Euro 2016, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, Lacul Văcăreşti
● Să nu cumva să uitați, zilele astea, cînd agenda culturală e (încă) atît de încurcată, să vă uitați – măcar în virtutea francofiliei – la meciul de deschidere al Euro 2016: vineri seară se joacă România-Franța. Hai fotbalul! (Matei Martin)
● „Noaptea Lungă a Filmelor Scurte“, eveniment cinematografic aflat la a 8-a ediție, va avea loc pe 2 iulie, în București, Brașov, Cluj și Timișoara. Este vorba despre scurtmetraje premiate (Oscar, Bafta) sau prezentate la festivaluri celebre (Berlin sau Clermont-Ferrand). În București, evenimentul va avea loc la Pavilionul Central de la Romexpo. (Stela Giurgeanu)
● Drumul Tîrgoviște – Cîmpulung Muscel: de-a dreptul idilic, plin de dealuri și văi, pășuni și cai impecabili, cu mînjii lor cu tot. (Iaromira Popovici)
● Probabil că v-ați făcut provizii de cărți la Bookfest. Eu vă propun un Kurt Vonnegut, Hocus Pocus (Editura Litera, 2015, traducere de Vali Florescu). Ironic, amuzant și surprinzător. O bucurie. (Ana Maria Sandu)
● După o serie de ediţii, care mai de care mai subţiri şi mai meschine ca înfăţişare grafică, iată că A.P. Cehov are parte de o ediţie cartonată elegantă, numai bună de cărat cu tine pe drumurile zilnice pentru a ţi umple timpii goi cu poveștile triste și comice ale condiției umane: Doamna cu căţelul (Editura Litera, 2015), 11 povestiri clasice traduse de mai mulţi traducători („Salonul nr. 6“, „Zvăpăiata“, „Casa cu mezanin“, „Mujicii“, „Logodnica“ etc.), din seria povestirilor care merită citite şi recitite şi iar recitite. (Marius Chivu)
● Expoziția de fotografii Rodolfo Fiorenzo (1944-2012), care prefațează intrarea în Santa Maria Antiqua din Forum. Imaginile alb-negru surprind fragmente de materie mută din Roma post-război, semne ale strădaniei și devoțiunii ca tribut plătit pentru frumos, iar legendele scriu un inedit poem al pietrelor – fragmente de coloane, capiteluri, reliefuri sculptate, mozaicuri, blocuri de marmură, arcade sau pur și simplu pietre anonime: „aparținînd cine știe cui“, „acelea care au forma norilor“, „cele care n-au dormit“ sau „cele atinse și răsatinse“, „cele pierdute pentru totdeauna“ sau „cele care sînt adăpost pentru păsări“, „cele care spînzură“ sau „cele împrăștiate prin lume“. O lume a începutului de care sîntem conectați prin fluxul firesc al continuității – „…totul îți aparține, nu e nici un spațiu distanță între tine și înaintea ta…“ (Ruxandra Mihăilă)
● Lacul Văcăreşti, amfiteatrul abandonat, Parcul Carol, Gara Filaret, strada Xenofon şi Muzeul Tehnic sînt „piesele de rezistenţă“ ale celei de-a 8-a ediţii a turului pietonal desfăşurat pe terasele şi versanţii Dîmboviţei, varianta „verde“. Duminică, 12 iunie, de la ora 10, la Piaţa Sudului, în faţa mall-ului Sun Plaza. Traseul are zece kilometri în lungime şi ia sfîrşit la Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida“, care merită vizitat, la rîndul său, pe îndelete. Turul pietonal „Pe dealurile Bucureştilor 8“ este gratuit. (Adina Popescu)