Cu bastonul prin Bucureşti, The New Yorker, Festivalul Schimbării
● Nu e deloc o carte de vacanţă. Poate că tocmai de asta îndrăznesc să vă atrag atenţia că a apărut Vocea de Domnica Drumea (Editura Charmides). (Matei Martin)
● Cică la Iacobdeal, pe lîngă Măcin, într-o carieră de granit părăsită, există un lac minunat în care te poţi chiar scălda. N-am fost niciodată acolo, dar poveştile pe care le-am citit pe Internet despre locul ăsta mi-au stîrnit curiozitatea, chiar dacă se spune că e greu de găsit, la el ajungîndu-se pe nişte drumuri întortocheate şi prăfuite. (Andrei Manolescu)
● Spiritul armenesc pătrunde în inima Bucureştiului! Comunitatea Armenilor din România, în parteneriat cu ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti, vă invită la cea de-a doua ediţie a Festivalului Strada Armenească. În cadrul sărbătorii desfăşurate în complexul armenesc, mai exact la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Armenească, vor avea loc concerte de muzică tradiţională şi modernă, spectacole de dansuri tradiţionale, ateliere de caligrafie, dans şi creaţie, expoziţii de fotografie, dar şi ateliere pentru cei mici. De asemenea, participanţii vor putea descoperi o mică parte din Armenia, în cadrul bazarului organizat pe strada Armenească. Khorovadz/grătar armenesc, basturma/pastramă armenească, marlenka/prăjitură sînt numai cîteva delicii-surpriză din bogata gastronomie de tradiţie armenească, promise de organizatori. Atmosfera, miresmele de tot felul, dar mai ales ambra cafelei adevărate ne vor îmbăta amintirile din Bucureştii de odinioară cu armenii şi dughenele lor din colţul străzii, daurite în alămuri, în cafeneaua unde vom putea degusta cafea la nisip şi felurit plămădite delicatese orientale. Festivalul se va desfăşura vineri, 1 august (între orele 16-22), sîmbătă 2 august şi duminică 3 august (între 10-22). Accesul este gratuit. (Ruxandra Mihăilă)
● The New Yorker e la liber vara asta pentru oricine intră pe site-ul lor (www.newyorker.com), indiferent dacă plăteşte abonament sau nu. E o tragedie: îmi imaginez deja mii de newyorkerfili luînd cu ei în parcuri, la plajă, la terasă, tablete, telefoane şi laptopuri şi citind avid texte care au marcat istoria literaturii şi istoria jurnalismului. Noroc că vara se termină în septembrie. (Luiza Vasiliu)
● Dacă vreţi ceva inedit: 26-27 iulie, în Bucureşti, la ceainăria ArCuB, „Festivalul schimbării“ – aflat la prima ediţie, un festival organizat de către Asociaţia ART Fusion. Mai multe detalii chiar pe pagina de web a asociatiei, www.artfusion.ro. (Stela Giurgeanu)
● Cum sînt în faza Capote, Integrala prozei scurte (Editura Polirom, 2012) m-a uns pe suflet. La munte sau la mare, în autobuz sau în metrou, în parc sau la cafenea, merită să vă împrieteniţi cu personajele lui absolut senzaţionale. Domnul Durere, domnişoara Bobbit, doamna care cumpără o haină veche de blană, băiatul vizionar, cuplul din tren – toţi fac parte dintr-o „menajerie“ fabuloasă şi umană în egală măsură. (Ana Maria Sandu)
● Alain de Botton, Cum să ne gîndim mai mult la sex, Vellant, 2014, traducere de Mihaela Ghiţă. O încercare binevenită de a explica, altfel şi fără condamnări inutile, unul dintre puţinele subiecte cu adevărat esenţiale: „În ciuda eforturilor noastre susţinute de a-l scoate de sub incidenţa extravaganţei, sexul nu va fi niciodată nici simplu, nici plăcut în felurile pe care ni le-am dori. În esenţa lui, sexul nu este democratic şi nici amabil. Oricît am încerca să-l îmblînzim, (...) are tendinţa recurentă de a ne da vieţile peste cap.“ (Iaromira Popovici)
● ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) organizează, între 26 iulie – 7 septembrie, „Cu bastonul prin Bucureşti“ – o serie de tururi ghidate, pe străzile Episcopiei – Ştirbei Vodă – Calea Victoriei – Nicolae Kreţulescu – George Enescu – Gen. Berthelot – Banului – Biserica Amzei – Christian Tell – Bd. Dacia – Henri Coandă – Nicolae Iorga. Fie că aveţi sau nu baston, ar fi bine să mergeţi, ca să descoperiţi normalitatea Bucureştiului. Detalii pe www.arcen.info. (Mircea Vasilescu)
● „Dragă tată, m-ai întrebat odată de ce susţin că mi-e frică de tine. N-am ştiut ce să-ţi răspund, în parte tocmai pentru că mi-e frică de tine, în parte pentru că frica asta se întemeiază pe prea multe elemente ca să ţi le pot enumera măcar pe jumătate stînd de vorbă cu tine. Şi dacă încerc acum să-ţi răspund în scris, răspunsul meu va fi incomplet, pentru că şi în scris frica şi urmările ei mă paralizează în faţa ta şi pentru că proporţiile acestei situaţii depăşesc cu mult puterile memoriei şi raţiunii mele...“ – aşa începe Scrisoare către tata a lui Kafka, text citit de Marius Manole pe audiobook-ul omonim editat de Humanitas Multimedia. (Marius Chivu)