Bălănescu Quartet, Roxette, www.muzeuldefotografie.ro

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Bălănescu Quartet, Roxette, www muzeuldefotografie ro jpeg

● Prima oară în viaţă la stand-up comedy, la Copper’s Pub din Bucureşti, teatrul „În culise”, unde se întîmplă mereu tot felul de lucruri. Invitat special a fost Claudiu Teohari zis Teo, un fel de „clasic” în ale genului. El a fost OK. Ceilalţi trei stand-up comedianţi care s-au perindat pe acea scenă n-au fost însă deloc de rîs. E o meserie foarte grea şi degeaba vorbeşti măscări pe scenă dacă tot n-au nici un haz. E ceva ce cred că ar trebui învăţat din prima clipă. Şi tot din prima clipă ar trebui să se ştie că fără un text bun, degeaba te chinui pe scenă. Pe scurt, dacă n-ar fi fost Teo să salveze lucrurile, probabil că în loc să se binedispună, publicul ar fi plecat dezamăgit sau chiar enervat. Poate că unii chiar ar fi apelat la soluţia comandării unor roşii la masă, pe care le-ar fi şi folosit ca pe vremuri. (

)

● Două articole excelente ca să înţelegem mai bine ce caută Rusia în Ucraina.

şi

Ambele pe Eurozine, reţeaua revistelor culturale europene,

. (

)

● Din cînd în cînd, mai intru pe

, colecţia de imagini de arhivă alese şi îngrijite de Alex Gâlmeanu. Mi se pare o formă excelentă de recuperare a memoriei noastre fotografice. (

)

a fost anul trecut prezent în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Este cel mai recent film al regizorului Fatih Akin. Îl puteţi vedea luna aceasta în cinematografe. O poveste cu o miză istorică mare: genocidul armenilor de la începutul secolului XX. (

)

● Din nostalgie pentru anii ’90, cînd erau cel mai celebru şi mai chic duet din pop-rock, din admiraţie pentru cei treizeci de ani de carieră (sau pentru trupa din deschidere – Eskobar), puteţi încerca concertul trupei Roxette de la Arenele Romane de duminică.

(

)

● Sîmbătă, 16 mai, o noapte albă la Pensionatul Domnesc de Fete, organizată de ARCEN. Vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate speciale ale Şcolii Centrale (în galeria principală), care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, poveşti despre elevele pensionului, despre femeile din perioada interbelică, educate la Şcoala Centrală, şi explicaţii privind arhitectura neo-românească. În plus, „Povestea de la miezul nopţii”, o conferinţă dedicată iubitorilor oraşului Bucureşti, tema fiind: „Mahalalele, mahalagii şi mahalagisme”. Şi, în grădina interioară, degustarea unei prăjituri speciale cu lămîie, pregătită după reţeta originală a Şcolii Centrale, aparţinînd Elenei Malaxa. (

)

● Am citit

lui Mihail Sebastian în 1996, cînd a fost publicat la Editura Humanitas. Aveam 22 de ani. Mi-a plăcut mult. Acum îl recitesc şi mi se pare de-a dreptul fascinant. Aşa cum sînt şi anii 1935-1944. Nici o idealizare nu mi se mai pare posibilă. (

)

● Concert aniversar: Bălănescu Quartet, zece ani de

unul dintre cele mai suprinzătoare şi, îndrăznesc să zic, revoluţionare albume apărute la noi în ultimii 25 de ani. Joi, 28 mai, ora 20, la Fratelli Studios (str. Glodeni 1-3). (

)

● Peste 110 muzee din 77 de localităţi au fost retrocedate sau se află în litigii. Sîmbătă, de Noaptea Muzeelor, începînd cu ora 21, Radio România Cultural transmite o emisiune specială despre starea muzeelor. O emisiune la care sînt invitaţi să participe, ca reporteri, şi ascultătorii. Dacă vreţi să povestiţi ce vedeţi vă puteţi înscrie la cuvînt la adresa radioromaniacultural@gmail.com. (

)

● Drumurile Bran – Rucăr – Cîmpulung şi apoi Cîmpulung – Tîrgovişte – Bucureşti. Rar am văzut peisaje mai... paradisiace şi serpentine mai palpitante. Nu te plictiseşti deloc: ori eşti cu sufletul la gură, ori admiri peisajul, ori amîndouă la un loc. (

)

● Cel puţin trei excelente romane în traducere apărute anul acesta la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă:

de norvegianul Carl Frode Tiller (trad. Simona Schouten), care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2009;

de suedezul Per Olov Enquist (trad. Daniela Ionescu) şi

de poloneza Olga Tokarczuk (trad. Cristina Godun). Nu le judecaţi după coperte şi, dacă nu daţi de ele prin librării, căutaţi-le la standul editurii clujene din cadrul apropiatului tîrg de carte Bookfest. (

)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.