„Bucureşti şi Stambul“, „Fetiţa care nu zîmbea niciodată“, Noaptea caselor

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
„Bucureşti şi Stambul“, „Fetiţa care nu zîmbea niciodată“, Noaptea caselor jpeg

● Cartea lui Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, în traducerea excelentă a Vioricăi Nişcov, Editura Humanitas, colecţia „Vintage“. Da, este chiar acel Kunisch de care am auzit cu toţii la orele de română despre Luceafărul lui Eminescu. A stat vreo zece luni la Bucureşti, în 1857-1858 – suficient cît să scrie nişte însemnări de călătorie interesante. Citez, ca să vă captez, un fragment din descrierea drumului de la Giurgiu la Bucureşti (cu o căruţă la care erau înhămaţi 22 de cai, şi tot s-a împotmolit): „Degeaba strigau şi făceau larmă surugiii, caii nu mai voiau să înainteze. Atunci începură să înjure, întrebuinţînd cele mai ciudate expresii, care aminteau de întorsăturile de frază ale spaniolilor. «Să fie a dracului cafeaua pe care Atotputernicul o s-o bea mîine dimineaţă» – cu aceste strigăte şi cu altele asemenea îşi vărsau focul.“ (Mircea Vasilescu)

● Un travel book clasic, de după 1866, pe care-l citise şi Eminescu: Richard Kunisch, Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia, ediţie şi traducere de Viorica Nişcov, Editura Humanitas. O carte frumos scrisă şi cu un farmec aparte, pe măsura subiectului. Căci „îmbelşugată în frumuseţe e lumea“, cum exclamă undeva germanul. (Marius Chivu)

● Lola Lafon, Fetiţa care nu zîmbea niciodată (traducere de Viorel Vişan, Editura Trei). O poveste aproape ficţională despre Nadia Comăneci. Un coup de coeur. (Matei Martin)

● Între 22-28 septembrie, în Bucureşti are loc a doua ediţie a festivalului de ştiinţă, Bucharest Science Festival, expoziţii, conferinţe, dezbateri, experimente şi demonstraţii. Toate detaliile festivalului şi programul le puteţi găsi pe pagina festivalului: www.bucharestsciencefestival.ro. (Stela Giurgeanu)

● Şi pentru că tot au început ploile de toamnă, mai stăm şi prin case şi citim. „Se înfiinţează comisii de lichidare. Misiunea lor este să elimine cît mai repede cu putinţă romanele de aventuri, romanele poliţiste, de dragoste, de spionaj, science fiction sau pe cele de groază. Cu alte cuvinte, toate cărţile de mîna a doua, oriunde s-ar găsi ele.“ (Mariusz Szczygiel, Gottland, Editura Art) „Oamenii ajunseseră foarte departe în ceea ce priveşte stăpînirea naturii. Acum poţi să-ţi instalezi un aparat în cameră şi să vorbeşti verzi şi uscate cu un australian din celălalt capăt al globlui. Poţi să asculţi muzică la radio într-un hotel londonez sau o emisiune din Portugalia despre cum se îndoapă gîştele.“ (Ernst H. Gombrich, O scurtă istorie a lumii, Editura Art) (Adina Popescu)

● Pieţele de pe marginea drumurilor de prin ţară: legumele sînt imperfecte, şi mici, dar par mai sănătoase, cu preţurile de 1 leu, 2 lei, sau chiar sub 1 leu; florile sînt parfumate, multe la 5 lei şi par mai adevărate, iar vînzătorii se bucură şi că au vîndut ceva de 4 lei... (Iaromira Popovici)

● În deschiderea de sîmbătă a Festivalului Orchestrelor Radio, Orchestra Simfonică a Radioului din Finlanda a fost dirijată de americanul Joshua Weilerstein, în vîrstă de numai 27 de ani. Prestaţia sa a fost una de natură să se întipărească în minţile spectatorilor, mai ales că le-a făcut un adevărat cadou drept bis, cîntînd întegral Rapsodia nr. 1 de George Enescu. Acest nume – Joshua Weilerstein – e de urmărit. Negreşit, vom mai auzi de el. Din ziua apariţiei acestui număr al revistei Dilema veche, mai sînt încă trei seri în care concertele festivalului amintit mai pot fi urmărite. Mă tem însă că acum biletele se găsesc mai greu. (Andrei Manolescu)

● Joi, 25 septembrie, ora 20, în Silver Church, vin fraţii Grimm. Sub forma unui supergrup din care fac parte: Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten – neubauten.org), Mick Harvey (co-fondator The Birthday Party şi Nick Cave & The Bad Seeds), Danielle de Picciotto (Crime and the City Solution) şi Paul Wallfisch (Botanica). The Ministry of Wolves pun în scenă întunecat-muzical teroarea basmelor din Pădurea Neagră. Să nu veniţi singuri. (Luiza Vasiliu)

● Sîmbătă, 27 septembrie, de la ora 18 pînă a doua zi la răsărit, Noaptea Caselor, un circuit al spaţiilor (case, conace, apartamente) din Bucureşti unde se întîmplă tot felul de lucruri culturale. Programul complet, pe http://noapteacaselor.tumblr.com. (Luiza Vasiliu)

http://alegeri.decatorevista.ro/ – 9 fotografi şi reporteri care urmăresc desfăşurarea de forţe din campania prezidenţială. Intraţi cu încredere şi ţineţi aproape, se anunţă a fi o sursă de informaţii şi analiză mai bună decît tot ce se găseşte în presa de la noi. (Luiza Vasiliu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.