„Bucureşti şi Stambul“, „Fetiţa care nu zîmbea niciodată“, Noaptea caselor

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
„Bucureşti şi Stambul“, „Fetiţa care nu zîmbea niciodată“, Noaptea caselor jpeg

● Cartea lui Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, în traducerea excelentă a Vioricăi Nişcov, Editura Humanitas, colecţia „Vintage“. Da, este chiar acel Kunisch de care am auzit cu toţii la orele de română despre Luceafărul lui Eminescu. A stat vreo zece luni la Bucureşti, în 1857-1858 – suficient cît să scrie nişte însemnări de călătorie interesante. Citez, ca să vă captez, un fragment din descrierea drumului de la Giurgiu la Bucureşti (cu o căruţă la care erau înhămaţi 22 de cai, şi tot s-a împotmolit): „Degeaba strigau şi făceau larmă surugiii, caii nu mai voiau să înainteze. Atunci începură să înjure, întrebuinţînd cele mai ciudate expresii, care aminteau de întorsăturile de frază ale spaniolilor. «Să fie a dracului cafeaua pe care Atotputernicul o s-o bea mîine dimineaţă» – cu aceste strigăte şi cu altele asemenea îşi vărsau focul.“ (Mircea Vasilescu)

● Un travel book clasic, de după 1866, pe care-l citise şi Eminescu: Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, ediţie şi traducere de Viorica Nişcov, Editura Humanitas. O carte frumos scrisă şi cu un farmec aparte, pe măsura subiectului. Căci „îmbelşugată în frumuseţe e lumea“, cum exclamă undeva germanul. (Marius Chivu)

● Lola Lafon, Fetiţa care nu zîmbea niciodată (traducere de Viorel Vişan, Editura Trei). O poveste aproape ficţională despre Nadia Comăneci. Un coup de coeur. (Matei Martin)

● Între 22-28 septembrie, în Bucureşti are loc a doua ediţie a festivalului de ştiinţă, Bucharest Science Festival, expoziţii, conferinţe, dezbateri, experimente şi demonstraţii. Toate detaliile festivalului şi programul le puteţi găsi pe pagina festivalului: www.bucharestsciencefestival.ro. (Stela Giurgeanu)

● Şi pentru că tot au început ploile de toamnă, mai stăm şi prin case şi citim. „Se înfiinţează comisii de lichidare. Misiunea lor este să elimine cît mai repede cu putinţă romanele de aventuri, romanele poliţiste, de dragoste, de spionaj, science fiction sau pe cele de groază. Cu alte cuvinte, toate cărţile de mîna a doua, oriunde s-ar găsi ele.“ (Mariusz Szczygiel, Gottland, Editura Art) „Oamenii ajunseseră foarte departe în ceea ce priveşte stăpînirea naturii. Acum poţi să-ţi instalezi un aparat în cameră şi să vorbeşti verzi şi uscate cu un australian din celălalt capăt al globlui. Poţi să asculţi muzică la radio într-un hotel londonez sau o emisiune din Portugalia despre cum se îndoapă gîştele.“ (Ernst H. Gombrich, O scurtă istorie a lumii, Editura Art) (Adina Popescu)

● Pieţele de pe marginea drumurilor de prin ţară: legumele sînt imperfecte, şi mici, dar par mai sănătoase, cu preţurile de 1 leu, 2 lei, sau chiar sub 1 leu; florile sînt parfumate, multe la 5 lei şi par mai adevărate, iar vînzătorii se bucură şi că au vîndut ceva de 4 lei... (Iaromira Popovici)

● În deschiderea de sîmbătă a Festivalului Orchestrelor Radio, Orchestra Simfonică a Radioului din Finlanda a fost dirijată de americanul Joshua Weilerstein, în vîrstă de numai 27 de ani. Prestaţia sa a fost una de natură să se întipărească în minţile spectatorilor, mai ales că le-a făcut un adevărat cadou drept bis, cîntînd întegral Rapsodia nr. 1 de George Enescu. Acest nume – Joshua Weilerstein – e de urmărit. Negreşit, vom mai auzi de el. Din ziua apariţiei acestui număr al revistei Dilema veche, mai sînt încă trei seri în care concertele festivalului amintit mai pot fi urmărite. Mă tem însă că acum biletele se găsesc mai greu. (Andrei Manolescu)

● Joi, 25 septembrie, ora 20, în Silver Church, vin fraţii Grimm. Sub forma unui supergrup din care fac parte: Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten – neubauten.org), Mick Harvey (co-fondator The Birthday Party şi Nick Cave & The Bad Seeds), Danielle de Picciotto (Crime and the City Solution) şi Paul Wallfisch (Botanica). The Ministry of Wolves pun în scenă întunecat-muzical teroarea basmelor din Pădurea Neagră. Să nu veniţi singuri. (Luiza Vasiliu)

● Sîmbătă, 27 septembrie, de la ora 18 pînă a doua zi la răsărit, Noaptea Caselor, un circuit al spaţiilor (case, conace, apartamente) din Bucureşti unde se întîmplă tot felul de lucruri culturale. Programul complet, pe http://noapteacaselor.tumblr.com. (Luiza Vasiliu)

http://alegeri.decatorevista.ro/ – 9 fotografi şi reporteri care urmăresc desfăşurarea de forţe din campania prezidenţială. Intraţi cu încredere şi ţineţi aproape, se anunţă a fi o sursă de informaţii şi analiză mai bună decît tot ce se găseşte în presa de la noi. (Luiza Vasiliu)

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a ediție FFE va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești jpeg
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
Un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare.
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții jpeg
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții
Sîmbătă, 23 aprilie 2022, Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise”.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proză autobiografică, note de subsol, adică avem o largă dimensiune experimentală concentrată pe tema identității, a jocului dintre eul real și cel ficțional, propus din start de dubletul nominal de pe copertă (Emil-Emanuel).
Bernard Henri Lévy și resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri Lévy și resuscitarea compasiunii
Chiar aşa: de ce ne-ar interesa? În definitiv, nu se întîmplă la noi, nu ne reprezintă pe noi...
Pasărea vorbitoare jpeg
Pasărea vorbitoare
O lume tainică prinde astfel să ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultivă deopotrivă grația gestului de dans și precizia observației antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferințele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre „Comedia lumii” jpeg
Conferințele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre „Comedia lumii”
Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” sînt un proiect itinerant, avînd pînă acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începînd din acest an, Oradea.
Premianții Galei Radio România Cultural 2022 jpeg
Premianții Galei Radio România Cultural 2022
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXI-a, şi-a desemnat cîştigătorii luni, 18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
În Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, vor evolua pe scena Sălii Radio două dintre ansamblurile Radio România: Orchestra Naţională Radio și Corul Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.