Control Day Out, Hugh Laurie, "Marile cărţi mici"

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Control Day Out, Hugh Laurie, "Marile cărţi mici" jpeg

● În piaţă am auzit o ţărancă strigînd: „Roşii fără moţ!“ Avea nişte roşii minunate. Şi mi-am adus aminte de ceea ce mi-a spus anul trecut, într-un interviu, Iuliana Ionel, cercetătoare la Institutul de Economie Agrară, şi anume că roşiile care au un fel de ţurţure în partea opusă codiţei au fost stimulate să crească prin scufundarea inflorescenţei într-o soluţie erbicidă. La fel, zonele verzi şi tari din interiorul roşiei indică exces de pesticide. Dar ţurţurele sau moţul se vede de la distanţă. Iar în ultima vreme, pieţele au fost invadate de roşiile cu moţ. Sfatul e ca astfel de roşii să fie evitate. O recomandare cît se poate de culturală. Cultura legumelor, evident. (Andrei Manolescu)

● Concertul Hugh Laurie alias Dr. House, unul dintre personajele mele preferate – desigur, şi al multor altora; cu Copper Bottom Band, pe 12 iulie, la Sala Palatului. Blues şi jazz, cu influenţe R&B. Şi cu promovarea ultimului său album, Didn’t it Rain, lansat în mai 2013. (Iaromira Popovici)

● Vineri, sîmbătă şi duminică, trei seri lungi cu muzică şi film. Vineri, 27 iunie, Control Day Out, la Arena Verde Stop, cu Tricky cap de afiş; sîmbătă, 28 iunie, Noaptea lungă a filmelor scurte, la Grădina Botanică, organizată de ShortsUp; duminică, 29 iunie, Wonder Day, cu Asaf Avidan cap de afiş, la Mogoşoaia. Numai să nu plouă. (Luiza Vasiliu)

● Un drum la piaţă: mai ales pentru culori, floră şi faună. Personaje pitoreşti o să găsiţi sigur. Pentru roşii bune n-aş putea să bag mîna în foc. Ultimele, pe care le-am cumpărat din Matache, n-au avut nici un gust. Erau doar frumoase. (Ana Maria Sandu)

● În Braşov, la Casa „Ştefan Baciu“, o inedită expoziţie de carte în miniatură: „Marile cărţi mici“. Expoziţia, deschisă pînă la 1 septembrie, găzduieşte 38 de astfel de cărţi din patrimoniulMuzeului „Casa Mureşenilor“ din Braşov. (Stela Giurgeanu)

● Unul dintre parcurile din Bucureşti care îmi place din ce în ce mai mult este Parcul Circului. Cochet, relaxant, cu tonetă de îngheţată, lac, pajişte. Iată că, mai nou, parcul are şi un soi de festival doar al lui. Sîmbătă, 28 iunie, a treia ediţie a evenimentului Ziua Cartierului Tei (un proiect coordonat de Asociaţia Komunitas) se desfăşoară aici. O bătălie cu baloane de săpun, şotron şi desene pe asfalt, ateliere de drumming şi de confecţionat zmee, Acumulatorul Urban ACUM, unde au loc dezbateri pe teme legate de cartier şi de spaţiul public, acrobaţii cu poiuri în flăcări şi cinema în aer liber. Nu pot decît să mă bucur că, în sfîrşit, cartierele din Bucureşti încep să aibă şi ele viaţa şi individualitatea lor. (Adina Popescu)

● N-o să înţelegeţi cu adevărat lumea în care trăim dacă nu citiţi cartea lui Mirel Bănică Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (Editura Polirom, 2014). (Matei Martin)

● Roxana Andreea Ghiţă – Poetica şi poietica Revoluţiei. De la romantismul german la anul 1989 în romanul contemporan din România şi din Germania. Lucrare realizată în cadrul proiectului „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale“, conducător ştiinţific Prof. dr. univ. Silviu Angelescu, volumul apărut la Editura Muzeului Naţional al Literaturii, Colecţia „Aula Magna“, reevaluează momentul 1989 în Germania şi România, la graniţa dintre istorie şi literatură. „Germanistă“, prin formare, autoarea urmăreşte fenomenele literare apărute în urma momentului de cotitură, aşa numita literatură a schimbării, Wendeliteratur, iar afinităţile de motiv literar, dar şi de mijloace stilistice, minuţios analizate într-un inedit paralelism Thomas Brussig şi Cărtărescu, relevă condiţionarea esteticului de istoric, cu referire precisă la totalitarism: „Cred că tema totalitarismului duce, în mod obligatoriu, la anumite mijloace de reprezentare literară“ (Thomas Brussig). O lucrare care, prin valorificarea mesajului şi rigoarea demonstraţiei, devine exemplară pentru demersul ştiinţific şi bogăţia informaţiei, mărci identitare ale unui reprezentant de frunte al tinerei generaţii de cercetători. (Ruxandra Mihăilă)

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.