De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri jpeg

● A început seria de concerte Jazz Nouveau din Clubul Control. Mai multe detalii şi programul concertelor din această iarnă-primăvară găsiţi pe pagina de Facebook Jazz Nouveau. (Marius Chivu)

● Lăudabilă inițiativa Academiei de Studii Economice din București de „a găzdui“ expoziția „Decebal și Traian, de Ion Miclea și Radu Florescu. Metopele care compun Columna lui Traian“, panotată pe grilajul exterior. Realizarea grafică și tehnografică: anemoneprint. Tot aici, statuia lui Nicolae D. Xenopol (1858-1917), ctitorul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București, operă a sculptorului Ioan Ladea, dezvelită cu ocazia centenarului universității (2013). Alte centenare… cu alți inițiatori și finanțatori pentru statuile reprezentative… Cel al Marii Uniri încă și-i caută! Istorie în arc de cerc în Piața Romană. Merită! (Ruxandra Mihăilă)

● Joi, 31 ianuarie, începînd cu ora 19, Big Band-ul Radio prezintă la Sala Radio concertul „Remember Peter Herbolzheimer“. E un eveniment dedicat memoriei apreciatului muzician de jazz german, originar din România, cel care, vreme de cîteva decenii, a condus una dintre cele mai insolite orchestre de jazz din Europa, Bundesjazzorchester. (Matei Martin)

● Dacă cineva se mai întreabă de ce e important să citim literatură și la ce folosește ea: „Universul ficţiunii ne eliberează, de fapt, de îngrădirile pe care societatea le impune asupra sentimentelor. Una dintre imensele calităţi ale acestei arte este că le permite atît scriitorului, cît şi cititorului să reacţioneze la experienţă în moduri de care nu dispun întotdeauna în comportamentul cotidian sau, dacă dispun, nu sînt posibile ori realizabile, legale, recomandabile ori chiar necesare în traiul de zi cu zi. S-ar putea chiar să nici nu ştim că avem o asemenea gamă de reacţii şi sentimente decît abia cînd intrăm în contact cu o scriere de ficţiune.“ (Philip Roth, De ce scriem, Editura Polirom, 2018, traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo) (Ana Maria Sandu)

● Publicat recent și la noi, romanul Noduri de Domenico Starnone (Editura Litera, traducere de Cerasela Barbone) arată cum se raportează membrii unei familii la scene din trecutul comun. Ce mai înseamnă sinceritatea pentru o soție înșelată sau pentru copiii confuzi? Nodurile pe care le face timpul apar diferit în memoria fiecăruia. (Cristina Ștefan)

● O emisiune TV şi un ghid care merg bine împreună: Ed Stafford: Cine scapă primul, un show de supraviețuire, filmat cu tehnologia 4K, în cele mai ostile zone de pe Terra (lunea, de la ora 21, pe Discovery Channel) şi Bear Grylls, Viaţa în sălbăticie. Ghid complet de explorare şi supravieţuire (traducere de Maria Aciobăniţei, Editura Nemira). (Marius Chivu)

● Vineri, 8 februarie, la ora 19, la Sala Radio vine un invitat special: dirijorul de origine britanică Rumon Gamba. Violonista Cristina Anghelescu va interpreta Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră de Brahms, iar în cea de-a doua parte a serii veți putea asculta Variaţiunile Enigma de Edward Elgar. (Redacţia)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

atac cu drone jpg
Ambuscadă devastatoare cu drone și artilerie în Donețk. 19 vehicule rusești distruse
Trupele ucrainene decimează asaltul rusesc din regiunea Donețk, distrugând 19 vehicule și ucigând zeci de ruși într-o ambuscadă devastatoare de artilerie și drone.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
Bri Stern, un fotomodel în vârstă de 29 de ani, l-a dat în judecată pe Andrew Tate, acuzându-l de agresiune fizică, amenințări cu violul și chiar amenințări cu moartea.
BeFunky collage (69) jpg
Jean de la Craiova, adevărul despre relația cu Dem Rădulescu și Jean Constantin. Cântărețul îi însoțea în turnee și le căra servietele: „M-am molipsit de la ei”
Jean de la Craiova a avut o relație extrem de specială cu marii actori Jean Constantin și Dem Rădulescu. Cântărețul de muzică de petrecere i-a însoțit pe cei doi în mai multe turnee și recunoaște că a avut numeroase lucruri de învățat de la ei.
Aeroportul Daocheng Yading, din China, Shutterstock jpg
Care este cel mai înalt aeroport din lume. Altitudinea ridicată implică proceduri speciale de operare
Aeroporturile joacă un rol esențial în infrastructura globală, iar unele dintre ele se remarcă inclusiv prin altitudinea la care sunt situate. Care este cel mai înalt aeroport din lume?
Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Tarifele lui Trump îi gonesc pe investitorii ultra-bogați în Europa și Asia
Deși Donald Trump a spus că strategia sa agresivă de tarife va aduce o crește considerabilă a veniturilor SUA, până acum a dus la o scădere dramatică, piețele de acțiuni din SUA trecând prin cea mai proastă săptămână din martie 2020.
tarife trump import fotoX jpg
Vămile din SUA au început colectarea tarifului de 10% pentru importuri. Alte taxe mai mari intră în vigoare săptămâna viitoare
Autoritățile vamale americane au început sâmbătă, 5 aprilie, să colecteze tariful unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din mai multe țări.
orez jpg
Iată ce beneficii au aceste tipuri de orez!
Orezul este una dintre cele mai vechi cereale din lume. Există mai mult de 40.000 de soiuri de orez.
Marianna Budanova FOTO Profimedia
Soția lui Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a fost transportată de urgență în SUA după o presupusă otrăvire rusească
Marianna Budanova, soția șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a fost transportată în secret în Statele Unite în decembrie 2024 pentru îngrijiri medicale de urgență, după o presupusă otrăvire în anul precedent, a dezvăluit jurnalista independentă Katie Livingstone.
shutterstock 1095270347 jpg
Ghid de supraviețuire emoțională. Cum să te informezi politic fără să te încarci emoțional
Te simți copleșită de știrile politice? Află cum să rămâi informată fără să te încarci emoțional. Ghidul complet pentru femei care vor să-și păstreze echilibrul psihic în vremuri tulburi.