Eurozine, Teleleu, Dan Bota

29 ianuarie 2015
Eurozine, Teleleu, Dan Bota jpeg

● Nu uitaţi să vizitaţi, din cînd în cînd, site-ul Eurozine – reţeaua revistelor culturale europene. Găsiţi întotdeauna ceva interesant şi aveţi ocazia să ieşiţi un pic din „dezbaterile“ provinciale de prin presa autohtonă. De exemplu, a apărut de curînd pe

un articol despre Magna Carta, semnată în 2015 şi considerată de autorul articolului, John Crace, un „simbol al libertăţii“. Şi a mai apărut o scrisoare deschisă adresată de istoricul Stephen Velychenko regizorului Oliver Stone, care l-a intervievat recent pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a ajuns la concluzia că Maidanul a fost „organizat“ de CIA. (Mircea Vasilescu) 

● Primele pagini din

, în care Dostoievski îşi introduce în scenă personajul, pe Stepan Trofimovici, sînt pur şi simplu un spectacol. De fiecare dată cînd mă întorc la ele, îmi vine să zic doar atît: artă şi meserie. Suceşte şi răsuceşte firele şi scoate din pălărie un tip cu o mie de feţe. Ce urmează apoi, în cele aproape 900 de pagini, e spectacolul uman cel mai nuanţat şi mai pur. (Ana Maria Sandu) 

de Baudelaire, în traducerea lui Octavian Soviany (volum apărut la Casa de editură Max Blecher). Se simte la fiecare virgulă că traducerea e o formă de afirmare a admiraţiei. (Matei Martin)

● Nu ştiu dacă şi-a propus asta, însă Editura Univers, prin noile traduceri din mai vechile colecţii „

“ (Lydia Davis,

traducere de Veronica D. Niculescu; şi Clarice Lispector,

traducere de Dan Munteanu Colán) şi „

“ (Christa Wolf,

, traducere de Iulia Dondorici) sau în seria de autor dedicată lui

, traducere de Carmen Scarlet), oferă în acest moment o selecţie foarte bună (şi inedită) din prozatoarele contemporane. (Marius Chivu)

● Turiştii străini (printre care mulţi români) care mergeau în număr mare să schieze la Ischgl, în Austria, se întrebau mereu de ce, cînd treceau întîmplător dincolo de graniţă, la cabanele elveţiene, găseau aceleaşi macaroane ca în Austria, mai scumpe cu vreo 20%. Elveţia era de pe atunci (şi dintotdeauna) o destinaţie turistică doar pentru cei cu mulţi bani. În urma cunoscutelor manevre financiar-bancare, ţara cantoanelor a devenit, evident, şi mai puţin recomandabilă. E de sperat ca, după recentele alegeri, Grecia, o altă ţară tradiţional turistică, să nu devină la rîndul ei o destinaţie problematică pentru vacanţele de vară şi să ne oblige să micşorăm aria recomadărilor de călătorie pe care le facem, uneori, în rubrica de faţă. (Andrei Manolescu)

● Ştiu că au mai spus-o şi alţii, însă o spun şi eu: citiţi reportajele Elenei Stancu şi ale lui Cosmin Bumbuţ de pe teleleu.eu. Pe lîngă faptul că sînt excelent documentate (un research adevărat, organizat şi în timp, cu reveniri asupra subiectului, ceea ce arareori se întîmplă în presa de la noi, de multe ori, e adevărat, nu din neglijenţa jurnaliştilor, ci din lipsa unui buget pentru aşa ceva), poveştile sînt uluitoare, complexe şi complete, în acelaşi timp. După ce am citit „Fără antecedente penale“, m-am simţit ca şi cum aş fi văzut un film excelent, cu accente de thriller. Iar „Free camping pe malul Mării Egee“ îţi face poftă să laşi totul baltă şi să pleci pur şi simplu prin lume. (Adina Popescu)  

● „Dacă, din punct de vedere formal, Dan Bota este un analist voluptuos al realului, o conştiinţă fascinată şi sedusă de spectacolul enorm al culorii, un hedonist, pînă la urmă, care celebrează frumuseţea creaţiei pe măsură ce o descoperă şi o ia în posesie, din punct de vedere al angajării morale şi al filozofiei implicite, chipul artistului ia o altă înfăţişare. Pictura devine o formă necruţătoare de luptă, ea se naşte dintr-o evidentă spaimă de vid, exuberanţa devine simptomul unei mari angoase în faţa încremenirii şi a morţii, iar pata de culoare se transformă într-un vehicul al vieţii care tinde să se manifesteze exploziv, ca singură alternativă la neant. Pictînd pînze mari, suprafeţe care se substituie realului însuşi, Dan Bota încearcă o reproiectare a lumii, o reconfigurare a acesteia printr-un scenariu aproape mistic – adică prin mîntuirea imaginii brute şi prin transsubstanţierea culorii.“ Este invitaţia pe care criticul de artă Pavel Şuşară o adresează tuturor acelora care vor să se refugieze, chiar şi temporar, din lumea isterică a cotidianului supertehnologizat, într-un univers construit după legile inefabilului, în care fascinaţia romantică şi visul par să-şi adjudece supremaţia. Expoziţia „Dan Bota – Pictura un vis întrupat“ este deschisă la Muzeul Ţăranului Român, în Sălile „Tancred Bănăţeanu“ şi Acvariu, pînă pe 15 februarie. (Ruxandra Mihăilă) 

● Vineri, 30 ianuarie, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, de la ora 20, premiera piesei

de Radu Popescu. (Stela Giurgeanu) 

● Sîmbătă, 31 ianuarie, de la ora 17, la Librăria Humanitas Cişmigiu se lansează cartea lui Tetelu, cel mai ireverent comentator din ultimii ani al realităţilor şi irealităţilor româneşti. Vor vorbi despre Tetelu: Dragoş Muşat, Alexandru Hâncu, Cristian Neagoe şi Radu Paraschivescu. (Luiza Vasiliu) 

, comedia lui David Koepp (2015), tipic englezească, cu Johnny Depp şi Gwyneth Paltrow, care par să se distreze de-adevăratelea jucînd, unde te poţi trezi murind de rîs, chiar şi la unele poante fizice, şi, ai spune, răsuflate... (Iaromira Popovici)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

13 răniți în urma unui atac cu un cuțit în Hamburg. O femeie a fost arestată
Un atac violent a avut loc vineri seară, în Gara Centrală din Hamburg, soldat cu rănirea a cel puțin 13 persoane.
Atac cu cuțitul la gara centrală din Hamburg FOTO EPA EFE jpg
Cine este femeia suspectă de atacul cu cuțitul la Gara Centrală din Hamburg. Patru persoane, în stare critică
Cel puțin 18 persoane au fost rănite după ce o femeie în vârstă de 39 de ani a înjunghiat la întâmplare pasageri care așteptau trenul pe un peron aglomerat al Gării Centrale din Hamburg, relatează presa germană.
Cristian Diaconescu. FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională: În niciun context, Bolojan nu a declarat că România trimite militari în Ucraina
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu susține că în niciun context, oficial sau neoficial, Ilie Bolojan nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina.
George Simion FOTO Reuters
George Simion își varsă năduful pe Emmanuel Macron. „Adevăratul câştigător al alegerilor din România"
Liderul AUR, George Simion, a lansat un atac la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, pe rețeaua X, în care în numește „adevăratul câștigător al alegerilor din România”.
nicusor dan fb jpg
Nicuşor Dan, la Congresul Studenților din România: „Avem un deficit de implicare civică și politică a tinerilor. Vă invit!”
Nicuşor Dan i-a invitat duminică pe studenţi să se implice mai mult în viaţa civică şi politică, amintindu-le că sunt la vârsta când pot schimba lumea.
mazare istock jpg
Greșeala pe care mulți oameni o fac atunci când gătesc mazăre congelată. Sigur nici tu nu știai asta
Produsele congelate ne ușurează multora dintre noi munca în bucătărie. Acestea se găsesc mereu, în orice magazin, iar de cele mai multe ori, legumele congelate sunt deja tăiate și curățate, așa că putem să le folosim direct la gătit.
Pluto in True Color   High Res jpg jpeg
Pluto retrograd în Vărsător dă totul peste cap! Astrologul Alexandra Coman dezvăluie ce zodii sunt puse față în față cu adevărul
Pluto retrograd în Vărsător: Transformare profundă, eliberare interioară. Astrologul Alexandra Coman te invită să vezi dincolo de suprafață și că tranzitul îți cere să renunți la ce nu te mai definește, să te transformi complet.
ciclon furtuna
Ciclonul mediteranean face ravagii în România. Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în mare parte din țară
Un ciclon mediteranean a lovit România. Meteorologii au anunțat trei zile de vreme severă, cu vijelii, ploi torențiale și grindină. A fost emis un cod galben pentru mai multe regiuni, iar hidrologii avertizează asupra riscului de inundații pe versanți și pe cursurile râurilor.
peter magyar, foto Facebook PM jpg
Péter Magyar, liderul opoziției din Ungaria, ajunge la Oradea. „George Simion a sărit pe mormintele strămoşilor noştri”
Péter Magyar, liderul opoziției din Ungaria, ajunge la Oradea şi îi cheamă duminică pe etnicii maghiari în Cetate, printr-un mesaj pe Facebook în care îi atacă pe premierul Viktor Orban şi pe George Simion.