Anca Boeriu, Fine Living, Critica de teatru: încotro?
● Pentru seri relaxate de vară, cînd aveți chef să lînceziți la televizor, cu sonorul în surdină, recomand Fine Living, un canal despre, probabil, una dintre cele mai bune lumi posibile, unde nimic rău nu se poate întîmpla. „Vînători“ de case în Caraibe și Hawaii, locuințe excentrice, renovări imposibile, schimbări de look, rețete pentru o viață echilibrată, jucători de golf, lux, călătorii. (Adina Popescu)
● Magazinul Pierrot, de pe lîngă Biserica Albă – pentru cei cărora le plac obiectele frumoase și inutile, aici mai rafinate decît în altă parte, de genul: urși, îngeri, pisici, inimi, dar și căni, vase, ceasuri… (Iaromira Popovici)
● Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac, care prefațează festivalul omonim autumnal, și-a definitivat agenda: Centrul Cultural Castel Sîncrai din Sîncrai, jud. Alba (13 iunie); Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, jud. Hunedoara (14 iunie); Muzeul de Artă din Craiova, jud. Dolj (15 iunie); Biserica Foritficată și Casa Kraus, Criț, jud. Brașov (23 iulie); Casa cu Blazoane, Chiojdu, jud. Buzău (24 iulie); Conacul Domniței Ralu, Chițorani, jud. Prahova (25 iulie); Biserica Fortificată, Ilieni, jud. Covasna (29 iulie); Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, jud. Covasna (6 august); Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie); Cetatea Făgăraș, jud. Făgăraș (15 septembrie). Așadar, prin intermediul muzicii recuperăm și spații inedite – conace și clădiri de patrimoniu din toată țara ne invită la refacerea ambientului, a atmosferei, a mentalității… (Ruxandra Mihăilă)
● Cartea Mirunei Runcan Critica de teatru: încotro? e o foarte bună aşezare în context a dezbaterii de veşnică actualitate despre autoritatea criticului şi o fină analiză a polemicilor deloc cordiale dintre critici şi creatori. Citiţi-o şi veţi învăţa nu numai cum să citiţi presa culturală, ci şi cum să priviţi pe scenă. A apărut la Presa Universitară Clujeană. (Matei Martin)
● În întreaga nebunie cu alimentația sănătoasă, puțini înțeleg ce e bine și ce nu e bine să mănînce. Cei care nu înțeleg, de regulă, n-au nici o vină. Știrile dinspre specialiști sînt amestecate cu promovările, cu marketingul mai mult sau mai puțin mascat și rezultă, așa cum spuneam, un talmeș-balmeș. Reducînd discuția la carne, se vorbește despre cum sînt crescuți puii de găină cu hormoni de creștere, antibiotice și la întuneric, dar și despre grăsimea nesănătoasă a porcului, despre peștele de acvacultură care e hrănit cu azotați sau despre nu știu ce noi descoperiri descurajatoare privind carnea de vacă. Am aflat de la un specialist o soluție, măcar pentru moment. Carnea de berbecuț sau miel pînă într-un an (nu miel tînăr), care se găsește, ce-i drept, mai scump, prin magazinele ținute de turci sau arabi. Ar fi vorba de animale care sînt hrănite doar cu iarbă, prin România, pentru că nu pot fi furajate. Nu vreau să fac reclamă pentru turci sau arabi, dar carnea lor berbecuț e într-adevăr foarte bună. Știu și că unora nu le place. Le rămîne, atunci, calea vegetariană. Dar atenție la pesticide și la îngrășămintele chimice. (Andrei Manolescu)
● Joi, 16 iunie, ora 18, la Galeria SENSO, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a artistei Anca Boeriu, „o expoziţie foarte personală, plină de trăiri emoţionante“. (Dana Călinescu)