova vor efectua noi săpături în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în această zonă ar exista o cetate getică.
image png
POLITICO: Zilele lui Elon Musk la Casa Albă sunt numărate
Preşedintele Donald Trump a comunicat cercului său restrâns, inclusiv membrilor cabinetului său, că Elon Musk se va retrage în următoarele săptămâni din rolul său actual de partener de guvernare, de animator omniprezent şi de om care mânuieşte securea reducerilor bugetare la Washington.
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Un medic spune cum te poate îmbolnăvi mașina de spălat. Mulți fac această greșeală!
Mașina de spălat este indispensabilă în orice locuință, dar dacă nu este folosită corect, ar putea să ne afecteze sănătatea. Un medic a spus că un obicei greșit în folosirea acesteia ne-ar putea îmbolnăvi!
foto facebook alexandru muraru png
Șeful Comisiei SIE avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei
Alexandru Muraru avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei, „fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență”.
bombardier strategic rus Tu 22M3 Foto X jpg
Un bombardier strategic rusesc s-a prăbușit în Siberia. O persoană a murit după ce s-a catapultat
Un bombardier strategic rus Tu-22M3 s-a prăbușit miercuri, 2 aprilie, în regiunea Irkutsk din sud-estul Siberiei din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat guvernatorul local Igor Kobzev.