Detectivii din Louisiana, "Limelight", "Povestiri cu Basil şi Josephine"

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Detectivii din Louisiana, "Limelight", "Povestiri cu Basil şi Josephine" jpeg

● Nu ştiu dacă v-aţi pus pînă acum întrebarea, dar varianta online a revistei The Atlantic (www.theatlantic.com) oferă răspunsul, într-un fragment video cu Sam Kean (jurnalist pe teme ştiinţifice), ilustrat cu multe picturi şi fotografii: „Why We Tend to Show Our Left Side in Pictures“. E „un mic mister al ştiinţei“: studiind un mare număr de portrete, cercetătorii au constatat că aproximativ 60% dintre subiecţii fotografiaţi îşi arată partea stîngă. Mai mult, studiind reprezentările lui Isus în istoria picturii, aceiaşi cercetători au observat că 90% dintre întruchipările Mîntuitorului sînt tot cu partea stîngă la vedere. Detalii pe www.theatlantic.com. (Mircea Vasilescu)

● Joi, 20 februarie, Havana Club Orchestra vine la Clubul Ţăranului cu – ce altceva? – ritmuri cubaneze, de final de iarnă sau început de primăvară. Şi dacă nu aveţi chef de Cuba, tot joi, movie night la Green Hours cu Chaplin şi al lui Limelight. (Adina Popescu)  

● Amintirea primei întîlniri şi portretul pe care Norman Manea i-l face prozatorului britanic Paul Bailey în Observator Cultural nr. 709: „Un englez cu o bizară şi rară slăbiciune pentru România! Ştia, într-adevăr, cine e Bacovia, din care şi recita, din cînd în cînd, dar îl ştia şi pe nenea Iancu al nostru, în care regăsea un alt tip de seducţie spirituală, complementară, care întregea imaginea unei fascinante zone exotice a creativităţii europene, de care se simţea, cu gratitudine, atras. Paul fusese, cu ocazia unei vizite în România sumbră şi codificată a anilor ’70, victima cîtorva întîmplări haotice şi absurde, care, paradoxal, i-au stimulat imaginaţia şi interesul, precum se recunoaşte stimulat adesea de ceea ce iese din rutină şi banalitate, sfidînd convenţionalul şi aşteptările.“ (Marius Chivu)

● Băcănia Donia, în zona Piaţa Amzei. Măcar pentru şunca de curcan şi sucurile naturale de mere, dacă nu şi pentru multe altele care par OK, dar pe care n-am apucat să le încerc. (Iaromira Popovici).

● Pe site-ul www.coudal.com (un interesant experiment în online publishing, realizat de Coudal Partners, o firmă de design din Chicago), aruncaţi o privire pe MoOM – Museum of Online Museums. Sînt adunate la un loc muzee online şi (link-uri către) site-uri ale muzeelor din lume, de la cele mai serioase (Rijksmuseum, Smithsonian, d’Orsay etc.) pînă la cele mai frivol-simpatice, precum Muzeul Şerveţelelor Umede (www.moisttowelettemuseum.com) sau American Package Museum (un muzeu online al ambalajelor, www.packagemuseum.com). (Mircea Vasilescu)

● Un concept american, transpus pe plaiuri mioritice: yard sale, 22 februarie, Dianei 4, Bucureşti, de la ora 10 la 18. Organizatorii vă invită să „scotociţi“ printre „dulapuri, cufere şi valize pline de minuni“. Un tîrg eco. (Stela Giurgeanu)

● Povestiri cu Basil şi Josephine ale lui Scott Fitzgerald (Polirom, 2014) e un volum care a apărut de curînd. Cele 14 povestiri sînt de-o seninătate înduioşătoare. O lume suspendată, nişte adolescenţi îndrăgostiţi, care vorbesc despre lucruri importante, petreceri, relaţii sociale. Textele au fost scrise în 1928, în timp ce Fitzgerald lucra la Blîndeţea nopţii, şi au fost publicate în Saturday Evening Post. (Ana Maria Sandu)

● Restaurantul pescăresc Ancora, de pe Şoseaua Nordului. Nu ieftin, dar gustos, şi binevenit printre puţinele restaurante de peşte din Bucureşti. Există hamsii, stavrizi, guvizi, scoici, melci, creveţi, dar şi mitologicul calcan. Ţuică şi/sau limoncelo făcut acolo din partea casei. Şi Marius Tucă, patronul, salutîndu-şi vivace clienţii printre mese. (Iaromira Popovici).

● De cîteva săptămîni încoace, HBO difuzează True Detective (Detectivii din Louisiana), cel mai bun serial de televiziune de după Breaking Bad. Metanaraţiune existenţială horror, filmată pe peliculă, cu Matthew McConaughey în rol de detectiv al apocalipsei şi Woody Harrelson echilibrînd stîngace dezastrul, True Detective aduce angoasa în casele dvs. În fiecare luni, de la ora 22. Sau oricînd, pe www.hbogo.ro (Luiza Vasiliu)

● Oliver Sacks, Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie (Editura Humanitas), o minunată antologie de cazuri psihice explicate cu ştiinţă şi umor. (Matei Martin)

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.