Contraviaţa, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov, Musica Kronstadt

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Contraviaţa, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov, Musica Kronstadt png

● Sîmbătă, pe 29 iulie, în Șesul Jinarilor, după ce se va lăsa întunericul, va avea loc un eveniment special. Proiecția pe un ecran imens, în aer liber, a filmului Jina în regia lui Dumitru Budrala, director fondator al festivalului Astra Film Sibiu. Un film despre viața de la munte și oieritul de la Jina din cele mai vechi timpuri. Pare să fie vorba despre o experiență ieșită din comun. (Andrei Manolescu)

● La început de august, la Brașov e Festivalul Internațional „Musica Kronstadt 2017“. Această a patra ediție e dedicată centenarului Dinu Lipatti. Printre invitați: Berliner Filarmoniker, Filarmonica „George Enescu“, SWR Stuttgart, Opera din Barcelona, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Filarmonica Sonderborg, Landeskapelle Eisenach. E un fel de preludiu la Festivalul Enescu din septembrie, de la București – deci un regal muzical în sine. (Matei Martin)

● Între 30 iulie și 6 august, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București e Săptămîna Mălăele. Adică se vor juca șase piese cunoscute (Revizorul, Dineu cu proști, Caramitru-Mălăele – Cîte’n lună și în stele, Cafeneaua, Valea cu parfum de flori și zumzet de albine…, Podu’), cu Horațiu Mălăele în roluri consacrate. Vreau doar să mai amintesc că, despre Horațiu Mălăele, regretata noastră colegă Magdalena Boiangiu, care era și un critic de teatru foarte zgîrcit cu laudele, spunea că e „atins de geniu“. (Andrei Manolescu)

● Trenul Golden Pass – Elveția. Nu pentru că, traversînd Țara Cantoanelor, ca pasager oarecare, îți reconsideri date, impresii, imagini culese, în ani, din surse sigure sau prin viu grai, nu pentru că, la capătul călătoriei, Elveția îți apare mult mai familiară, ci mai ales „ca model“ – de inventivitate, multă știință și tot atî­ta tehnică temeinică. Lăsînd în altă eră Căile Ferate Române, pentru amatorii de science-fiction cu semn schimbat, nu poți să nu parafrazezi un banc „bun“, odinioară: oare ceasornicele elvețiene își potrivesc mersul după Golden Pass sau trenul elvețian urmează minutarul de la centru? Un lucru e cert, însă: ele merg ceas, toate, fără excepție. (Ruxandra Mihăilă)

● A noua ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Rîşnov: 28 iulie – 6 august. Multe, foarte multe filme, prelegeri dezbateri şi ateliere cu regizori, producători, actori, scriitori şi jurnalişti (44 de filme, peste 70 de invitați speciali, 15 concerte, 22 de prelegeri, dezbateri și ateliere) – programul complet al festivalului poate fi consultat la www.ffir.ro. În primul week-end de festival va putea fi vizitat Salonul de Istorii Scrise, unde vor fi prezente o duzină de edituri şi unde va fi vernisată expoziţia outdoor, cu patruzeci de fotografii, intitulată „Doi prieteni. Trei săptămîni în Anzi“, al cărei mîndru coautor sînt. Ne vedem în Grădina Cetăţii Rîşnov! (Marius Chivu)

● Contraviața lui Philip Roth (traducere de Alexandra Coliban, Editura Polirom, 2017) mi se pare cartea perfectă de citit pe plajă. E începutul lui de roman care-mi place cel mai mult. (Ana Maria Sandu)

982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești