Bucharest Jazz Festival, „Jurnale şi memorii de pe Maidan“, The Leftovers

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Bucharest Jazz Festival, „Jurnale şi memorii de pe Maidan“, The Leftovers jpeg

● Ştiţi cum e moda programelor prin teatre şi săli de concerte. Atunci cînd se găsesc sînt scumpe, colorate ţipător, pline de reclame şi în mare parte inutile. Un altfel de program pare să fie cel al Filarmonicii „George Enescu“, de la Ateneu. Are informaţiile potrivite despre interpreţi, compozitori şi piesele muzicale care se cîntă. Formatul e la fel de potrivit şi plăcut. Costă 3 lei. Carevasăzică, se poate. (Andrei Manolescu)

● Casa Jurnalistului i-a făcut blog lui Brunea-Fox, unul dintre cei mai importanţi reporteri pe care i-a avut vreodată gazetăria autohtonă, compensînd astfel lipsa de pe piaţă a reeditărilor reportajelor sale. De azi înainte, veţi găsi cîte un text nou o dată pe săptămînă la adresa http://brunea-fox.casajurnalistului.ro. Începeţi cu pasajul „Realitatea există independent de reporter, nu e un produs al imaginaţiei sale. Ea se mai cheamă şi viaţă.“ (Luiza Vasiliu)

● În acest week-end are loc finala Open-ului australian de snooker. De urmărit pe Eurosport. (Stela Giurgeanu)

● Malgorzata Rejmer are o privire ascuţită ca un bisturiu. Nu degeaba volumul ei de reportaje se cheamă Bucureşti. Praf şi sînge (Editura Polirom, 2014): „Bucureştiul este visceral, instinctiv şi ilogic. Este ca o apă ce fierbe sau ca un talaz, agitat şi tulburat. Pe arterele principale se scurge un şuvoi de maşini, cîţiva paşi mai încolo, pe străduţele lăturalnice, dorm vile vechi, cu grădini moarte, şi tăcerea se pietrifică.“ (Matei Martin)

● Între 2 şi 6 iulie, în Piaţa George Enescu, cea de-a treia ediţie a Bucharest Jazz Festival, organizat de ARCUB. Noul concept al festivalului pune un accent important pe scena românească de jazz. Vor fi şi evenimente conexe – lansări de carte, disc, seria „Jazz on Film“, colocvii şi dezbateri, expoziţie de afiş de gen –, care vor avea loc zilnic la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului. Accesul la toate evenimentele este gratuit. (Adina Popescu)

● La HBO a început săptămîna asta un nou serial: The Leftovers (Cei rămaşi). 2% din populaţia lumii a dispărut brusc şi inexplicabil. S-au evaporat cei buni sau au fost luaţi la grămadă? După trei ani de la aceste evenimente, cei rămaşi încă îşi pansează golurile lăsate de dispariţia celor dragi şi caută explicaţii. Filmul are la bază bestseller-ul scris de Tom Perrotta, iar co-creatorul lui Lost, Damon Lindelof, aici e producător. Nelinişte, mister, tensiune. Pe mine m-a prins, deci ştiu ce o să fac în următoarele zece seri de luni. (Ana Maria Sandu)

● Expoziţia „Podoabe din metal. Istorie şi tradiţie în Ţara Românească“, deschisă recent la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Sala „H.H. Stahl“, grupează obiecte de metal de provenienţă sau influenţă balcanică, achiziţionate de la proprietari sau colecţionari din Ţara Românească şi aflate în colecţiile muzeului. Propunîndu-şi să mute accentul de la simplu obiect de podoabă la rolul funcţional şi apotropaic al paftalei, ca simbol al vestimentaţiei de epocă, expoziţia valorifică subtil jocul dintre genul proxim şi diferenţa specifică, în planul semnificaţiei, expunînd aproximativ 90 de piese achiziţionate fie de la români din nordul Dunării, fie de la cei balcanici, dar şi de la etnici bulgari, greci, sîrbi, albanezi, turci sau de la locuitori ai Dobrogei. 

Un univers fabulos se reface sub ochii noştri şi ne invită să reintrăm, iarăşi şi iarăşi, în jocul poetului: „Dăm cu sîc / Din Isarlîk.“ Curator: dr. Ioana Gabriela Duicu. Expoziţia, dar şi catalogul, minunat de altfel, au beneficiat şi de aportul doamnei prof. dr. Adina Nanu, specialist în istoria costumului. (Ruxandra Mihăilă)

● „Jurnale şi memorii de pe Maidan“ – un fel de antologie de texte scrise de oameni care au participat la evenimentele de la Kiev între noiembrie 2013 şi februarie 2014, adunate, traduse şi prezentate de Timothy Snyder şi Tatiana Jurjenko. Fapte, impresii şi comentarii de la „anonimi“ care contează. Grupajul tocmai a apărut, pe 27 iunie, pe www.eurozine.com. (Mircea Vasilescu)  

● Două romane clasice, fiecare în felul lui, în traduceri noi, mai bune: Thomas Mann – Alesul (traducere de Corneliu Papadopol; ediţie îngrijită, traducere revăzută şi prefaţă de Ioana Pârvulescu) – un roman mai puţin cunoscut, dar printre favoritele mele din opera lui Mann; şi Ernest Sábato – Abaddon Exterminatorul (traducere de Tudora Şandru Mehedinţi); ambele apărute la Humanitas Fiction. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.
Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.