"Cîntece piratereşti", Scorpions şi "Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea"

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
"Cîntece piratereşti", Scorpions şi "Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într un dulap Ikea" jpeg

● Joi, 12 decembrie, la ora 19, la Café Verona, Cărtureşti: lansarea lui „Greuceanu“, cel mai recent volum al colecţiei Pasărea Măiastră de la Vellant, ilustrat de Alexandru Ciubotariu. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe ilustrate pe care autorul le va realiza pe loc din hîrtie de mătase, aracet şi carioci, reluînd astfel cîteva dintre tehnicile de lucru aplicate în volum. „Greuceanu“ este cel de-al cincilea titlu al colecţiei Pasărea Măiastră – o colecţie dedicată poveştilor româneşti ilustrate de artişti români. (Adina Popescu)

● Citesc o carte care mi-a stîrnit o curiozitate mai degrabă de natură politică: Mihail Gorbaciov – Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika. (Editura Litera, 2013). Mă gîndeam că voi afla amănunte interesante despre cum a dărîmat Gorbaciov Uniunea Sovietică. Dincolo de politică însă, am descoperit povestea unui om. Nu un preşedinte, ci un om cît se poate de normal, care a trecut alături de soţia sa Raisa (cu a cărei dispariţie timpurie nu se poate împăca), prin toate mizeriile comunismului. (Andrei Manolescu)

● Marţi, 17 decembrie şi miercuri, 18 decembrie, de la ora 19, la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei) puteţi vedea două dintre cele mai recente producţii ale Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ: O... ladă, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, şi Gărgăriţele se întorc pe pămînt, de Vasili Sigarev, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu (premieră). Nu le rataţi, Teatrul din Piatra Neamţ continuă să aibă, de prin anii ’70 şi pînă astăzi, o reputaţie bună. (Luiza Vasiliu)

● În acest week-end, după Rusia, Ucraina, Lituania, Estonia, Finlanda, concertul Rock’n Roll Forever ajunge şi în România. Aşadar, dacă este sîmbătă (14 decembrie în Bucureşti, la Romexpo), este Scorpions. (Stela Giurgeanu)

● Pentru dependenţii de cărţi care se tratează cu cărţi şi pentru oricine e interesat de literatură, de scriitori şi tot ce are legătură cu ei, o soluţie eficientă e bookaholic.ro. Mi-a plăcut site-ul de la început, acum mi se pare şi mai consistent. E imposibil să nu găseşti aici ceva care să te intereseze. Actual, relaxat şi inspirat. (Ana Maria Sandu)

● De la Humanitas Multimedia, dublul audio-book Povestiri de Ilf & Petrov în lectura lui Victor Rebengiuc, 15 povestiri plus un bonus track nepreţuit, un audio making of în care actorul nu-şi poate stăpîni rîsul în timpul lecturii. (Marius Chivu)

●  „Cîntece piratereşti“, noul CD al lui Alexandru Andrieş. Acelaşi şi mereu altul, înconjurat de cei fără de care sound-ul nu „iese“ (Maria Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Virgil Ianţu, Dănuţ Georgescu, Alexandru Gorneanu, Radu Brânzaru), Alexandru Andrieş pune cap la cap 19 piese (plus, pe coperta interioară a CD-ului, nişte versuri intitulate E criză mare) cu har şi haz, dar şi cu melancolie şi tristeţe. Prevăd că (măcar) unele refrene vor intra în repertoriul de fredonări zilnice ale multora dintre noi. De pildă: „nu mă lăsa să-mbătrînesc“, „sarmaua e plagiată şi micu-i puţin plagiat“ şi, mai ales, „avem primar un măcelar“. (Mircea Vasilescu)

● Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea, un roman captivant în care e vorba de ce scrie-n titlu. Autorul cărţii, Romain Puértolas (se citeşte pu-er-to-las!), este, probabil, revelaţia anului. Cartea a apărut la editura Baroque Books & Arts. (Matei Martin).

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.