Bookfest Junior, terasa Monteoru, "Bucureşti. Praf şi sînge"

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Bookfest Junior, terasa Monteoru, "Bucureşti  Praf şi sînge" jpeg

● Primul Bookfest Junior: 28 mai – 1 iunie, la iniţiativa Editurii Humanitas, în colaborare cu mai multe edituri, printre care Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao. Programul este special conceput pentru copii şi adolescenţi, şi este un prilej pentru ei de a cunoaşte autori şi ilustratori. Timp de patru zile, editurile participante vor organiza lansări de carte, întîlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru. Vor fi şi premii – cărţi, rechizite şi marele premiu: o bicicletă. Aşadar, aduceţi-vă copiii la Bookfest! (Adina Popescu)

● Bucureşti. Praf şi sînge de Malgorzata Rejmer, în traducerea foarte expresivă şi precisă a Luizei Săvescu (Editura Polirom). O carte lansată la Bookfest, unde Polonia e ţară invitată. Un Bucureşti altfel decît îl vedem noi, o umanitate pe lîngă care noi trecem adesea indiferenţi, o culoare socială pe care mulţi dintre noi au uitat-o. Citiţi cu încredere, e un foarte bun exerciţiu de a ne privi prin ochii unei „străine“. Dar o „străină“ care ne cunoaşte foarte bine. De exemplu: „Cunosc periferiile, unde totul este vremelnic şi folosit pînă se uzează complet. Mă las pe vine pe bordura trotuarului şi mă întreb dacă printr-o minune aş putea înţelege haosul acesta, structura aceasta dezordonată care mă aruncă la margine. Există sigur reguli ale jocului, pe care nu le ştiu. Simt enormitatea oraşului şi forţa lui şubrezită dublată de nebunie.“ (Mircea Vasilescu)

● Sintagma „cultură managerială“ mi se pare cea mai potrivită pentru demersul lui Dorin Bodea din lucrarea Manager, lider sau antreprenor?, apărută recent la Editura Result din Bucureşti. Cheia cărţii este construirea unui sistem filozofic coerent, în domeniul culturii manageriale, cu cele trei axe principale – manager, lider sau antreprenor – care toate converg într-un singur punct de referinţă pentru trasarea întregului. Este un „alt fel“ de a preda o lecţie de filozofie financiară generaţiilor viitoare, dar şi celor interesaţi în a-şi eficientiza munca, în a relaţiona mai firesc şi pe termen lung cu colegii lor şi, ceea ce e mai important, în a-şi găsi mobilul interior care să-i justifice într-o existenţă zilnică firească, normală, fără stres şi alte ingrediente pernicioase pe termen lung. Lectură plăcută! (Ruxandra Mihăilă)

● O nouă emisiune difuzată de Nat Geo Wild şi intitulată Cînd animalele o iau razna. E despre ce ne place mai mult: imprevizibil, excepţii de la regulă şi horror-comicării cu animale. (Marius Chivu)

● În cadrul Festivalului Super, de filme făcute de adolescenţi – în special cele realizate de Asociaţia Vira, din Bîrlad: documentare despre viaţa comunităţii de acolo, cu personaje inedite şi un „ochi“ antropologic atent şi inovator. Printre ele, menţionăm: Un Bîrlad-Carne (Alexandra Diaconu – cîştigătoarea premiului festivalului), Familia mea, pe scurt (Elena Borcea, Dragoş Musteaţă, Lucian Ibănescu), Bîrlad FM (Răzvan Ifrim, Andrei Sălăvastru, Vlad Poenescu), Un Bîrlad-Rulment (Alexandra Diaconu). (Iaromira Popovici)

● George Banu, Monologurile neîmplinirii (Editura Polirom, 2014). Din care aflăm cum un actor nefericit devine un spectator exaltat. (Matei Martin)

● În acest an, clubul Green Hours din Bucureşti sărbătoreşte 20 de ani de la naşterea clubului de jazz şi teatru cu acelaşi nume şi vă invită la cea de-a 6-a ediţie a festivalului de jazz iniţiat în 2008. Green Hours City Jazz Fest #6 se va desfăşura în perioada 29 mai – 1 iunie, iar toate detaliile legate de programul festivalului le găsiţi pe site-ul greenjazzfest.ro (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu reuşiţi să ajungeţi anul acesta la Cluj, nu fiţi trişti, filmele de la TIFF vin între 10 şi 19 iunie şi la Bucureşti. 50 de titluri vor fi proiectate la Cinema Studio, Cinema „Elvira Popescu“ şi J’ai Bistrot. Noutatea este că cinefilii din Bucureşti vor avea ocazia să vadă şi cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania. (Ana Maria Sandu)

● O recomandare „în alb“, din pricină de entuziasm: vineri, 30 mai, se deschide terasa Monteoru, în curtea fostului sediu al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 155). Pentru că m-am plimbat suficient de mult prin sălile ei, aştept acum să mă plimb şi pe terasă. Sau să stau, pur şi simplu, şi să aştept să treacă vremea. (Luiza Vasiliu)

● Romanele poliţiste ale Agathei Christie rămîn recomandabile, cred, oricînd şi oricui. După cum se spune, valoarea lor depăşeşte genul. Editura Rao publică o întreagă serie a acestor romane. Ele pot fi găsite prin toate librăriile. Unele au însă probleme de tipărire: pagini dublate, pagini ilizibile din cauza cernelii tipografice... Poate că cineva sabotează această serie, din motive încă necunoscute. Ar fi nevoie de un detectiv care să găsească făptaşul. Poirot sau Miss Marple? (Andrei Manolescu) 

2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la Arad 20-22 aprilie 2023: despre Comedia lumii
Tema care reunește evenimentele culturale de la Arad este ”Comedia lumii”.
Poster Orizontal OCR 5 Aprilie 2023 Beethoven jpg
TRIPLUL DE BEETHOVEN CU 3 MUZICIENI MULTIPREMIAȚI INTERNAȚIONAL : MARIA MARICA, CORNELIUS ZIRBO ȘI CADMIEL BOȚAC
Ei vor interpreta Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.
p 16 Draga tata jpg
Trei scrisori
Mulțumesc mult pentru scrisoarea care a ajuns aici în aceeași seară în care am ajuns și noi.
p 17 1 jpg
După revoluție
O epocă totuși distantă, în care gestul de a porni o cameră de filmat conținea adesea în miezul său promisiunea, între timp rătăcită, a unui mîine mai bun.
990 17 Biro coperta2 jpg
Manevre noi pentru vechi epigoni
Oricum, alternativele care să acopere acest cîmp liric/stilistic se împuținează.
p 23 1 jpg
Victor Brauner – Confesiune cu ocazia unei expoziții
Lucrările „decorative“ corespund „construcțiilor“ elogiate de Ilarie Voronca în textul publicat în paginile revistei 75 HP.
Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.