Deep Purple, interviul Zeruyei Shalev, „Euromaidan“

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Deep Purple, interviul Zeruyei Shalev, „Euromaidan“ jpeg

● Înainte să citesc cronica din Dilema veche a lui Andrei Gorzo, am intrat la filmul The Counselor (Avocatul în traducere românească), sedus fiind de distribuţia răsunătoare cu Brad Pitt, Cameron Diaz, Javier Bardem, Penelope Cruz şi Michael Fassbender, în regia lui Ridley Scott. E ceva oribil. Un horror prostesc, cu pretenţii filozofice. Nerecomandabil nici măcar adulţilor. (Andrei Manolescu)

● Cuvintele încrucişate au împlinit venerabila vîrstă de 100 de ani. Pe 21 decembrie 1913, un violonist american, Arthur Wynne, a publicat în Anglia primul careu de cuvinte încrucişate, dar fără să aibă vreun succes. După aceea a publicat-o într-un ziar american şi jocul a prins, apoi a triumfat în lumea întreagă. Povestea fascinantă pe care au avut-o cuvintele încrucişate o puteţi citi în Le Nouvel Observateur (http://bibliobs.nouvelobs.com/actualites/20131213.OBS9512/100-ans-de-mots-croises-les-cases-du-siecle.html). (Ana Maria Sandu)

● Mathias Picard, Jim Curious. Călătorie în adîncul Oceanului. Un roman grafic pentru copii mai mici sau mai mari, un fel de Douăzeci de mii de leghe sub mări, din zilele noastre. O poveste fantastică spusă în grafică 3D (cartea vine cu ochelari speciali incluşi). A apărut la Editura Jumătatea Plină. (Matei Martin)

● Pare că mai este o grămadă de vreme, nu e însă chiar aşa: pe 20 februarie, la Sala Polivalentă, Deep Purple. De neratat. (Stela Giurgeanu)

● Între 16 decembrie şi 16 ianuarie 2014, la Muzeul Naţional de Istorie, puteţi vedea o expoziţie de steaguri medievale imaginare, realizate de artişti din toată ţara. Reprezentările heraldice – ţesute, imprimate, pictate, realizate sculptural, grafic sau în tehnici mixte – sînt, de fapt, embleme personale ale artiştilor şi mă duc cu gîndul la Games of Thrones al lui R.R. Martin. (Adina Popescu)

● Pe site-ul publicaţiei Time (http://science.time.com/2013/12/16/tiny-beauties-lifes-smallest-wonders-as-seen-through-a-microscope/), o galerie foto cu „frumuseţi minuscule“, printre care pădurea de licurici/cortexul unui şoarece adult şi caleidoscopul/secţiunea transversală printr-un mugure de crin. (Luiza Vasiliu)

● Interviul pe care Cătălina Miciu i l-a luat Zeruyei Shalev pentru blog.carturesti.ro: „După ce a fost publicat romanul Thera, am primit reacţii, în Israel, de la cupluri care, după ce mi-au citit cartea, au decis să rămînă împreună. Am fost şocată pentru că nu am vrut să scriu un manifest împotriva divorţului... Dar au fost nenumărate cazuri de oameni care au folosit cartea pentru a-şi convinge prietenii să nu divorţeze. Asta a fost copleşitor şi chiar un pic înfricoşător. Recent, la şapte ani de la publicarea cărţii, eram la coadă la supermarket cînd o femeie mi-a spus: «Numai datorită ţie am rămas împreună cu soţul meu.» M-am speriat un pic şi i-am spus că sper măcar că e fericită. Şi mi-a răspuns: «Nu ştiu sigur.» Dacă oamenii sînt nefericiţi sper că nu vor sta împreună de dragul unei cărţi.“ (Marius Chivu)

● Expoziţia Subjective Histories, de la Galeria 72 A, de pe dr Felix. Expun: Jan Albu, Matei Enroc, Maia Ştefana Oprea. (Iaromira Popovici)

● Corelli Atmosphere, magazinul de decoraţiuni din Piaţa Amzei, unde poţi găsi, printre altele: urşi retro, chiar îmbrăcaţi; îngeri mici şi uriaşi; stele supradimensionate; o colecţie de accesorii de pom mov, pentru excentrici. (Iaromira Popovici)

● Două dosare consistente, extrem de interesante, pe www.eurozine.com. Unul – „Euromaidan“ – e despre Ucraina şi cuprinde cîteva texte ale unor importanţi intelectuali ucraineni (Anton Şehovţov, The Ukrainian revolution is European and national, Mykola Riabciuk, Euromaidan and beyond) şi un comentariu al lui Ivan Krastev. Celălalt se numeşte The ends of democracy şi conţine cîteva texte provocatoare despre „soarta“ democraţiei în lumea de azi. Unul dintre articole e semnat de Helen Margetts (directoare la Oxford Internet Institute) şi se numeşte The unpredictability of politics in the age of social media. (Mircea Vasilescu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.