„Brâncuşi. Sublimarea formei“, Viață sălbatică, Bookisit, Infinitezimal

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
„Brâncuşi  Sublimarea formei“, Viață sălbatică, Bookisit, Infinitezimal jpeg

● „Brâncuşi. Sublimarea formei“ – cea mai amplă retrospectivă Brâncuşi din ultimul sfert de veac, deschisă la Centrul BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA 2019, ajuns la cea de-a 27-a ediție, la care România este țară invitată. Pe o suprafață de 1500 mp pot fi admirate 25 de sculpturi și peste 250 de obiecte, fotografii, documente referitoare la creația artistului, aflate în muzee din toată lumea: Tate Gallery, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Guggenheim din New York, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar şi o lucrare păstrată la Academia Română. Expoziţia va fi deschisă pînă pe 12 ianuarie 2020. (Ruxandra Mihăilă)

● Miercuri, 30 octombrie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert inedit: Irina Sârbu (voce) și Sebastian Burneci (trompetă), alături de dirijoarea Simona Strungaru și Orchestra de Cameră Radio, vă propun să ascultați cîntecele inconfundabilei Maria Tănase, într-o îmbinare de muzică simfonică și jazz. (Andrei Manolescu)

● Un incendiu care pîrjolește totul în calea sa: Viață sălbatică, romanul din 1990 al lui Richard Ford, proaspăt tradus la Black Button Books de Anca Dumitrescu și Elena Marcu. Și, în oglindă, Wildlife, adaptarea lui Paul Dano după carte, cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal. (Cristina Ștefan)

● O idee care mi se pare interesantă – Bookisit, primul tîrg de carte second-hand pentru copii. Organizat în jurul conceptului #reuse #reduce #recycle, tîrgul adaugă un al patrulea R, #reread. O inițiativă autohtonă de promovare a lecturii care a reușit prin primele două ediții să găsească o casă nouă pentru peste 500 de cărți vîndute de cititorii lor. Duminică, 17 noiembrie, între 11 și 18, la cafeneaua Mom O’Clock. Poate voi reuși să găsesc acolo cîteva dintre cărțile pierdute ale copilăriei pe care le caut de ani întregi. (Adina Popescu)

● A apărut numărul 14 al revistei Infinitezimal, prilej să recomand rubrica ţinută de Dan Dediu, „Cotloane“, de fapt un jurnal de compozitor ajuns la a şasea serie de extrase, unele foarte tehnice, doar pentru cei pricepuţi în arta compoziţiei muzicale, dar şi cu astfel de pasaje: „La Wiko [colegiul muzical berlinez] m am conversat cu profesorul de pian al unor bursieri, un tip pe nume Klaus Flashar, care tocmai transcrisese – după un original fotocopiat de la Biblioteca Naţională din Paris – o piesă pentru pian la patru mîini de Debussy, scrisă la 19 ani şi intitulată Diane, uvertură de Achille Debussy. Am cîntat-o cu el la patru mîini şi mi-a plăcut cum sună. Cam stîngace, dar plină de senzualitate armonică.“ În acelaşi număr, o compoziţie pentru scenă de Wassily Kandinsky, un interviu cu scriitorul elveţian E.Y. Meyer („Problema principală de azi nu este de fapt schimbarea climatică, ci suprapopularea, care duce la schimbarea climatică“), un fragment de roman de grecul Andreas Staikos, o traducere din latină (realizată de Vlad Alexandrescu) a unui text de la 1700 al lui Dimitrie Cantemir. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Christine Lagarde FOTO EPA-EFE
Tarifele impuse de Trump amenință economia globală, avertizează președintele Băncii Centrale Europene
Tarifele comerciale anunțate de președintele american Donald Trump ar putea avea un impact negativ la nivel global, avertizează președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
fier vechi
„Fiare vechi cumpărăm!” Român condamnat la închisoare în Belgia pentru colectarea ilegală de fier vechi
Un român de 44 de ani a fost condamnat la patru luni de închisoare și amendat cu 8.000 de euro în Belgia, după ce a fost prins colectând fier vechi fără autorizație.
muscate 1 png
Mușcatele, reginele balconului! Secretele unei înfloriri spectaculoase din primăvară până toamna
Visezi la un balcon plin de flori care să-ți bucure privirea din primăvară până în toamnă? Mușcatele sunt alegerea perfectă!
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău
Istoria unui tipar creștin vechi de 1.500 ani, descoperit în județul Bacău
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, anunță instituția muzeală.
buckingham palace 3932671 1280 jpg
O fostă angajată de la Palatul Buckingham a spus adevărul! Cum se spală, de fapt, cele 700 de geamuri de la casa regală
Palatul Buckingham este una dintre cele mai impunătoare reședințe regale din lume, iar curățenia sa impecabilă este o prioritate absolută. Printre sarcinile esențiale ale echipei de curățenie se află și spălarea celor 700 de ferestre ale palatului.
image png
Filmul de pe Netflix care răstoarnă planeta cu susul în jos! Ocupă locul 2 în preferințele românilor și milioane de oameni l-au văzut până acum
Netflix vine în atenția cinefililor cu un film captivant, plin de acțiune și suspans. A fost lansat în anul 2016, regizat de Don Michael Paul. Se află pe locul 2 în top 10 filme preferate de români.
Ploiești. Rafinăria de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
România și comerțul cu Franța în anul 1935
România și Franța au fost aliate în Primul Război Mondial și au reușit împreună să obțină victoria împotriva Germaniei. Relațiile politice au fost păstrate amicale și după încetarea ostilităților, dar acestea n-au fost dublate de cele mai bune schimburi comerciale.
rafinaria lukoil ploiesti
Fum gros deasupra unei rafinării din Ploiești şi activitatea oprită, după un incident în sistemul energetic național. Precizări de la Transelectrica
Un incident în sistemul energetic național a provocat probleme semnificative în mai multe zone din țară. Printre cele mai afectate obiective s-a numărat rafinăria Lukoil din Ploiești, care a fost nevoită să își întrerupă activitatea. De asemenea, un fum gros s-a ridicat deasupra acesteia.
12939480 jpg
Israelul își extinde operațiunea militară pentru a prelua „zone mari” din Fâșia Gaza. Netanyahu cere Hamas să capituleze
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare în Fâșia Gaza, presupunând preluarea unor „zone mari care vor fi anexate zonelor de securitate ale statului Israel”.