Banu Bar Mixt, "Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut", American Horror Story

Publicat în Dilema Veche nr. 514 din 19-23 decembrie 2013
Banu Bar Mixt, "Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut", American Horror Story jpeg

● Dieta cîştigătoare, cartea în care Novak Djokovici explică modul în care a reuşit să ajungă numărul 1 mondial în tenis (Editura Publica, 2013), este plină de lucruri interesante despre alimente şi alimentaţie, conţine chiar şi reţete gastronomice ale specialiştilor care se ocupă de pregătirea hranei campionului, dar, în acelaşi timp, ne dă ocazia (involuntar) să ne formăm o idee despre grozăvia la care s-a ajuns la ora actuală în privinţa tenisului la vîrf. Nu mai este vorba de un simplu sport, de un simplu joc, ci de un mod de a cîştiga meciuri, glorie şi mulţi bani, folosindu-te de toate capacităţile fizice şi mentale ale organismului. Djokovici şi Nadal sînt întrupări ale tenisului total (dacă nu chiar totalitar), reprezentanţi perfecţi ai noii viziuni asupra acestei activităţi. (Andrei Manolescu)  

● O artistă din Istanbul, Banu Cennetoglu, a vizitat diverse zone din România pentru a alcătui o arhivă a diferitelor tipuri de băuturi alcoolice artizanale obţinute prin distilarea fructelor. E vorba despre ţuică, palincă, horincă, şnaps, rachiu etc. Rezultatul acestei cercetări antropologico-artistice poate fi văzut şi gustat la expoziţia Banu Bar Mixt, deschisă la Salonul de Proiecte. (Matei Martin)

● Un serial, cadou pentru minivacanţa de Crăciun, exclusiv pentru iubitorii de filme horror: American Horror Story. Nu ştiu dacă este difuzat la vreo televiziune din România, cu siguranţă însă este de găsit prin librării. (Stela Giurgeanu)

● O nouă cofetărie în Piaţa Amzei,  cu un nume intrigant: „Octavian, Dulce de România“. Prăjiturile sînt decente şi mesele frumoase (înalte şi albe). Salut trend-ul – vizibil – de înmulţire a cofetăriilor. (Iaromira Popovici)

● Dacă aţi avut un an în care vi se pare că n-aţi rîs suficient şi aţi luat frecuşurile din cuplu prea în serios, e timpul să remediaţi situaţia şi să citiţi Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut (Editura Trei, 2013). În ping-pong-ul lor savuros, „caţavencii“ Simona Tache şi Mihai Radu nu iartă nimic. Trec prin foc şi sabie toate diferenţele de gen, fiecare şosetă, fiecare bere în plus sau listă de cumpărături. (Ana Maria Sandu)

● Spectacole tradiţionale, Atelierul lui Moş Crăciun, colinde, spectacole de lumini, teatru, patinaj, jocuri, vin fiert, fabrica de turtă dulce. Dacă nu eşti din Sibiu, merită să dai o fugă la un tîrg de Crăciun, altfel. Are loc pînă pe 26 decembrie. (Adina Popescu)

● Dacă n-o să mai rezistaţi (de plictiseală) din cauza dulcegăriilor, „leru-i-ler“-urilor şi poncifelor cu „spiritul Crăciunului“ care o să curgă pe toate posturile Radio şi TV, dar vreţi totuşi să vă păstraţi buna-dispoziţie de sărbători, puteţi încerca: 1. să vă uitaţi la o comedie care să n-aibă nimic, dar nimic de-a face cu zăpada, bradul, Moşu’ etc. (bunăoară, Stan şi Bran studenţi la Oxford sau Jandarmul din Saint-Tropez) şi/sau 2. închideţi toate „aparatele“ audio-video şi citiţi o carte; de exemplu, Maimuţa carpatină de Radu Paraschivescu. (Mircea Vasilescu)

● Doi jurnalişti români au cîştigat premiile I şi III la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. E vorba de Vlad Odobescu, cu investigaţia „Împăratul din Năvodari“ (http://casajurnalistului.ro/imparatul-din-navodari), şi Elena Stancu, cu „Nu există tratament pentru corupţie“ (http://www.balkaninsight.com/en/article/nu-exisă-tratament-pentru-corupţie). Citiţi-le textele şi urmăriţi-i atent, fac parte din specia aceea pe cale de dispariţie a jurnaliştilor adevăraţi. (Luiza Vasiliu)

● Cum ar fi fost dacă William Shakespeare ar fi scris Războiul Stelelor? Ei bine, un scriitor american, pe nume Ian Doescher, a reimaginat al patrulea episod din saga lui George Lucas, pastişînd versurile nemuritorului bard. Nu credeţi? „I find thy lack of faith disturbing.“ Se găseşte de vînzare pe Amazon.com, alături de 20 de ilustraţii superbe. Pentru fanii seriei, this is the book you’re looking for. (Cristina Ştefan)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.