Bucharest Science Festival, „Să ne cunoaştem oraşul altfel“, Bucureşti – Marea Egee

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Bucharest Science Festival, „Să ne cunoaştem oraşul altfel“, Bucureşti – Marea Egee png

● Din acelaşi ciclu pe care eu l-aş denumi „Să ne cunoaştem oraşul altfel!“, ARCEN propune şi un traseu cultural nocturn, cu ocazia Zilelor Bucureştiului, în perioada 18-21 septembrie, în fiecare seară, de la ora 19, avînd ca punct de plecare Teatrul Odeon. De data aceasta vor fi poveşti şi istorii despre lumea presei bucureştene din fosta stradă Sărindar, întîmplări legate de viaţa actorilor şi a teatrelor din Bucureşti, de la Caragiale, Matei Millo, pînă la Camil Petrescu sau Ion Marin Sadoveanu, poveşti despre hanuri şi grădini de vară, despre apariţia cinematografului, a telefonului şi a trotuarelor în Capitală. Nu uitaţi acasă jobenul sau umbrela, dacă plouă! (Adina Popescu)

● De cîteva luni, e posibil să ajungi de la Bucureşti la Marea Egee în doar vreo şase-şapte ore, pe la noul punct de graniţă Makaza-Nimfea, deschis între Bulgaria şi Grecia. E drumul cel mai scurt din Bucureşti pînă în Grecia, dar uneori traficul se blochează chiar la graniţă, din pricina numărului mare de maşini bulgăreşti şi româneşti care trec pe acolo. Evident, multă lume deja a aflat. Dar cică punctul acesta de trecere a existat şi pînă în 1945, cînd comuniştii au tras Cortina de fier şi l-au închis. Iată cum unele lucruri bune sînt recuperate abia după aproape 70 de ani. (Andrei Manolescu)

● Bucharest Science Festival, primul festival al ştiinţelor din România, 22-28 septembrie 2014. Expoziţii, conferinţe, dezbateri, experimente, demonstraţii, de la „Muzica prin tuburi polifonice“ la „Molecula morală“ şi „Inventarea lentilelor de contact“. Programul complet, pe http://www.bucharestsciencefestival.ro. (Luiza Vasiliu)

● Cum vara s-a încheiat, începe stagiunea de teatru. Pe 16 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, de la ora 20, Butoiul cu pulbere, de Dejan Dukovsi, în regia lui Felix Alexa. (Stela Giurgeanu)

● Primul audiobook cu vocea Dorinei Lazăr: Henry Miller, Daisy Miller (dublu CD, ediţie integrală, traducere de Antoaneta Ralian, Humanitas Multimedia). Miller – Ralian – Lazăr! Un trio la care merită să pleci urechea. (Marius Chivu)

● La Teatrul Arca (Club La Scena) se joacă Nu, mulţumesc, un spectacol după un text de Rodrigo Garcia în regia lui Victor Scoradeţ. Merită să-l vedeţi pentru că: 1) aveţi şansa, dacă vă număraţi printre cei şase cîştigători, să mîncaţi un hamburger gratis şi 2) chiar dacă nu cîştigaţi un hamburger gratis, aveţi ocazia să reflectaţi la ce-a produs macdonaldizarea societăţii, cu bune şi cu rele. Un spectacol cu sare, piper şi mult ketchup. (Matei Martin)

● Pont Neuf din Paris, Podul Alexander Nevsky din Sankt Petersburg, Podul Radetzkzy din Viena, Podul Brooklyne sau Westimster din Londra sînt doar cîteva dintre reperele unui insolit itinerar tematic (Bridges) pe care cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo ne invită să-l parcurgem în perioada 31 octombrie – 17 noiembrie, la Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Dintre cei peste 35 de artişti prezenţi în festival, am reţinut, într-o primă selecţie, nume precum violoniştii Vilde Frang, Boris Brovtsyn, Alexander Sitkovetsky sau Daniel Rowland, violistul Vladimir Mendelssohn sau violonceliştii Nicolas Altstaedt sau Anja Lechner. Biletele şi abonamentele pentru concertele festivalului din Bucureşti s-au pus deja în vînzare cu discount promoţional pînă pe 5 octombrie 2014. Programul complet pe www.sonoro.ro. Vom reveni. (Ruxandra Mihăilă)

● Darul lui Jonas (The Giver, 2014, regia Phillip Noyce), cu Brenton Thwaites, Meryl Streep, Jeff Bridges – o antiutopie plăcută, în trendul actual, despre cum ar fi într-o lume fără culori şi sentimente, în care totul e predestinat, n-ai voie să te atingi, şi amintirile sînt ţinute sub cheie de o singură persoană. (Iaromira Popovici)

● Romanul lui Philip Roth, Teatrul lui Sabbath (Editura Polirom, 2013, traducere de Iulia Gorzo), apărut în America în 1995, mi se pare un pandant perfect al Complexului lui Portnoy, publicat în 1969. La fel de „scandalos“ şi scris cu acelaşi cinism cuceritor marca Roth. Mickey Sabbath e genul de personaj pe care fie că-l deteşti, îl compătimeşti sau îi dai dreptate, n-ai cum să-l uiţi prea uşor. (Ana Maria Sandu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
27 aprilie: Ziua când a murit în închisoare, la Sighet, istoricul şi omul politic Gheorghe I. Brătianu
În istorie, ziua de 27 aprilie mai este cunoscută ca fiind data de naștere a scriitorului Ion Heliade Rădulescu, dar și pentru arestarea lui Benito Mussolini, și a liderului comunist Lucrețiu Pătrășcanu. Tot pe 27 aprilie a murit în închisoarea de la Sighet omul politic Gheorghe I. Brătianu.
Pereprava cherez Dunaj jpg
România, de la victimă sigură la stat independent. Cum a început războiul cu "bolnavul Europei”. Cine i-a salvat pe români de planurile rușilor
Pe 24 aprilie începea războiul care a dat României o nouă șansă istorică, aceea de a obține independența de stat. Este vorba despre al zecelea război ruso-turc, un conflict la care Românie era menită să fie spectator și victimă.
Pista de biciclete din Ținutul Pădurenilor  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (114) JPG
Locurile din Ținutul Pădurenilor care dau fiori. Craterul gigant, satele haiducilor, fosta bază militară secretă
Ascuns în Munții Poiana Ruscă, Ținutul Pădurenilor înfățișează călătorilor sate în care timpul pare să se fi oprit în loc, însă alături de farmecul natural al locurilor, oaspeții regiunii găsesc locuri cu totul ieșite din comun.
cel mai bun ulei pentru prajit png
Cât de des poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie? Când trebuie să-l înlocuiești imediat
Uleiul de floarea-soarelui este un ingredient nelipsit din bucătăriile multor români, fiind folosit frecvent pentru prăjit sau gătit. Însă, o întrebare frecventă este: Cât de des putem refolosi uleiul de floarea-soarelui? Specialiștii sunt de părere că răspunsul depinde de mai mulți factori.
masina foto unsplash jpg
Surpriza unui bărbat după ce și-a luat automobilul mult visat. Ce a găsit în mașină. „Astăzi trebuie să o ard„
Un bărbat care tocmai își îndeplinise visul de a-și cumpăra o mașină nouă s-a trezit într-o situație neașteptată și, pentru unii, chiar comică. Bucuria achiziției a fost umbrită de o descoperire șocantă.
Papa Ioan Paul I jpg
Anul celor trei papi. Doi suverani pontifi au fost înmormântați la câteva săptămâni distanță, în 1978. Suspiciunile de asasinat încă bântuie Vaticanul
Era 1978, un an în care lumea catolică a cunoscut, pentru prima dată în aproape patru secole, o succesiune dramatică la vârful Bisericii. Trei papi în mai puțin de patru luni.
horoscop jpg
Horoscop săptămâna 27 aprilie - 3 mai. Nativii care au toate șansele să își găsească perechea potrivită
În următoarea săptămână, cinci semne zodiacale vor simți cum relațiile lor devin mai solide, pe fondul unor evenimente astrologice majore.
detinuti  jpg
Belgia vrea să transfere deținuți în Kosovo din cauza supraaglomerării din închisori
Belgia a început discuții pentru a transfera deținuți într-o închisoare renovată din Kosovo începând cu anul 2027, o soluție inspirată de modelul aplicat deja de Danemarca.
Dacia 1300 era cea mai populară mașină în perioada comunistă  jpeg
După 35 de ani, statul despăgubește românii care și-au pus banii la CEC să-și cumpere Dacia. Ce sumă se plătește
Românii care au depus bani înainte de 1990 la CEC pentru a-și cumpăra o Dacie vor primi acum o despăgubire.