„Cicatrice“, Strigă-mă pe numele tău, România neîmblînzită

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
„Cicatrice“, Strigă mă pe numele tău, România neîmblînzită jpeg

● „Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămînă lîngă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.“ În perioada 8-25 martie, mergeţi la Rezidenţa BRD Scena9 (str. I.L Caragiale 32) să vedeţi „Cicatrice“, expoziţia de fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ, care documentează cultura violenţei în România. (Cristina Ştefan) 

● Expoziția de fotografie „Așa văzut-a Zaharia. Improvizații într-o lume captivă“, deschisă în Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român în perioada 21 martie – 22 aprilie, expoziție cu fotografiile extraordinare ale lui Zaharia Cușnir (1912-1993), acest Costică Acsinte de dincolo de Prut, care în anii ’50-’60 a fotografiat în secret, fără aprobări oficiale, viața rurală din URSS: portrete de copii, cupluri de tineri și bătrîni, scene de la nunți și înmormîntări. (Marius Chivu)

● În perioada 15 martie – 5 aprilie, „ghioceii bogați“ (Leucojum vernum, popular lușcă) te întîmpină cu capul plecat a smerenie, dar și cu bucuria celor dintîi flori anunțătoare de primavera, în poiana Platoul Vîrtoapelor, la 13 km de Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Pe o suprafață de 10 ha, se spun povești, se țes legende, se descoperă natura de dinaintea începutului. Clubul „Singuri împreună“ organizează excursii în zonă (tel. 0722.896.722). Locuri limitate. (Ruxandra Mihăilă)

● Documentarul britanic România neîmblînzită, narat de Victor Rebengiuc, va avea premiera săptămîna viitoare și este de neratat din toate motivele evidente: prezintă viața naturală sălbatică din țara noastră așa cum nu o cunoaștem, este solid documentat, filmat splendid, nu mai spun de narațiunea lui Victor Rebengiuc (acest Morgan Freeman al nostru) după un text, cu modestie spun, tradus chiar de mine. (Marius Chivu)

● Strigă-mă pe numele tău (regia Luca Guadagnino) mai e în cinematografe. O poveste despre tinerețe, de-o senzualitate incredibilă. (Ana Maria Sandu)

● Ziua care nu se uită e titlul unei noi ediții apărute anul trecut la editura Polirom, sub semnătura istoricului Marius Oprea. Cartea conține mărturiile oamenilor implicați în revolta anticomunistă de la Brașov, din urmă cu 30 de ani. Pare-se că în această carte poți găsi aproape totul despre acele evenimente, despre nemulțumirile și dorința de demnitate a participanților și despre represiunea declanșată ulterior de autoritățile comuniste. O represiune bestială care însă n-a reușit să prevină repetarea cu succes, doi ani mai tîrziu, a scenariului de la Brașov în toată țara. (Andrei Manolescu)

● Editura Polirom continuă cu lăudabilă consecvență una dintre cele mai importante opere culturale ale acestui început de secol, anume traducerea cu înaltă competență a unor texte importante ale Evului Mediu. În colecția „Biblioteca medievală“, coordonată de admirabilul savant clujean Alexander Baumgarten, a apărut versiunea românească a opului anonim Călătoria Sfîntului Abate Brendan. Tradusă și comentată de Emanuel Grosu, prefațată de Corin Braga, Călătoria Sfîntului Abate Brendan este un text de secol X care povestește călătoria fabuloasă pe Sfîntului Brendan în căutarea „Insulei Fericiților“. Odiseea are loc în secolul al VI-lea, iar istoricii spun că tărîmul de care a dat Sfîntul este Canada de astăzi. O încîntătoare bijuterie! (Sever Voinescu)

● La Unteatru, The Sunset Limited de Cormac McCarthy, cu minunaţii Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, în caz că aţi ratat-o pînă acum. (Cristina Ştefan)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

sare baie picioare istock jpg
Remediul natural care ne poate scăpa de multe probleme. De ce trebuie să ne lăsăm picioarele la înmuiat în apă cu sare
Poate că nu mulți dintre noi ne-am gândi la această metodă, însă ea ne poate fi de mare ajutor dacă știm cum să o folosim. Există un motiv practic pentru care ar trebui să ne punem picioarele în apă cu sare o dată pe săptămână!
elevi economic p s aurelian slatina   foto alina mitran (1) jpg
Simulare Bac 2025. Cum se explică notele mici la Română: „Se exprimă ca pe TikTok. Și omul cavernelor tot prin semne comunica”
Notelele elevilor la Limba română din cadrul examenului de simulare a Bacalaureatului 2025 s-au situat, oarecum, la extreme: copiii au luat fie note mari, peste 8, fie note mici, sub 7. „Elevii care au luat note de 8 sau mai mari chiar și-au dat interesul, chiar au învățat pentru această simulare”.
shutterstock 2531163737 (1) jpg
Țări din NATO revin la arme considerate învechite pentru a răspunde amenințării Rusiei
Războiul din Ucraina arată că armele considerate anterior redundante rămân indispensabile – iar acum țările NATO se grăbesc să recupereze decalajul în timp ce se află într-o cursă pentru a se reînarma.
Antalya - una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște 2025 Foto Daily Sabah
Destinațiile preferate de români pentru această vară: vacanțe de la 313 euro, cu zbor inclus și all inclusive
Paștele și vara 2025 readuc în prim-plan destinațiile preferate de ani buni de turiștii români: Turcia, Egipt și Grecia. Într-un peisaj turistic tot mai dinamic, rezervările timpurii și pachetele de vacanță accesibile devin elemente-cheie în alegerea destinației
miere jpg
Chiar nu ar trebui să mănânci miere cu o lingură de metal? Un apicultor dezvăluie adevărul la care nu te așteptai
Se spune că mierea nu ar trebui să fie consumată cu o lingură de metal, sub pretextul că acest contact ar distruge calitățile sale naturale. Dar este oare aceasta o recomandare fundamentată sau doar un mit persistent?
rabla electrocasnice 2019 televizoare jpeg
Singurul producător de televizoare din Rusia oprește producția. Care este motivul?
Kvant, singurul producător de televizoare din Rusia, a întrerupt producția din cauza cererii scăzute și a costurilor ridicate, potrivit unui articol publicat miercuri în cotidianul economic Kommersant, care citează o scrisoare adresată acționarilor de către CEO-ul companiei.
Candidați alegeri - colaj Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi. Foto Inquam Photos
Ce candidat va susține Trump Jr. la alegerile din mai? Analist: „Vizita în România are o semnificație electorală evidentă”
Vizita lui Donald Trump jr, fiul cel mare al președintelui Statelor Unite, în România cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale are o „semnificație electorală evidentă”, spune profesorul Cristian Pîrvulescu.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Semnal de alarmă: Tarifele SUA pot crește numărul de insolvențe în Europa și România
Tarifele impuse de administrația SUA și presiunile macroeconomice pot crește și mai mult numărul de insolvențe corporative în Europa și România, atrag atenția experții.
image png
Motivul pentru care doctorii recomandă să-ți bagi picioarele în apă cu sare, o dată pe săptămână
Băile cu apă sărată sunt o practică simplă, dar extrem de benefică pentru sănătatea picioarelor și pentru starea generală de bine.