Detectivii din Louisiana, "Limelight", "Povestiri cu Basil şi Josephine"

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Detectivii din Louisiana, "Limelight", "Povestiri cu Basil şi Josephine" jpeg

● Nu ştiu dacă v-aţi pus pînă acum întrebarea, dar varianta online a revistei The Atlantic (www.theatlantic.com) oferă răspunsul, într-un fragment video cu Sam Kean (jurnalist pe teme ştiinţifice), ilustrat cu multe picturi şi fotografii: „Why We Tend to Show Our Left Side in Pictures“. E „un mic mister al ştiinţei“: studiind un mare număr de portrete, cercetătorii au constatat că aproximativ 60% dintre subiecţii fotografiaţi îşi arată partea stîngă. Mai mult, studiind reprezentările lui Isus în istoria picturii, aceiaşi cercetători au observat că 90% dintre întruchipările Mîntuitorului sînt tot cu partea stîngă la vedere. Detalii pe www.theatlantic.com. (Mircea Vasilescu)

● Joi, 20 februarie, Havana Club Orchestra vine la Clubul Ţăranului cu – ce altceva? – ritmuri cubaneze, de final de iarnă sau început de primăvară. Şi dacă nu aveţi chef de Cuba, tot joi, movie night la Green Hours cu Chaplin şi al lui Limelight. (Adina Popescu)  

● Amintirea primei întîlniri şi portretul pe care Norman Manea i-l face prozatorului britanic Paul Bailey în Observator Cultural nr. 709: „Un englez cu o bizară şi rară slăbiciune pentru România! Ştia, într-adevăr, cine e Bacovia, din care şi recita, din cînd în cînd, dar îl ştia şi pe nenea Iancu al nostru, în care regăsea un alt tip de seducţie spirituală, complementară, care întregea imaginea unei fascinante zone exotice a creativităţii europene, de care se simţea, cu gratitudine, atras. Paul fusese, cu ocazia unei vizite în România sumbră şi codificată a anilor ’70, victima cîtorva întîmplări haotice şi absurde, care, paradoxal, i-au stimulat imaginaţia şi interesul, precum se recunoaşte stimulat adesea de ceea ce iese din rutină şi banalitate, sfidînd convenţionalul şi aşteptările.“ (Marius Chivu)

● Băcănia Donia, în zona Piaţa Amzei. Măcar pentru şunca de curcan şi sucurile naturale de mere, dacă nu şi pentru multe altele care par OK, dar pe care n-am apucat să le încerc. (Iaromira Popovici).

● Pe site-ul www.coudal.com (un interesant experiment în online publishing, realizat de Coudal Partners, o firmă de design din Chicago), aruncaţi o privire pe MoOM – Museum of Online Museums. Sînt adunate la un loc muzee online şi (link-uri către) site-uri ale muzeelor din lume, de la cele mai serioase (Rijksmuseum, Smithsonian, d’Orsay etc.) pînă la cele mai frivol-simpatice, precum Muzeul Şerveţelelor Umede (www.moisttowelettemuseum.com) sau American Package Museum (un muzeu online al ambalajelor, www.packagemuseum.com). (Mircea Vasilescu)

● Un concept american, transpus pe plaiuri mioritice: yard sale, 22 februarie, Dianei 4, Bucureşti, de la ora 10 la 18. Organizatorii vă invită să „scotociţi“ printre „dulapuri, cufere şi valize pline de minuni“. Un tîrg eco. (Stela Giurgeanu)

● Povestiri cu Basil şi Josephine ale lui Scott Fitzgerald (Polirom, 2014) e un volum care a apărut de curînd. Cele 14 povestiri sînt de-o seninătate înduioşătoare. O lume suspendată, nişte adolescenţi îndrăgostiţi, care vorbesc despre lucruri importante, petreceri, relaţii sociale. Textele au fost scrise în 1928, în timp ce Fitzgerald lucra la Blîndeţea nopţii, şi au fost publicate în Saturday Evening Post. (Ana Maria Sandu)

● Restaurantul pescăresc Ancora, de pe Şoseaua Nordului. Nu ieftin, dar gustos, şi binevenit printre puţinele restaurante de peşte din Bucureşti. Există hamsii, stavrizi, guvizi, scoici, melci, creveţi, dar şi mitologicul calcan. Ţuică şi/sau limoncelo făcut acolo din partea casei. Şi Marius Tucă, patronul, salutîndu-şi vivace clienţii printre mese. (Iaromira Popovici).

● De cîteva săptămîni încoace, HBO difuzează True Detective (Detectivii din Louisiana), cel mai bun serial de televiziune de după Breaking Bad. Metanaraţiune existenţială horror, filmată pe peliculă, cu Matthew McConaughey în rol de detectiv al apocalipsei şi Woody Harrelson echilibrînd stîngace dezastrul, True Detective aduce angoasa în casele dvs. În fiecare luni, de la ora 22. Sau oricînd, pe www.hbogo.ro (Luiza Vasiliu)

● Oliver Sacks, Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie (Editura Humanitas), o minunată antologie de cazuri psihice explicate cu ştiinţă şi umor. (Matei Martin)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.