Contraviaţa, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov, Musica Kronstadt
● Sîmbătă, pe 29 iulie, în Șesul Jinarilor, după ce se va lăsa întunericul, va avea loc un eveniment special. Proiecția pe un ecran imens, în aer liber, a filmului Jina în regia lui Dumitru Budrala, director fondator al festivalului Astra Film Sibiu. Un film despre viața de la munte și oieritul de la Jina din cele mai vechi timpuri. Pare să fie vorba despre o experiență ieșită din comun. (Andrei Manolescu)
● La început de august, la Brașov e Festivalul Internațional „Musica Kronstadt 2017“. Această a patra ediție e dedicată centenarului Dinu Lipatti. Printre invitați: Berliner Filarmoniker, Filarmonica „George Enescu“, SWR Stuttgart, Opera din Barcelona, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Filarmonica Sonderborg, Landeskapelle Eisenach. E un fel de preludiu la Festivalul Enescu din septembrie, de la București – deci un regal muzical în sine. (Matei Martin)
● Între 30 iulie și 6 august, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București e Săptămîna Mălăele. Adică se vor juca șase piese cunoscute (Revizorul, Dineu cu proști, Caramitru-Mălăele – Cîte’n lună și în stele, Cafeneaua, Valea cu parfum de flori și zumzet de albine…, Podu’), cu Horațiu Mălăele în roluri consacrate. Vreau doar să mai amintesc că, despre Horațiu Mălăele, regretata noastră colegă Magdalena Boiangiu, care era și un critic de teatru foarte zgîrcit cu laudele, spunea că e „atins de geniu“. (Andrei Manolescu)
● Trenul Golden Pass – Elveția. Nu pentru că, traversînd Țara Cantoanelor, ca pasager oarecare, îți reconsideri date, impresii, imagini culese, în ani, din surse sigure sau prin viu grai, nu pentru că, la capătul călătoriei, Elveția îți apare mult mai familiară, ci mai ales „ca model“ – de inventivitate, multă știință și tot atîta tehnică temeinică. Lăsînd în altă eră Căile Ferate Române, pentru amatorii de science-fiction cu semn schimbat, nu poți să nu parafrazezi un banc „bun“, odinioară: oare ceasornicele elvețiene își potrivesc mersul după Golden Pass sau trenul elvețian urmează minutarul de la centru? Un lucru e cert, însă: ele merg ceas, toate, fără excepție. (Ruxandra Mihăilă)
● A noua ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Rîşnov: 28 iulie – 6 august. Multe, foarte multe filme, prelegeri dezbateri şi ateliere cu regizori, producători, actori, scriitori şi jurnalişti (44 de filme, peste 70 de invitați speciali, 15 concerte, 22 de prelegeri, dezbateri și ateliere) – programul complet al festivalului poate fi consultat la www.ffir.ro. În primul week-end de festival va putea fi vizitat Salonul de Istorii Scrise, unde vor fi prezente o duzină de edituri şi unde va fi vernisată expoziţia outdoor, cu patruzeci de fotografii, intitulată „Doi prieteni. Trei săptămîni în Anzi“, al cărei mîndru coautor sînt. Ne vedem în Grădina Cetăţii Rîşnov! (Marius Chivu)
● Contraviața lui Philip Roth (traducere de Alexandra Coliban, Editura Polirom, 2017) mi se pare cartea perfectă de citit pe plajă. E începutul lui de roman care-mi place cel mai mult. (Ana Maria Sandu)