Expoziția „Women Power in Art“, Superscrieri, Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste
● Am descoperit pe TV5 o emisiune intitulată Les plus beaux treks de France. Un fel de documentar în care sînt filmate călătorii prin munții francezi: trasee spectaculoase, pei-saje incredibile. Poate fi benefică pentru clătirea ochilor sau pentru un somn cu vise frumoase (dacă nu apar și prăpăstii care pot da vertij sau tresăriri în somn). Există și emisiuni frumoase în timpul cărora nu e nimic rău să adormi în fotoliu. (Andrei Manolescu)
● Juriul Superscrieri a citit, a dezbătut și a ales 38 de texte jurnalistice foarte bune. Pînă pe 10 martie puteți vota preferatul vostru pe pagina Fundației Friends for Friends, în competiția pentru Premiul Publicului. Detalii aici. (Cristina Ștefan)
● Miercuri, 27 februarie, ora 19, la Sala Radio, violonistul Liviu Prunaru se va afla într-o dublă ipostază: de solist și dirijor. Alături de acesta se vor afla, pe scenă, într-un concert excelent, pianista Lorena Țecu și Orchestra de Cameră Radio. (Redacția)
● Expoziţia „Women Power in Art“, care include lucrări de artă de la peste o sută de artiste, structurată pe mai multe nuclee: arta femeilor din perioada interbelică, arta femeilor în comunism, perioada post-1989, plus o instalaţie video interactivă, poate fi vizitată între 21 februarie – 9 iunie (curator: Cosmin Năsui) la Castelul Cantacuzino din Buşteni. De asemenea, la Editura PostModernism Museum a apărut şi volumul al doilea al studiului colectiv Centenarul femeilor din arta românească, ce cuprinde 31 de profiluri de artiste însoţite de indexul a peste două mii de nume – o resursă bibliografică inaccesibilă pînă acum. (Marius Chivu)
● Expoziția de fotografie „Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste“, organizată cu prilejul împlinirii a 1888 de ani de atestare documentară. Silviu Bocaniciu (fotograful amator împătimit de locuri și oameni) a imortalizat pe peliculă, începînd cu anul 1916, ipostaze ine-dite din viața localității din Apuseni, de care se leagă însuși destinul familiei sale. Expoziția este realizată de Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie), prin bunăvoința fiilor autorului – Silviu Bocaniciu jr. și Georgeta Oprea (Bocaniciu). Deschisă în Sala „Acvariu“ de la Muzeul Țăranului Român pînă pe 24 februarie. (Ruxandra Mihăilă)
● La excelenta editură Doxologia, o nouă carte de Jean-Claude Larchet. Viața liturgică se intitulează acest volum care explică semnificațiile fiecărui episod al sfintei liturghii. Eminentul patrolog francez lămurește pentru credincios sensurile puternice ale gesturilor, ritualurilor și rugăciunilor care alcătuiesc liturghia, rostul obiectelor și semnificațiile spațiilor în care aceasta se desfășoară. Cu limpezime de cristal, Larchet îi ajută pe credincioși să înțeleagă ritualul liturgic, ceea ce este extrem de util pentru a se putea împlini rostul lui profund: pregustarea vieții de apoi, din împărăția lui Dumnezeu. Viața liturgică este o carte care arată clar cum Dumnezeu îți iese în întîmpinare cînd îl cauți. (Sever Voinescu)