Control Day Out, Hugh Laurie, "Marile cărţi mici"

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Control Day Out, Hugh Laurie, "Marile cărţi mici" jpeg

● În piaţă am auzit o ţărancă strigînd: „Roşii fără moţ!“ Avea nişte roşii minunate. Şi mi-am adus aminte de ceea ce mi-a spus anul trecut, într-un interviu, Iuliana Ionel, cercetătoare la Institutul de Economie Agrară, şi anume că roşiile care au un fel de ţurţure în partea opusă codiţei au fost stimulate să crească prin scufundarea inflorescenţei într-o soluţie erbicidă. La fel, zonele verzi şi tari din interiorul roşiei indică exces de pesticide. Dar ţurţurele sau moţul se vede de la distanţă. Iar în ultima vreme, pieţele au fost invadate de roşiile cu moţ. Sfatul e ca astfel de roşii să fie evitate. O recomandare cît se poate de culturală. Cultura legumelor, evident. (Andrei Manolescu)

● Concertul Hugh Laurie alias Dr. House, unul dintre personajele mele preferate – desigur, şi al multor altora; cu Copper Bottom Band, pe 12 iulie, la Sala Palatului. Blues şi jazz, cu influenţe R&B. Şi cu promovarea ultimului său album, Didn’t it Rain, lansat în mai 2013. (Iaromira Popovici)

● Vineri, sîmbătă şi duminică, trei seri lungi cu muzică şi film. Vineri, 27 iunie, Control Day Out, la Arena Verde Stop, cu Tricky cap de afiş; sîmbătă, 28 iunie, Noaptea lungă a filmelor scurte, la Grădina Botanică, organizată de ShortsUp; duminică, 29 iunie, Wonder Day, cu Asaf Avidan cap de afiş, la Mogoşoaia. Numai să nu plouă. (Luiza Vasiliu)

● Un drum la piaţă: mai ales pentru culori, floră şi faună. Personaje pitoreşti o să găsiţi sigur. Pentru roşii bune n-aş putea să bag mîna în foc. Ultimele, pe care le-am cumpărat din Matache, n-au avut nici un gust. Erau doar frumoase. (Ana Maria Sandu)

● În Braşov, la Casa „Ştefan Baciu“, o inedită expoziţie de carte în miniatură: „Marile cărţi mici“. Expoziţia, deschisă pînă la 1 septembrie, găzduieşte 38 de astfel de cărţi din patrimoniulMuzeului „Casa Mureşenilor“ din Braşov. (Stela Giurgeanu)

● Unul dintre parcurile din Bucureşti care îmi place din ce în ce mai mult este Parcul Circului. Cochet, relaxant, cu tonetă de îngheţată, lac, pajişte. Iată că, mai nou, parcul are şi un soi de festival doar al lui. Sîmbătă, 28 iunie, a treia ediţie a evenimentului Ziua Cartierului Tei (un proiect coordonat de Asociaţia Komunitas) se desfăşoară aici. O bătălie cu baloane de săpun, şotron şi desene pe asfalt, ateliere de drumming şi de confecţionat zmee, Acumulatorul Urban ACUM, unde au loc dezbateri pe teme legate de cartier şi de spaţiul public, acrobaţii cu poiuri în flăcări şi cinema în aer liber. Nu pot decît să mă bucur că, în sfîrşit, cartierele din Bucureşti încep să aibă şi ele viaţa şi individualitatea lor. (Adina Popescu)

● N-o să înţelegeţi cu adevărat lumea în care trăim dacă nu citiţi cartea lui Mirel Bănică Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (Editura Polirom, 2014). (Matei Martin)

● Roxana Andreea Ghiţă – Poetica şi poietica Revoluţiei. De la romantismul german la anul 1989 în romanul contemporan din România şi din Germania. Lucrare realizată în cadrul proiectului „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale“, conducător ştiinţific Prof. dr. univ. Silviu Angelescu, volumul apărut la Editura Muzeului Naţional al Literaturii, Colecţia „Aula Magna“, reevaluează momentul 1989 în Germania şi România, la graniţa dintre istorie şi literatură. „Germanistă“, prin formare, autoarea urmăreşte fenomenele literare apărute în urma momentului de cotitură, aşa numita literatură a schimbării, Wendeliteratur, iar afinităţile de motiv literar, dar şi de mijloace stilistice, minuţios analizate într-un inedit paralelism Thomas Brussig şi Cărtărescu, relevă condiţionarea esteticului de istoric, cu referire precisă la totalitarism: „Cred că tema totalitarismului duce, în mod obligatoriu, la anumite mijloace de reprezentare literară“ (Thomas Brussig). O lucrare care, prin valorificarea mesajului şi rigoarea demonstraţiei, devine exemplară pentru demersul ştiinţific şi bogăţia informaţiei, mărci identitare ale unui reprezentant de frunte al tinerei generaţii de cercetători. (Ruxandra Mihăilă)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.
Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.