De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri
● A început seria de concerte Jazz Nouveau din Clubul Control. Mai multe detalii şi programul concertelor din această iarnă-primăvară găsiţi pe pagina de Facebook Jazz Nouveau. (Marius Chivu)
● Lăudabilă inițiativa Academiei de Studii Economice din București de „a găzdui“ expoziția „Decebal și Traian, de Ion Miclea și Radu Florescu. Metopele care compun Columna lui Traian“, panotată pe grilajul exterior. Realizarea grafică și tehnografică: anemoneprint. Tot aici, statuia lui Nicolae D. Xenopol (1858-1917), ctitorul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București, operă a sculptorului Ioan Ladea, dezvelită cu ocazia centenarului universității (2013). Alte centenare… cu alți inițiatori și finanțatori pentru statuile reprezentative… Cel al Marii Uniri încă și-i caută! Istorie în arc de cerc în Piața Romană. Merită! (Ruxandra Mihăilă)
● Joi, 31 ianuarie, începînd cu ora 19, Big Band-ul Radio prezintă la Sala Radio concertul „Remember Peter Herbolzheimer“. E un eveniment dedicat memoriei apreciatului muzician de jazz german, originar din România, cel care, vreme de cîteva decenii, a condus una dintre cele mai insolite orchestre de jazz din Europa, Bundesjazzorchester. (Matei Martin)
● Dacă cineva se mai întreabă de ce e important să citim literatură și la ce folosește ea: „Universul ficţiunii ne eliberează, de fapt, de îngrădirile pe care societatea le impune asupra sentimentelor. Una dintre imensele calităţi ale acestei arte este că le permite atît scriitorului, cît şi cititorului să reacţioneze la experienţă în moduri de care nu dispun întotdeauna în comportamentul cotidian sau, dacă dispun, nu sînt posibile ori realizabile, legale, recomandabile ori chiar necesare în traiul de zi cu zi. S-ar putea chiar să nici nu ştim că avem o asemenea gamă de reacţii şi sentimente decît abia cînd intrăm în contact cu o scriere de ficţiune.“ (Philip Roth, De ce scriem, Editura Polirom, 2018, traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo) (Ana Maria Sandu)
● Publicat recent și la noi, romanul Noduri de Domenico Starnone (Editura Litera, traducere de Cerasela Barbone) arată cum se raportează membrii unei familii la scene din trecutul comun. Ce mai înseamnă sinceritatea pentru o soție înșelată sau pentru copiii confuzi? Nodurile pe care le face timpul apar diferit în memoria fiecăruia. (Cristina Ștefan)
● O emisiune TV şi un ghid care merg bine împreună: Ed Stafford: Cine scapă primul, un show de supraviețuire, filmat cu tehnologia 4K, în cele mai ostile zone de pe Terra (lunea, de la ora 21, pe Discovery Channel) şi Bear Grylls, Viaţa în sălbăticie. Ghid complet de explorare şi supravieţuire (traducere de Maria Aciobăniţei, Editura Nemira). (Marius Chivu)
● Vineri, 8 februarie, la ora 19, la Sala Radio vine un invitat special: dirijorul de origine britanică Rumon Gamba. Violonista Cristina Anghelescu va interpreta Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră de Brahms, iar în cea de-a doua parte a serii veți putea asculta Variaţiunile Enigma de Edward Elgar. (Redacţia)