Coursera.org, ShortsUP, EclecticFM

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Coursera org, ShortsUP, EclecticFM jpeg

● Fie că aveţi „gura sobei“ sau nu, merită – pe orice vreme, dar mai ales acum, iarna – să ascultaţi nu poveşti, ci teatru radiofonic. De exemplu, joi, 30 ianuarie 2014, ora 19, o premieră: Regele, bufonul şi domnii şobolani de Matei Vişniec, cu Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru. Adaptarea radiofonică şi regia: Mihai Lungeanu. La Radio România Cultural. (Mircea Vasilescu)

● Dacă v-a plăcut Peter Carey (tradus la Humanitas Fiction şi la ART), vă recomand un alt scriitor australian care merită citit: Christos Tsiolkas, cu romanul Palma (traducere de Mariana Piroteală, Editura Litera), nominalizat la Man Booker în 2010 şi cu alte premii în palmares. Nu că am citi doar cărţi premiate! (Marius Chivu)

● American Hustle (2013, regia David O. Russell), filmul arhinominalizat la Oscar. Cu Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence. Un film bun, simpatic şi (culmea!) moral în acelaşi timp, în care actorii sînt potriviţi în rolurile lor (recunosc că preferata mea rămîne Jennifer Lawrence, în rolul Rosalyn). Despre nişte escroci fermecători, profunzi, îndrăgostiţi şi, totuşi, cu scrupule. (Iaromira Popovici)

● „Te scoate din monotonie, îţi încarcă bateriile cu bună dispoziţie sau te provoacă să vezi defectele lumii în care te învîrţi zi de zi“ – week-end-ul comediei scurte ShortsUp, 1 şi 2 februarie, la Cinema Patria. (Stela Giurgeanu)

● În premieră la Ateneul Român, joi şi vineri, 30-31 ianuarie, ora 19: Halo de Vlad Maistorovici. Este vorba de o lucrare muzicală contemporană, compusă în anul 2010, la comanda London Symphony Orchestra şi Helen Hamlyn Trust. Titlul face referinţă la fenomenul optic care se produce în jurul unei surse de lumină şi acest concept a stat la baza construcţiei din primele stadii ale compoziţiei. „Plină de atmosferă…“ – scrie The Classical Reviewer şi „...temeinică inventivitate melodică…“ – scrie Classical Source. Interpretează Filarmonica „George Enescu“, dirijor Christian Badea. (Adina Popescu)

● Dacă vreţi să vă teleportaţi în timp şi aveţi o fascinaţie pentru muzica din America anilor ’30-’40, radioul acesta online www.ratpatrolradio.com e soluţia perfectă. Senin, retro, hipnotic, nepămîntean în tonurile lui. Şi se potriveşte ca o mănuşă cu zilele de iarnă. Pentru iluzia perfectă, inclusiv reclamele şi paraziţii radio sînt din vremea aceea. Depinde doar de noi, apoi, să ne decidem pe ce lume/secol trăim. (Ana Maria Sandu)

● Daniel Gicu, Fetiţă inocentă sau seducătoare fatală. O istorie a Scufiţei Roşii (Editura Cartier, 2013). Citind această carte am aflat că nu ştiam (mai) nimic despre basmul popular. (Matei Martin)

● Pentru orele lungi la birou, pentru orele scurte de-acasă, pentru orele fără inspiraţie şi pentru cele cu prea multă, există un nou radio online: eclecticfm.ro. Muzică nonstop, fără vorbărie, fără publicitate, doar muzică foarte, foarte bună. (Luiza Vasiliu)

● În martie, la Sala Palatului din Bucureşti va concerta o cîntăreaţă care nu mai are nevoie de prezentări: Mireille Mathieu. Avea o voce formidabilă şi inconfundabilă. Acum, are nişte ani. Mă întreb cît de recomandabil ar fi pentru cei care o admirau cînd era în vogă, să meargă la concert. Poate că, totuşi, e de încercat. (Andrei Manolescu) 

● Poate vreţi să vă apucaţi de-un curs de etică aplicată predat de un profesor de la Yale, sau de un curs de astrobiologie de la Universitatea din Edinburgh, sau de unul de improvizaţie în jazz (profesor: Gary Burton, Berklee College of Music) sau poate vreţi să aflaţi totul despre algoritmi (Universitatea Princeton). Pentru toate astea (şi mult mai multe), există www.coursera.org, o platformă uriaşă de cursuri online gratuite. Practic, n-aveţi nici o scuză. (Luiza Vasiliu)

● De miercuri a început Mastersul German la Snooker. Ţine doar pînă duminică. E o competiţie adăugată în calendarul competiţional, abia în anul 2011, dar care a fost de fiecare dată la cel mai înalt nivel. Din păcate, cel mai spectaculos jucător, Ronnie O’Sullivan nu s-a calificat. A pierdut în faţa unui jucător din Thailanda care se numeşte Thepchaiya Un-Nooh. Doar Ronnie e în stare de aşa ceva. (Andrei Manolescu)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

1 horoscop zodia taur jpg jpeg
Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii
Există două zodii de care trebuie să te ferești neapărat pentru că sunt vampiri energetici. Ei sunt oameni care te „storc” de energie și alături de care chiar și cea mai mică discuție poate fi epuizantă.
Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
Spectacol al frumuseții în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial. Croatele au furat toate privirile FOTO
Croatele au făcut un adevărat spectacol în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial, la fiecare meci pe care naționala lor l-a disputat în faza grupelor, la turneul din acest an.
11 septembrie
Cum a rescris George W Bush istoria atacurilor din 11 septembrie și avertismentele pe care le-a ignorat. Detalii dintr-o notă secretă
Pe 29 aprilie 2004, președintele George W. Bush a găzduit una dintre cele mai neobișnuite întrevederi care au avut loc vreodată în Biroul Oval.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.