Bucureştiul meu drag, Stagiunea cu Skepsis, Only Lovers Left Alive

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Bucureştiul meu drag, Stagiunea cu Skepsis, Only Lovers Left Alive jpeg

● În nr. 7 al României literare, Simona Sora şi Claudiu Constantinescu publică, în propria lor traducere, nu mai puţin de 15 proze ultrascurte dintr-o antologie mexicană dedicată literaturii sub 200 de cuvinte. Reproduc aici o proză de René Avilés Fabila: „Erau un cuplu de homosexuali realmente nepereche: Jorge, tînăr şi frumos; Marcos, urît şi bătrîn. În acea seară s-au hotărît să meargă la un bal mascat. Amîndoi au ales să fie Dorian Gray: primul era personajul, cel de-al doilea era portretul acestuia.“ Excelent! Poate se arată vreo editură românească interesată de această antologie. (Marius Chivu)

● Vineri, 28 februarie, începînd cu ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia are loc al doilea spectacol din proiectul „Stagiunea cu Skepsis“. Este vorba despre piesa lui Francis Veber, Dineu cu proşti. (Stela Giurgeanu)

● Revista Bucureştiul meu drag. Totul a pornit de la nişte „excursii“ organizate de Andrei Bîrsan cu un grup de amici: se întîlneau la sfîrşit de săptămînă, umblau printr-o zonă a oraşului şi făceau fotografii, pe care le puneau pe www.orasul.ro. Apoi a apărut şi o revistă, din ce în ce mai interesantă. Acum, revista poate fi citită şi online, aici: http://issuu.com/orasul/docs/rbmd-1402. În fotografiile şi articolele din Bucureştiul meu drag, oraşul e frumos şi interesant, istoria lui e evocată cu pasiune. Merită. (Mircea Vasilescu)

● Maria Tănase, Cîntece populare, 1953-1961 (Editura Casa Radio), un dublu CD cu vreo 40 de înregistrări, unele inedite, cu vocea Mariei Tănase înregistrată la radio. Plus un interviu cu cîntăreaţa. (Matei Martin)

● În zilele în care ucrainenii îşi dărîmă statuile lui Lenin (abia acum?!), pe site-ul Tarom, printre oraşele promovate pentru ceea ce se cheamă city break apare Moscova. Iar acolo, cei de la Tarom recomandă „pentru cei pasionaţi de istorie şi cultură“, Muzeul Central „V.I. Lenin“, „unde o să găsiţi trupul perfect conservat al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice“. La prima vedere, poate părea o recomandare dubioasă, dar judecînd mai atent, s-ar putea să nu fie chiar aşa. Dacă nu mai e mult pînă cînd amintitul  mausoleu o va lua şi el pe calea statuilor din Ucraina? Poate că e bine să nu rataţi ultima şansă de a vizita chestia. Mai ales pentru amatorii de „cultură“ macabră. (Andrei Manolescu)

● Dacă vă sîcîie astenia de primăvară, recomand s-o trataţi blînd, cu muzica clujenilor de la Theory of Mind. Fără agitaţie inutilă, fără zgomot, fără artificii, fără bruiaj. Doar pop ca-n visele cele mai bune. Joi, 27 februarie, de la ora 21, în Club Control din Bucureşti. (Luiza Vasiliu)

● Filmul lui Jim Jarmush, Îndrăgostiţii mor ultimii (Only Lovers Left Alive), care a fost anul trecut în competiţie la Cannes, intră pe ecranele de la noi în curînd. Eve şi Adam, interpretaţi de Tilda Swinton şi Tom Hiddleston, sînt un cuplu de vampiri atipici, pentru care dragostea n-are nici o legătură cu timpul. Only Lovers Left Alive e şi melancolic, şi ironic, şi livresc, şi foarte rock. Combinaţia inconfundabilă marca Jarmush. (Ana Maria Sandu)  

● La Galeria creart din Piaţa Lahovari puteţi vedea, pînă pe 20 martie, expoziţia „Girls, girls, girls...“ Lucrări realizate de Emanuela Voinescu, Florina Oprescu, Adriana Falub, dar şi Amalia Dulhan, Mihaela Paraschivu şi Stela Lie. Nu neapărat feministe, „dar mai clar, mai asumat feminine, subtil provocatoare, uneori mai triste, melancolice“. Pe hîrtie, dar şi tridimensionale, în încercarea de a ocupa spaţiul, de a-l locui. (Adina Popescu)

● Mărţişoarele de tarabă în formă de pisici şi bufniţe, foarte diverse şi cu multe accesorii, cu blană şi sclipici, în jur de 15 lei. Şi mai ales singurul mărţişor-vulpe (cel puţin pe care l-am văzut eu) – elegantă şi, evident, roşcată. (Iaromira Popovici).

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.