Coursera.org, ShortsUP, EclecticFM
● Fie că aveţi „gura sobei“ sau nu, merită – pe orice vreme, dar mai ales acum, iarna – să ascultaţi nu poveşti, ci teatru radiofonic. De exemplu, joi, 30 ianuarie 2014, ora 19, o premieră: Regele, bufonul şi domnii şobolani de Matei Vişniec, cu Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru. Adaptarea radiofonică şi regia: Mihai Lungeanu. La Radio România Cultural. (Mircea Vasilescu)
● Dacă v-a plăcut Peter Carey (tradus la Humanitas Fiction şi la ART), vă recomand un alt scriitor australian care merită citit: Christos Tsiolkas, cu romanul Palma (traducere de Mariana Piroteală, Editura Litera), nominalizat la Man Booker în 2010 şi cu alte premii în palmares. Nu că am citi doar cărţi premiate! (Marius Chivu)
● American Hustle (2013, regia David O. Russell), filmul arhinominalizat la Oscar. Cu Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence. Un film bun, simpatic şi (culmea!) moral în acelaşi timp, în care actorii sînt potriviţi în rolurile lor (recunosc că preferata mea rămîne Jennifer Lawrence, în rolul Rosalyn). Despre nişte escroci fermecători, profunzi, îndrăgostiţi şi, totuşi, cu scrupule. (Iaromira Popovici)
● „Te scoate din monotonie, îţi încarcă bateriile cu bună dispoziţie sau te provoacă să vezi defectele lumii în care te învîrţi zi de zi“ – week-end-ul comediei scurte ShortsUp, 1 şi 2 februarie, la Cinema Patria. (Stela Giurgeanu)
● În premieră la Ateneul Român, joi şi vineri, 30-31 ianuarie, ora 19: Halo de Vlad Maistorovici. Este vorba de o lucrare muzicală contemporană, compusă în anul 2010, la comanda London Symphony Orchestra şi Helen Hamlyn Trust. Titlul face referinţă la fenomenul optic care se produce în jurul unei surse de lumină şi acest concept a stat la baza construcţiei din primele stadii ale compoziţiei. „Plină de atmosferă…“ – scrie The Classical Reviewer şi „...temeinică inventivitate melodică…“ – scrie Classical Source. Interpretează Filarmonica „George Enescu“, dirijor Christian Badea. (Adina Popescu)
● Dacă vreţi să vă teleportaţi în timp şi aveţi o fascinaţie pentru muzica din America anilor ’30-’40, radioul acesta online www.ratpatrolradio.com e soluţia perfectă. Senin, retro, hipnotic, nepămîntean în tonurile lui. Şi se potriveşte ca o mănuşă cu zilele de iarnă. Pentru iluzia perfectă, inclusiv reclamele şi paraziţii radio sînt din vremea aceea. Depinde doar de noi, apoi, să ne decidem pe ce lume/secol trăim. (Ana Maria Sandu)
● Daniel Gicu, Fetiţă inocentă sau seducătoare fatală. O istorie a Scufiţei Roşii (Editura Cartier, 2013). Citind această carte am aflat că nu ştiam (mai) nimic despre basmul popular. (Matei Martin)
● Pentru orele lungi la birou, pentru orele scurte de-acasă, pentru orele fără inspiraţie şi pentru cele cu prea multă, există un nou radio online: eclecticfm.ro. Muzică nonstop, fără vorbărie, fără publicitate, doar muzică foarte, foarte bună. (Luiza Vasiliu)
● În martie, la Sala Palatului din Bucureşti va concerta o cîntăreaţă care nu mai are nevoie de prezentări: Mireille Mathieu. Avea o voce formidabilă şi inconfundabilă. Acum, are nişte ani. Mă întreb cît de recomandabil ar fi pentru cei care o admirau cînd era în vogă, să meargă la concert. Poate că, totuşi, e de încercat. (Andrei Manolescu)
● Poate vreţi să vă apucaţi de-un curs de etică aplicată predat de un profesor de la Yale, sau de un curs de astrobiologie de la Universitatea din Edinburgh, sau de unul de improvizaţie în jazz (profesor: Gary Burton, Berklee College of Music) sau poate vreţi să aflaţi totul despre algoritmi (Universitatea Princeton). Pentru toate astea (şi mult mai multe), există www.coursera.org, o platformă uriaşă de cursuri online gratuite. Practic, n-aveţi nici o scuză. (Luiza Vasiliu)
● De miercuri a început Mastersul German la Snooker. Ţine doar pînă duminică. E o competiţie adăugată în calendarul competiţional, abia în anul 2011, dar care a fost de fiecare dată la cel mai înalt nivel. Din păcate, cel mai spectaculos jucător, Ronnie O’Sullivan nu s-a calificat. A pierdut în faţa unui jucător din Thailanda care se numeşte Thepchaiya Un-Nooh. Doar Ronnie e în stare de aşa ceva. (Andrei Manolescu)