Bookfest Junior, terasa Monteoru, "Bucureşti. Praf şi sînge"

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Bookfest Junior, terasa Monteoru, "Bucureşti  Praf şi sînge" jpeg

● Primul Bookfest Junior: 28 mai – 1 iunie, la iniţiativa Editurii Humanitas, în colaborare cu mai multe edituri, printre care Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao. Programul este special conceput pentru copii şi adolescenţi, şi este un prilej pentru ei de a cunoaşte autori şi ilustratori. Timp de patru zile, editurile participante vor organiza lansări de carte, întîlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru. Vor fi şi premii – cărţi, rechizite şi marele premiu: o bicicletă. Aşadar, aduceţi-vă copiii la Bookfest! (Adina Popescu)

● Bucureşti. Praf şi sînge de Malgorzata Rejmer, în traducerea foarte expresivă şi precisă a Luizei Săvescu (Editura Polirom). O carte lansată la Bookfest, unde Polonia e ţară invitată. Un Bucureşti altfel decît îl vedem noi, o umanitate pe lîngă care noi trecem adesea indiferenţi, o culoare socială pe care mulţi dintre noi au uitat-o. Citiţi cu încredere, e un foarte bun exerciţiu de a ne privi prin ochii unei „străine“. Dar o „străină“ care ne cunoaşte foarte bine. De exemplu: „Cunosc periferiile, unde totul este vremelnic şi folosit pînă se uzează complet. Mă las pe vine pe bordura trotuarului şi mă întreb dacă printr-o minune aş putea înţelege haosul acesta, structura aceasta dezordonată care mă aruncă la margine. Există sigur reguli ale jocului, pe care nu le ştiu. Simt enormitatea oraşului şi forţa lui şubrezită dublată de nebunie.“ (Mircea Vasilescu)

● Sintagma „cultură managerială“ mi se pare cea mai potrivită pentru demersul lui Dorin Bodea din lucrarea Manager, lider sau antreprenor?, apărută recent la Editura Result din Bucureşti. Cheia cărţii este construirea unui sistem filozofic coerent, în domeniul culturii manageriale, cu cele trei axe principale – manager, lider sau antreprenor – care toate converg într-un singur punct de referinţă pentru trasarea întregului. Este un „alt fel“ de a preda o lecţie de filozofie financiară generaţiilor viitoare, dar şi celor interesaţi în a-şi eficientiza munca, în a relaţiona mai firesc şi pe termen lung cu colegii lor şi, ceea ce e mai important, în a-şi găsi mobilul interior care să-i justifice într-o existenţă zilnică firească, normală, fără stres şi alte ingrediente pernicioase pe termen lung. Lectură plăcută! (Ruxandra Mihăilă)

● O nouă emisiune difuzată de Nat Geo Wild şi intitulată Cînd animalele o iau razna. E despre ce ne place mai mult: imprevizibil, excepţii de la regulă şi horror-comicării cu animale. (Marius Chivu)

● În cadrul Festivalului Super, de filme făcute de adolescenţi – în special cele realizate de Asociaţia Vira, din Bîrlad: documentare despre viaţa comunităţii de acolo, cu personaje inedite şi un „ochi“ antropologic atent şi inovator. Printre ele, menţionăm: Un Bîrlad-Carne (Alexandra Diaconu – cîştigătoarea premiului festivalului), Familia mea, pe scurt (Elena Borcea, Dragoş Musteaţă, Lucian Ibănescu), Bîrlad FM (Răzvan Ifrim, Andrei Sălăvastru, Vlad Poenescu), Un Bîrlad-Rulment (Alexandra Diaconu). (Iaromira Popovici)

● George Banu, Monologurile neîmplinirii (Editura Polirom, 2014). Din care aflăm cum un actor nefericit devine un spectator exaltat. (Matei Martin)

● În acest an, clubul Green Hours din Bucureşti sărbătoreşte 20 de ani de la naşterea clubului de jazz şi teatru cu acelaşi nume şi vă invită la cea de-a 6-a ediţie a festivalului de jazz iniţiat în 2008. Green Hours City Jazz Fest #6 se va desfăşura în perioada 29 mai – 1 iunie, iar toate detaliile legate de programul festivalului le găsiţi pe site-ul greenjazzfest.ro (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu reuşiţi să ajungeţi anul acesta la Cluj, nu fiţi trişti, filmele de la TIFF vin între 10 şi 19 iunie şi la Bucureşti. 50 de titluri vor fi proiectate la Cinema Studio, Cinema „Elvira Popescu“ şi J’ai Bistrot. Noutatea este că cinefilii din Bucureşti vor avea ocazia să vadă şi cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania. (Ana Maria Sandu)

● O recomandare „în alb“, din pricină de entuziasm: vineri, 30 mai, se deschide terasa Monteoru, în curtea fostului sediu al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 155). Pentru că m-am plimbat suficient de mult prin sălile ei, aştept acum să mă plimb şi pe terasă. Sau să stau, pur şi simplu, şi să aştept să treacă vremea. (Luiza Vasiliu)

● Romanele poliţiste ale Agathei Christie rămîn recomandabile, cred, oricînd şi oricui. După cum se spune, valoarea lor depăşeşte genul. Editura Rao publică o întreagă serie a acestor romane. Ele pot fi găsite prin toate librăriile. Unele au însă probleme de tipărire: pagini dublate, pagini ilizibile din cauza cernelii tipografice... Poate că cineva sabotează această serie, din motive încă necunoscute. Ar fi nevoie de un detectiv care să găsească făptaşul. Poirot sau Miss Marple? (Andrei Manolescu) 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.
Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg