„Does Politics Need Gender Quotas – for Men?“, BIEFF, „Loc de joacă“

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
„Does Politics Need Gender Quotas – for Men?“, BIEFF, „Loc de joacă“ jpeg

● Ultimul eveniment ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) din acest an, la care merită să participaţi: „Cunoaşterea înaripată. O lectură din Platon“, la Café Verona – Cărtureşti, duminică, 14 decembrie, de la ora 19. Lectura unor fragmente din dialogul platonician „Phaidros sau Despre frumos“ va fi urmată de o discuţie cu Ştefan Vianu, dr. în filozofie al Universităţii din Geneva, şi Grigore Vida, cercetător în cadrul New Europe College. Unele dintre temele abordate se regăsesc în text, altele depăşesc limitele lui, pentru a oferi spectatorilor o imagine de ansamblu asupra filozofiei lui Platon. Desigur, sînteţi invitaţi să intraţi în dialog. (Adina Popescu)

● Un articol interesant în ediţia online a revistei americane The Atlantic: „Does Politics Need Gender Quotas – for Men?“. Autoarea, Emily von Hoffmann, analizează modul în care sînt reprezentate femeile în guverne şi parlamente şi discută un studiu al profesoarei Rainbow Murray de la Queen Mary University of London, care pune problema „viţăvercea“: nu femeile sînt subreprezentate, ci bărbaţii sînt suprareprezentaţi. Prin urmare, ar trebui să se legifereze nu o cotă minimă pentru femei (cum se întîmplă acum în diverse state), ci o cotă maximă pentru bărbaţi. Oricum, după sistemul actual, cel mai mare procent de femei în vreun parlament din lume se înregistrează nu în vreo ţară cu vechi tradiţii democratice, ci în Ruanda: 57,5 %. (Mircea Vasilescu)

● Nu rataţi spectacolul de gală Cele trei dive. A patra ediţie are loc vineri, 12 decembrie, de la ora 19. Sopranele Teodora Gheorghiu şi Aurelia Florian şi mezzosoprana Roxana Constantinescu interpretează arii celebre, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de David Crescenzi. Concertul poate fi ascultat în direct şi pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical. (Matei Martin) 

● Luaţi-vă un răgaz şi mergeţi la expoziţia Suzanei Dan de la Aiurart. Un „Loc de joacă“ spectaculos, în care o să descoperiţi tot felul de personaje şi de imagini – iepuri negri cu priviri fixe, femei cu ţepi, inimi secţionate, cîmpii de sîni – toate mixate într-o combinaţie inconfundabilă, marca Suzi. Poezia din lucrările de aici e una puternică, care te bîntuie mult timp. Mai mult decît pictură, expoziţia „Loc de joacă“ e o lume întreagă. Cu dorinţe, spaime, viziuni şi angoase. Puteţi să o vedeţi pînă pe 24 ianuarie 2015. (Ana Maria Sandu)

● Firma Corsi Natural, care-ţi aduce acasă produse de... fermă: ouă, carne, brînză, lapte, murături, dulceaţă, pîine, prăjituri (fructele şi legumele vor urma...), ecologice şi gustoase. (Iaromira Popovici) n Între 10-14 decembrie are loc a cincea ediţie a BIEFF (Bucharest International Experimental Film Festival). Cele mai noi şi bune filme nonmainstream vor fi proiectate la Cinema Pro şi la Cinema „Elvira Popescu“. (Stela Giurgeanu)

● O variantă pentru tradiţionalul concert de Crăciun sînt Colindele netemperate de sîmbătă, 20 decembrie, ora 20, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, unde patru muzicieni (Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Călin Torsan, Gabriel Bălaşa) pregătesc un performance multimedia pornind de la colinde vechi: „Chiar dacă nu cunoaşteţi versurile colindelor, o să vi se pară că le-aţi mai auzit undeva, într-o memorie pierdută, într-o copilărie de care aţi vrea să vă amintiţi.“ Să mergeţi, colindele netemperate fac bine la inimi bine temperate. (Luiza Vasiliu)

● Box-ul cu şase CD-uri, scos de Casa Radio, ce conţine înregistrări istorice cu versiunile radiofonice integrale ale celor trei piese de teatru scrise de Camil Petrescu: Mitică Popescu (regia Paul Stratulat), Jocul ielelor (regia Elena Negreanu) şi Suflete tari (regia Elena Negreanu). Printre actori, nume mari, majoritatea dispărute: Clody Berthola, Ştefan Ciubotăraşu, Octavian Cotescu, Ion Finteşteanu, Tanţi Cocea, Ion Manolescu, Radu Beligan ş.a. Chiar aşa, vă place teatrul radiofonic? (Marius Chivu)

● In the Basement, cel mai nou lungmetraj al austriac-excesivului Ulrich Seidl, proiectat în premieră românească duminică, 14 decembrie, ora 19, la Cinema PRO, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti. E un documentar despre ce fac oamenii cînd sînt singuri la ei în pivniţă. (Luiza Vasiliu)

news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.