Distanța dintre mine și mine, The Crown, Povestea Europei
● Dacă vreți să aflați care e legătura între Charlemagne, orașul Aachen, setul de fonturi Times New Roman și moneda unică europeană (euro), vă invit să vă uitați la Povestea Europei pe Viasat History. (Matei Martin)
● Săptămîna aceasta se desfășoară Players Championship la snooker. Un campionat la care participă primii 16 jucători clasați în topul mondial. O competiție ca multe altele, s-ar putea spune. Dar există posibilitatea ca în cadrul ei să asistăm și la ceva mai special. Ronnie O’Sullivan, care este încă în competiție la ora cînd scriu, se apropie vertiginos de marele și nemaivăzutul record de 1000 de break-uri oficiale de peste 100 de puncte. Ar trebui poate spus că pînă nu demult nu exista nici un jucător din România care să fi realizat măcar un singur astfel de break într-o competiție oficială. Ei bine, Ronnie a ajuns la 995 de asemenea break-uri. Mai are cinci. Iar cînd va fi să fie cel cu numărul 1000, fanii se așteaptă ca Ronnie să-l facă în modul lui caracteristic. Adică să inventeze ceva spectaculos. Cum va fi? (Andrei Manolescu)
● Serialul The Crown pe Netflix (deocamdată doar două sezoane), creat și excelent scris de Peter Morgan, despre povestea deloc romanțată și bine documentată a reginei Elisabeta a II-a, în primii ani de domnie, relația sa cu prințul Philip, jocurile de culise ale Casei Regale, dar și momente politice importante ale istoriei recente din Marea Britanie. Bine jucat, serialul surprinde atmosfera epocii și, aproape în fiecare episod, are cîteva scene unice de „film mare“, pline de profunzime și poezie. (Adina Popescu)
● Pădurea Hoia Baciu, la cîțiva kilometri de Cluj, își trage numele de la păstorul care ar fi fost înghițit cu turma lui de tenebrele locului. Deși legendele și eroii lor au întreținut o întreagă literatură de SF pe marginea acestui fragment din patrimoniul universal, căci se zice că pădurea își are un bine meritat loc de excepționalitate în topul unui asemenea clasament, totuși securea ucigașă continuă să o reteze de la rădăcină. Cele mai recente evaluări privind defrișările ilegale și voit necontrolate confirmă un viitor sumbru pentru acest loc deosebit de spectaculos. (Ruxandra Mihăilă)
● Jazz-ul de sîmbătă seară: pe 16 martie, de la ora 20, la Green Hours va avea loc lansarea albumului Deeper Kind of Yellow Blue al celor de la Multumult. (Cristina Ștefan)
● Distanța dintre mine și mine e documentarul semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, despre un supersonaj: scriitoarea Nina Cassian. Tandru, uman, emoționant. Mergeți să-l vedeți la cinema. (Ana Maria Sandu)
● Fără legătură între ele, recomand două cărţi apărute la Editura Curtea Veche, cărţi dedicate unor personalităţi prea puţin cunoscute şi faţă de care am un mare respect: Dimitrie Cantemir. Teoretician şi compozitor de muzică turcă de Eugenia Popescu-Judetz (traducere de Roxana Mareş Iordănescu) şi Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist de Lavinia Betea, apărută într-o ediţie revizuită. (Marius Chivu)
● La Sala Radio au loc concerte numai unul și unul. Iată: marți, 12 martie, veți putea asculta un recital al cunoscutei pianiste Dana Ciocârlie. Iar joi, 14 martie, Berti Barbera este invitatul Big Band-ului Radio, pentru o seară specială de blues. (Redacția)