Cevengur, În sălbăticie, Mihai Maci
● Andrei Platonov, Cevengur (Editura Allfa, 2012, traducere de Antoaneta Olteanu). Stalin a interzis romanul scriind pe colţul bunului de tipar: "gunoi!." The Telegraph susţine azi că "este greu să-ţi imaginezi un romancier mai bun". The Guardian apreciază că "e poate cel mai mare scriitor rus al secolului XX". Pentru o dată, îndrăznesc să renunţ la "poate". (Radu Cosaşu)
● Chiar dacă aţi văzut filmul lui Sean Penn şi, mai ales, dacă v-a plăcut muzica lui Eddie Vedder, trebuie să citiţi În sălbăticie de Jon Krakauer (traducere de Iulia Blaga, Editura Humanitas Fiction), romanul care spune povestea reală a tînărului care a făcut autostopul pînă în Alaska, unde, după cîteva luni, a fost găsit mort la poalele muntelui McKinley. Poate cea mai dramatică, mai frumoasă şi mai simbolică poveste a epocii noastre despre chemarea sălbăticiei, voluptatea rătăcirii şi mirajul izolării de civilizaţie. (Marius Chivu)
● Un foarte bine argumentat articol de Mihai Maci, lector dr. la Universitatea din Oradea, "Premisele imposturii universitare", apărut pe Contributors.ro. Pornind de la acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, Mihai Maci analizează sec, neiertător, dar cu un anume calm intelectual, bubele şi obsesiile sistemului universitar românesc. (Mircea Vasilescu)