De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie ÔÇô 6 februarie 2019
De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri jpeg

ÔŚĆ A ├«nceput seria de concerte Jazz Nouveau din Clubul Control. Mai multe detalii ┼či programul concertelor din aceast─â iarn─â-prim─âvar─â g─âsi┼úi pe pagina de Facebook Jazz Nouveau. (Marius Chivu)

ÔŚĆ L─âudabil─â ini╚Ťiativa Academiei de Studii Economice din Bucure╚Öti de ÔÇ×a g─âzduiÔÇť expozi╚Ťia ÔÇ×Decebal ╚Öi Traian, de Ion Miclea ╚Öi Radu Florescu. Metopele care compun Columna lui TraianÔÇť, panotat─â pe grilajul exterior. Realizarea grafic─â ╚Öi tehnografic─â: anemoneprint. Tot aici, statuia lui Nicolae D. Xenopol (1858-1917), ctitorul Academiei de ├Änalte Studii Comerciale ╚Öi Industriale din Bucure╚Öti, oper─â a sculptorului Ioan Ladea, dezvelit─â cu ocazia centenarului universit─â╚Ťii (2013). Alte centenareÔÇŽ cu al╚Ťi ini╚Ťiatori ╚Öi finan╚Ťatori pentru statuile reprezentativeÔÇŽ Cel al Marii Uniri ├«nc─â ╚Öi-i caut─â! Istorie ├«n arc de cerc ├«n Pia╚Ťa Roman─â. Merit─â! (Ruxandra Mih─âil─â)

ÔŚĆ Joi, 31 ianuarie, ├«ncep├«nd cu ora 19, Big Band-ul Radio prezint─â la Sala Radio concertul ÔÇ×Remember Peter HerbolzheimerÔÇť. E un eveniment dedicat memoriei apreciatului muzician de jazz german, originar din Rom├ónia, cel care, vreme de c├«teva decenii, a condus una dintre cele mai insolite orchestre de jazz din Europa, Bundesjazzorchester. (Matei Martin)

ÔŚĆ Dac─â cineva se mai ├«ntreab─â de ce e important s─â citim literatur─â ╚Öi la ce folose╚Öte ea: ÔÇ×Universul fic┼úiunii ne elibereaz─â, de fapt, de ├«ngr─âdirile pe care societatea le impune asupra sentimentelor. Una dintre imensele calit─â┼úi ale acestei arte este c─â le permite at├«t scriitorului, c├«t ┼či cititorului s─â reac┼úioneze la experien┼ú─â ├«n moduri de care nu dispun ├«ntotdeauna ├«n comportamentul cotidian sau, dac─â dispun, nu s├«nt posibile ori realizabile, legale, recomandabile ori chiar necesare ├«n traiul de zi cu zi. S-ar putea chiar s─â nici nu ┼čtim c─â avem o asemenea gam─â de reac┼úii ┼či sentimente dec├«t abia c├«nd intr─âm ├«n contact cu o scriere de fic┼úiune.ÔÇť (Philip Roth, De ce scriem, Editura Polirom, 2018, traducere din limba englez─â ┼či note de Radu Pavel Gheo) (Ana Maria Sandu)

ÔŚĆ Publicat recent ╚Öi la noi, romanul Noduri de Domenico Starnone (Editura Litera, traducere de Cerasela Barbone) arat─â cum se raporteaz─â membrii unei familii la scene din trecutul comun. Ce mai ├«nseamn─â sinceritatea pentru o so╚Ťie ├«n╚Öelat─â sau pentru copiii confuzi? Nodurile pe care le face timpul apar diferit ├«n memoria fiec─âruia. (Cristina ╚śtefan)

ÔŚĆ O emisiune TV ┼či un ghid care merg bine ├«mpreun─â: Ed Stafford: Cine scap─â primul, un show de supravie╚Ťuire, filmat cu tehnologia 4K, ├«n cele mai ostile zone de pe Terra (lunea, de la ora 21, pe Discovery Channel) ┼či Bear Grylls, Via┼úa ├«n s─âlb─âticie. Ghid complet de explorare ┼či supravie┼úuire (traducere de Maria Aciob─âni┼úei, Editura Nemira). (Marius Chivu)

ÔŚĆ Vineri, 8 februarie, la ora 19, la Sala Radio vine un invitat special: dirijorul de origine britanic─â Rumon Gamba. Violonista Cristina Anghelescu va interpreta Concertul ├«n Re major pentru vioar─â ┼či orchestr─â de Brahms, iar ├«n cea de-a doua parte a serii ve╚Ťi putea asculta Varia┼úiunile Enigma de Edward Elgar. (Redac┼úia)

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.