Distanța dintre mine și mine, The Crown, Povestea Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Distanța dintre mine și mine, The Crown, Povestea Europei jpeg

● Dacă vreți să aflați care e legătura între Charlemagne, orașul Aachen, setul de fonturi Times New Roman și moneda unică europeană (euro), vă invit să vă uitați la Povestea Europei pe Viasat History. (Matei Martin)

● Săptămîna aceasta se desfășoară Players Championship la snooker. Un campionat la care participă primii 16 jucători clasați în topul mondial. O competiție ca multe altele, s-ar putea spune. Dar există posibilitatea ca în cadrul ei să asistăm și la ceva mai special. Ronnie O’Sullivan, care este încă în competiție la ora cînd scriu, se apropie vertiginos de marele și nemaivăzutul record de 1000 de break-uri oficiale de peste 100 de puncte. Ar trebui poate spus că pînă nu demult nu exista nici un jucător din România care să fi realizat măcar un singur astfel de break într-o competiție oficială. Ei bine, Ronnie a ajuns la 995 de asemenea break-uri. Mai are cinci. Iar cînd va fi să fie cel cu numărul 1000, fanii se așteaptă ca Ronnie să-l facă în modul lui caracteristic. Adică să inventeze ceva spectaculos. Cum va fi? (Andrei Manolescu)

● Serialul The Crown pe Netflix (deocamdată doar două sezoane), creat și excelent scris de Peter Morgan, despre povestea deloc romanțată și bine documentată a reginei Elisabeta a II-a, în primii ani de domnie, relația sa cu prințul Philip, jocurile de culise ale Casei Regale, dar și momente politice importante ale istoriei recente din Marea Britanie. Bine jucat, serialul surprinde atmosfera epocii și, aproape în fiecare episod, are cîteva scene unice de „film mare“, pline de profunzime și poezie. (Adina Popescu)

● Pădurea Hoia Baciu, la cîțiva kilometri de Cluj, își trage numele de la păstorul care ar fi fost înghițit cu turma lui de tenebrele locului. Deși legendele și eroii lor au întreținut o întreagă literatură de SF pe marginea acestui fragment din patrimoniul universal, căci se zice că pădurea își are un bine meritat loc de excepționalitate în topul unui asemenea clasament, totuși securea ucigașă continuă să o reteze de la rădăcină. Cele mai recente evaluări privind defrișările ilegale și voit necontrolate confirmă un viitor sumbru pentru acest loc deosebit de spectaculos. (Ruxandra Mihăilă)

● Jazz-ul de sîmbătă seară: pe 16 martie, de la ora 20, la Green Hours va avea loc lansarea albumului Deeper Kind of Yellow Blue al celor de la Multumult. (Cristina Ștefan)

● Distanța dintre mine și mine e documentarul semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, despre un supersonaj: scriitoarea Nina Cassian. Tandru, uman, emoționant. Mergeți să-l vedeți la cinema. (Ana Maria Sandu)

● Fără legătură între ele, recomand două cărţi apărute la Editura Curtea Veche, cărţi dedicate unor personalităţi prea puţin cunoscute şi faţă de care am un mare respect: Dimitrie Cantemir. Teoretician şi compozitor de muzică turcă de Eugenia Popescu-Judetz (traducere de Roxana Mareş Iordănescu) şi Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist de Lavinia Betea, apărută într-o ediţie revizuită. (Marius Chivu)

● La Sala Radio au loc concerte numai unul și unul. Iată: marți, 12 martie, veți putea asculta un recital al cunoscutei pianiste Dana Ciocârlie. Iar joi, 14 martie, Berti Barbera este invitatul Big Band-ului Radio, pentru o seară specială de blues. (Redacția)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.