"Cîntece piratereşti", Scorpions şi "Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea"
● Joi, 12 decembrie, la ora 19, la Café Verona, Cărtureşti: lansarea lui „Greuceanu“, cel mai recent volum al colecţiei Pasărea Măiastră de la Vellant, ilustrat de Alexandru Ciubotariu. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe ilustrate pe care autorul le va realiza pe loc din hîrtie de mătase, aracet şi carioci, reluînd astfel cîteva dintre tehnicile de lucru aplicate în volum. „Greuceanu“ este cel de-al cincilea titlu al colecţiei Pasărea Măiastră – o colecţie dedicată poveştilor româneşti ilustrate de artişti români. (Adina Popescu)
● Citesc o carte care mi-a stîrnit o curiozitate mai degrabă de natură politică: Mihail Gorbaciov – Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika. (Editura Litera, 2013). Mă gîndeam că voi afla amănunte interesante despre cum a dărîmat Gorbaciov Uniunea Sovietică. Dincolo de politică însă, am descoperit povestea unui om. Nu un preşedinte, ci un om cît se poate de normal, care a trecut alături de soţia sa Raisa (cu a cărei dispariţie timpurie nu se poate împăca), prin toate mizeriile comunismului. (Andrei Manolescu)
● Marţi, 17 decembrie şi miercuri, 18 decembrie, de la ora 19, la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei) puteţi vedea două dintre cele mai recente producţii ale Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ: O... ladă, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, şi Gărgăriţele se întorc pe pămînt, de Vasili Sigarev, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu (premieră). Nu le rataţi, Teatrul din Piatra Neamţ continuă să aibă, de prin anii ’70 şi pînă astăzi, o reputaţie bună. (Luiza Vasiliu)
● În acest week-end, după Rusia, Ucraina, Lituania, Estonia, Finlanda, concertul Rock’n Roll Forever ajunge şi în România. Aşadar, dacă este sîmbătă (14 decembrie în Bucureşti, la Romexpo), este Scorpions. (Stela Giurgeanu)
● Pentru dependenţii de cărţi care se tratează cu cărţi şi pentru oricine e interesat de literatură, de scriitori şi tot ce are legătură cu ei, o soluţie eficientă e bookaholic.ro. Mi-a plăcut site-ul de la început, acum mi se pare şi mai consistent. E imposibil să nu găseşti aici ceva care să te intereseze. Actual, relaxat şi inspirat. (Ana Maria Sandu)
● De la Humanitas Multimedia, dublul audio-book Povestiri de Ilf & Petrov în lectura lui Victor Rebengiuc, 15 povestiri plus un bonus track nepreţuit, un audio making of în care actorul nu-şi poate stăpîni rîsul în timpul lecturii. (Marius Chivu)
● „Cîntece piratereşti“, noul CD al lui Alexandru Andrieş. Acelaşi şi mereu altul, înconjurat de cei fără de care sound-ul nu „iese“ (Maria Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Virgil Ianţu, Dănuţ Georgescu, Alexandru Gorneanu, Radu Brânzaru), Alexandru Andrieş pune cap la cap 19 piese (plus, pe coperta interioară a CD-ului, nişte versuri intitulate E criză mare) cu har şi haz, dar şi cu melancolie şi tristeţe. Prevăd că (măcar) unele refrene vor intra în repertoriul de fredonări zilnice ale multora dintre noi. De pildă: „nu mă lăsa să-mbătrînesc“, „sarmaua e plagiată şi micu-i puţin plagiat“ şi, mai ales, „avem primar un măcelar“. (Mircea Vasilescu)
● Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea, un roman captivant în care e vorba de ce scrie-n titlu. Autorul cărţii, Romain Puértolas (se citeşte pu-er-to-las!), este, probabil, revelaţia anului. Cartea a apărut la editura Baroque Books & Arts. (Matei Martin).